EU otvara novi front s Kinom zbog automobilskih čipova

Europa je još uvijek vodeća u proizvodnji poluvodiča za automobilsku industriju i kućanske aparate

Gorden Knezović utorak, 27. kolovoza 2024. u 11:05
📷 iStock
iStock

Europska unija razmatra akciju protiv kineskih proizvođača poluvodiča kako bi zaštitila jedan od preostalih svojih tehnoloških konkurentnosti: poluvodiča za razvijenu automobilsku industriju, objavio je politico.eu te dodao kako bi to moglo otvoriti novi sukob u eskalirajućem trgovinskom ratu Bruxellesa s Pekingom, povećavajući napetost oko uvoznih carina EU-a na kineska električna vozila.

Izvješće iz svibnja pokazalo je da su njemački Infineon, nizozemski NXP i francusko-talijanski STMicro tri od pet najvećih dobavljača na tržištu automobilskih čipova.

Dužnosnici EU su zabrinuti jer subvencionirane kineske tvrtke ugrožavaju europske proizvođače niskotehnoloških poluvodiča. Uz njih i dužnosnici Sjedinjenih Američkih Država upozoravaju na potencijalno nelojalne kineske subvencije za njihove proizvođače čipove. Zbog toga su u SAD pokrenuli istraživanje o tim subvencijama u siječnju ove godine.

"Znamo da postoji golemo subvencioniranje te industrije u ime kineske vlade, što bi moglo dovesti do velikih poremećaja tržišta", izjavila je američka ministrica trgovine Gina Raimondo u travnju na sastanku Transatlantskog vijeća za trgovinu i tehnologiju (TTC). SAD i EU rekli su nakon sastanka da bi mogli poduzeti "mjere suradnje za rješavanje distorzijskih učinaka" u opskrbnom lancu niskotehnoloških poluvodiča.

I Europska komisija pitala je europske proizvođače poluvodiča ugrožavaju li ih i kako kineski konkurenti, navodi se u upitniku u koji je politico.eu imao uvid.

Kina osnažuje svoju dominaciju u proizvodnji niskotehnoloških poluvodiča
Kina osnažuje svoju dominaciju u proizvodnji niskotehnoloških poluvodiča

Nacrt ankete EU-a pita vodeće proizvođače niskotehnoloških poluvodiča u Europi postoji li "alternativni proizvod" ili "obitelj proizvoda" kineskog konkurenta i koja je razlika u cijeni, u postocima, između europskih čipova i kineskih konkurenata.

Istraživanje također sugerira da se u institucijama EU-a razmatra podupiranje dodatnih kapaciteta za proizvodnju poluvodiča u Europi jer je u anketi i pitanje jesu li europski proizvođači zainteresirani za zajednički pogon za proizvodnju poluvodiča.Rezultati europskog istraživanja mogli bi biti poznati krajem ljeta.

Iz europske industrije poluvodiča iskazuje se oprez da bi europska ograničenja uvoza niskotehnoloških poluvodiča iz Kine mogla poremetiti opskrbne lance. Naime, Europa ne može zadovoljiti ni polovicu vlastite potražnje, a u Kini se već grade nove tvornice niskotehnoloških poluvodiča.