Investicije u startupove s umjetnom inteligencijom skočile na 24 mlrd. USD

Investitori i velike tehnološke tvrtke, međutim, kažu kako će značajni dobici od ulaganja u umjetnu inteligenciju materijalizirati tek tijekom sljedećih nekoliko godina.

Mreža nedjelja, 4. kolovoza 2024. u 03:40
📷 Startup Stock Photos (Pexels)
Startup Stock Photos (Pexels)

Ulaganja u startupe s umjetnom inteligencijom porasla su na 24 milijarde američkih dolara od travnja do lipnja, što je više nego dvostruko više u odnosu na prethodno tromjesečje, prema podacima Crunchbasea.

Sveukupno financiranje startupa poraslo je 16 posto i dosegnulo 79 mlrd. USD u drugom kvartalu 2024. godine, prvenstveno potaknuto ulaganjima u umjetnu inteligenciju, koja je po prvi put postala najveći sektor. Slijede zdravstvo i biotehnologija.

Uspjeh OpenAI-jevog ChatGPT-ja pokrenuo je utrku za usvajanje najnovijih tehnologija umjetne inteligencije u područjima kao što su poslovna produktivnost, zdravstvena skrb i proizvodnja. 

Investitori i velike tehnološke tvrtke, međutim, kažu kako će značajni dobici od ulaganja u umjetnu inteligenciju materijalizirati tek tijekom sljedećih nekoliko godina.

Pet od šest krugova financiranja vrijednih milijardu dolara otišlo je tvrtkama s umjetnom inteligencijom.

Među glavnim dobitnicima bili su xAI Elona Muska, koji je prikupio šest mlrd. USD i pružatelj infrastrukture  za umjetnu inteligenciju CoreWeave, koji je prikupio 1,1 mlrd. USD u posljednjem krugu financiranja. Pri vrhu su također tvrtka za automatiziranu vožnju Wayve i tvrtka za pripremu podataka Scale AI.

Izvan umjetne inteligencije, tvrtka za kibernetičku sigurnost Wiz također je prikupila milijardu dolara.

Unatoč porastu u prošlom tromjesečju, financiranje startupa i dalje je nisko u usporedbi s razinama zabilježenim u posljednje tri godine.

Globalno financiranje smanjilo se za pet posto na 147 mlrd. USD u prvoj polovici godine i ostalo je nepromijenjeno u usporedbi s drugom polovicom 2023.

Stroga monetarna politika u SAD-u pridonijela je sporom oživljavanju inicijalnih javnih ponuda, ometajući ono što je među najvećim izvorima povrata za institucionalne privatne ulagače na tržištu, koji obično ulažu u startupe i prodaju dionice tijekom javnih ponuda dionica.