Isporuke računala i smartphonea s AI bit će 295 milijuna u 2024.

Gartner procjenjuje da će do kraja 2024. biti isporučeno 240 milijuna GenAI pametnih telefona i 54,5 milijuna računala s AI. To će biti 22% pametnih telefona i 22% svih računala u 2024.

Gorden Knezović srijeda, 7. veljače 2024. u 22:22
📷 rawpixel.com
rawpixel.com

Predviđa se da će globalne isporuke osobnih računala s umjetnom inteligencijom i generativnih AI (GenAI) pametnih telefona doseći ukupno 295 milijuna jedinica do kraja 2024. godine, u odnosu na 29 milijuna jedinica u 2023. godini, prema novoj prognozi tvrtke Gartner, Inc.

Gartner definira AI računala kao osobna računala koja su opremljena namjenskim AI akceleratorima ili jezgrama, neuralnim procesorskim jedinicama (NPU), ubrzanim procesnim jedinicama (APU) ili tenzorskim procesnim jedinicama (TPU), dizajniranim za optimizaciju i ubrzanje AI zadataka na uređaju. To pruža poboljšane performanse i učinkovitost u rukovanju AI i GenAI radnim opterećenjima bez oslanjanja na vanjske poslužitelje ili usluge u oblaku.  

GenAI pametni telefoni dizajnirani su pametni telefoni opremljeni hardverskim i softverskim mogućnostima koje omogućuju besprijekornu integraciju i učinkovito izvođenje funkcija i aplikacija koje pokreće GenAI na pametnom telefonu. Takvi pametni telefoni mogu lokalno pokretati osnovni ili fino podešeni AI model koji generira nove izvedene verzije sadržaja, strategija, dizajna i metoda. Primjeri za to uključuju Gemini Nano iz Googlea, ERNIE iz Baidua i OpenAI-jev GPT-4. 

Računala se vratila rastu krajem 2023.

Ne očekuje se da će integracija umjetne inteligencije u osobna računala povećati potrošnju krajnjih korisnika iznad očekivanog povećanja cijena. Kupci poslovnih uređaja zahtijevat će uvjerljive razloge za ulaganje. Međutim, trebat će vremena da dobavljači softvera iskoriste snagu AI-ja na uređaju i jasno pokažu njezine poboljšane prednosti.

Tržište osobnih računala vratilo se rastu u četvrtom kvartalu 2023. nakon osam uzastopnih kvartala pada. Gartner procjenjuje da će sveukupne isporuke osobnih računala iznositi 250,4 milijuna jedinica u 2024. godini, što je povećanje od 3,5% u odnosu na 2023. godinu. AI na uređajima trebao bi pomladiti marketing osobnih računala do 2024. godine i pomoći u održavanju postojećih predviđenih ciklusa zamjene, negirajući neke od negativnih učinaka razorne socioekonomske okoliš.

Tržište pametnih telefona vratit će se rastu 2024.

Poput računala s umjetnom inteligencijom, GenAI pametni telefoni neće potaknuti potražnju za pametnim telefonima do 2027. godine. “Poboljšanja pametnih telefona razvijaju iskustva s kamerama i glasovnom integracijom, ali korisnici očekuju te mogućnosti, a ne demonstraciju nove revolucionarne funkcionalnosti. Korisnici imaju ista očekivanja za funkcionalnost GenAI-ja na svom pametnom telefonu. Malo je vjerojatno da će korisnici platiti premiju za GenAI pametne telefone bez dostupnosti bilo koje revolucionarne aplikacije.

Katalizator za transformativne pomake u korisničkom iskustvu leži u napretku manjih verzija velikih jezičnih modela (LLM) posebno prilagođenih pametnim telefonima. Ova će evolucija transformirati pametne telefone u još intuitivnije suputnike sposobne razumjeti i reagirati na ljudski jezik i vizualne znakove, što će ukupno korisničko iskustvo podići na nove visine.

Tržište pametnih telefona zabilježilo je prvo tromjesečje rasta u 4. kvartalu 2023. godine nakon devet uzastopnih kvartala pada. Očekuje se da će 2024. godine svjetske isporuke pametnih telefona porasti za 4,2%, ukupno 1,2 milijarde jedinica u odnosu na prethodnu godinu.