Huawei pretekao Samsung u globalnim isporukama sklopivih pametnih telefona

Globalno tržište sklopivih pametnih telefona poraslo je 49% na godišnjoj razini u prvom tromjesečju 2024. godine (Q1 2024), ostvarujući najveću stopu rasta u šest tromjesečja

Mreža subota, 1. lipnja 2024. u 12:49
📷 huawei
huawei

Kako se navodi u novom Counterpoint Research Foldable Smartphone Shipment Trackeru, takav rast prvenstveno je potaknut značajnim povećanjem isporuka kod nekoliko kineskih proizvođača. Naime, Huawei se prvi put popeo na prvo mjesto u tromjesečnim globalnim isporukama, prestigavši ​​Samsung, koji je do sada bio lider na tržištu.

Huaweijev prijelaz na 5G u sklopivim uređajima bio je ključni pokretač njegovog rasta od 257% na godišnjoj razini u Q1 2024. Prije godinu dana, Huaweijev sklopivi portfelj sastojao se isključivo od LTE uređaja. Međutim, do prvog tromjesečja 2024. godine udio sklopivih uređaja s omogućenom 5G narastao je na 84% ukupnih isporuka sklopivih uređaja Huaweija.

Lansiran u rujnu prošle godine, Huaweijev prvi 5G sklopivi telefon Mate X5, jedan je od najprodavanijih na kineskom tržištu sklopivih uređaja već tri uzastopna tromjesečja. U travnju 2024. godine Huawei je također objavio svoj prvi preklopni model Pocket 2, značajno pridonoseći isporukama u Q1 2024. Unatoč izazovima u osiguravanju zaliha za svoj 5G SoC koji je sam razvio, Huawei će nastaviti tretirati sklopive uređaje kao prioritet, s obzirom na njihovu višu cjenovnu poziciju.

Za razliku od Huaweijevog fokusa na kinesko tržišteHONOR i Motorola postigli su značajan rast isporuka i na inozemnim tržištima. HONOR-ov globalni tržišni udio sklopivih uređaja skočio je s 3% prije godinu dana na 12% u Q1 2024, što ga čini trećim najvećim globalnim proizvođačem. Njegove isporuke izvan Kine porasle su čak 12.500% u odnosu na prethodnu godinu, potaknuti najtanjim sklopivim modelom tipa knjige, HONOR Magic V2 , koji je postao najviše isporučen sklopivi telefon u zapadnoj Europi u prvom tromjesečju 2024.  godine. Slično tome, Motorola je povećala svoj globalni tržišni udio na 11% zauzeti četvrto mjesto, s Razr 40 (aka Razr 2023) koji je postao top model u Sjevernoj Americi.

Samsung ima za cilj vratiti svoje vodstvo na tržištu s nadolazećim Z Flip 6, koji obećava poboljšane performanse i pouzdanost. Huawei također postavlja agresivne ciljeve za tržište preklopnih telefona, planirajući dodati model niže cijene u svoj portfelj. I HONOR i Xiaomi spremni su po prvi put ući u natjecanje s preklopnim telefonima, intenzivirajući tržišnu dinamiku.