Europsko tržište pametnih telefona u 2023. palo 8%

Istraživanje Canalysa ukazuje da su isporuke pametnih telefona u Europu (bez Rusije) u četvrtom tromjesečju 2023. godine pale 3% na godišnjoj razini, na 37,8 milijuna isporučenih pametnih telefona

Mreža četvrtak, 22. veljače 2024. u 15:17

Apple se vratio na lidersku poziciju u Europi nakon sedam tromjesečja iza Samsunga. Američki je proizvođač ostvario godišnji rast isporuka od 1%, isporučio je 12,4 milijuna iPhonea. Samsung je pao na drugo mjesto zbog manjih isporuka od 12%, isporučio je 10,8 milijuna pametnih telefona. Stabilne isporuke imao je sa S i A serijom srednje klase. Xiaomi je, unatoč padu isporuka u 2023. godini od 10%, ostao na trećem mjestu s isporučenih 6 milijuna pametnih telefona, njegove isporuke najvećim dijelom završavale su u srednjoj i istočnoj Europi, odnosno na siromašnijem tržištu što ukazuje na isporuke niže cjenovne klase. 

📷 Canalys
Canalys

Povratak Motorole

Motorola i HONOR zaokružili su prvih pet isporučitelja pametnih telefona u Europi za 2023. godinu, isporučivši 2 odnosno 1,1 milijun pametnih telefona. Zanimljivo je da su ta dva proizvođača ostvarila snažne godišnje stope rasta isporuka od čak 73% odnosno 116%. Motorola je bila najjači rastući dobavljač u 2023. godini, fokusirajući se na osiguravanje ciljanih mjesta operatera mobilne mreže u cijeloj regiji kako bi rasli tijekom godine. Nakon Motorole, HONOR se prvi put u Q4 2023 probio među pet najboljih u Europi.

📷 Canalys
Canalys

Premium klasa

Skoro 40% isporučenih pametnih telefona imalo je cijenu od 800 dolara ili više. Dominacija high-enda uglavnom je potaknuta snažnom potražnjom za iPhoneom 15 Pro uz stabilne količine isporuka Galaxy S serije i rastućih isporuka Google Pixela. 

Isporuke pametnih telefona u Europi (bez Rusije) Q4 2022 i Q4 2023 (u milijunima)

📷 Canalys Smartphone Market Pulse
Canalys Smartphone Market Pulse

Sve oštrija konkurencija

Analitičari očekuju u ovoj 2024. godini oštru konkurenciju velikih proizvođača pametnih telefona na europskom tržištu. Naime, OPPO, vivo i realme imaju za cilj ponovno preuzimanje tržišnog udjela nakon rješavanja svojih patentnih sporova s ​​Nokijom. Usto, HMD će nastojati poboljšati svoju poziciju putem nedavno pokrenutog vlastitog podbranda, posebno ciljajući na europske potrošače i svoje partnere. Osim njih proizvođači Nothing i TRANSSION dodatno će potaknuti konkurentsko okruženje.

Isporuke pametnih telefona u Europi (bez Rusije) 2022. I 2023. godine (u milijunima)

📷 Canalys Smartphone Market Pulse
Canalys Smartphone Market Pulse

Očekivanju su kako će se na europsko tržište pametnih telefona ove godine vratiti jednoznamenkasti prije svega potaknut nadolazećim ciklusom osvježavanja uređaja koji su kupljeni tijekom pandemije. Integracija umjetne inteligencije u pametne telefone nastavit će postojano napredovati.  

Mreza 4 / 2024 travanj 2024.