Francuska kaznila Google zbog neplaćanja medijskih tvrtki

Francuski regulator CNIL (Commission Nationale de l’Informatique et des Libertés) priopćio je 20. ožujka ove godine da kažnjava Google s 250 milijuna eura

Mreža nedjelja, 24. ožujka 2024. u 16:25

Google je kažnjen zbog kršenja obveza plaćanja medijskim tvrtkama za reprodukciju njihovog sadržaja na mreži i za neodobreno korištenje njihovog materijala za svoj AI chatbot. 

Google se 2022. godine obvezao da će pošteno pregovarati s francuskim novinskim kućama, godinu dana nakon što je Agencija za tržišno natjecanje kaznila američkog tehnološkog diva kaznom od 500 milijuna eura zbog dugotrajnog spora.

Organizacije koje predstavljaju francuske časopise i novine - kao i Agence France-Presse (AFP) - podnijele su slučaj regulatoru 2019. godine.

Prema svojim obvezama, američki tehnološki div mora novinskim grupama dati transparentnu ponudu plaćanja u roku od tri mjeseca od primitka pritužbe zbog kršenja autorskih prava.

No regulator je u srijedu priopćio da nameće novu kaznu Googleu jer "ne poštuje obveze preuzete 2022." i ne pregovara u "dobroj vjeri" s izdavačima vijesti.

Američki tehnološki div također je koristio sadržaje novinskih agencija za treniranje svoje platforme umjetne inteligencije Bard (sada Gemini) bez obavijesti njih ili vlasti, naveo je regulator.

Google nije uspio pružiti izdavačima i novinskim agencijama tehničko rješenje koje bi im omogućilo da se protive korištenju njihovog sadržaja, "ometajući" njihovu sposobnost da pregovaraju o naknadi, dodaje regulator.

Regulator je naveo da je Google pristao "ne osporavati činjenice" kao dio procesa nagodbe i predložio "niz korektivnih mjera" kao odgovor na propuste koje je utvrdio regulator.

U priopćenju, Google je rekao da je kazna bila nerazmjerna i da nije "dovoljno uzela u obzir napore koje smo uložili da odgovorimo i riješimo postavljena pitanja.”

EU je 2019. godine definirala oblik autorskog prava pod nazivom "susjedna prava" koji omogućuje tiskanim medijima da zahtijevaju naknadu za korištenje njihova sadržaja od internetskih platformi.

Francuska je bila test za pravila i nakon početnog otpora Google i Facebook pristali su platiti nekim francuskim medijima za članke prikazane u web pretraživanjima.

Druge zemlje Europske unije također su izazvale Google zbog sadržaja vijesti.

Španjolsko tijelo za zaštitu tržišnog natjecanja pokrenulo je istragu protiv Googlea prošle godine zbog navodnih praksi protiv tržišnog natjecanja koje utječu na novinske agencije i tiskovne publikacije.

Godine 2022. njemačko antimonopolsko tijelo obustavilo je istragu o Googleovoj usluzi News Showcase, nakon što je tehnološki div napravio “važne prilagodbe” kako bi ublažio zabrinutost za konkurenciju.