Deset najboljih zemalja u svijetu za digitalne nomade su europske

U novom izvješću platforme za kibernetičku sigurnost Nordlayer analizirano je 108 zemalja najpogodnijih za digitalne nomade na temelju društvenih i infrastrukturnih čimbenika

Gorden Knezović subota, 10. veljače 2024. u 17:00
📷 Nordlayer
Nordlayer

Analiza je pokazala da je Europa bila daleko najbolji kontinent za rad na daljinu 2023. godine, naime na čak prvih deset mjesta globalne liste najboljih zemalja za digitalne nomade su europske zemlje, a ostale su uglavnom u gornjoj polovici globalne liste. Hrvatska je na 24. mjestu od 108 analiziranih zemalja u svijetu, zemalja koje se proklamiraju kao user friendly za digitalne nomade.

Prema kategorijama ocjenjivanja jedino je u prvih deset po kibernetičkoj sigurnosti, nalazi se na sedmom mjestu u svijetu. Da bi bila privlačnija za digitalne nomade iz svijeta Hrvatska bi trebala učiniti mnogo više za njihovo privlačenje, to jest omogućiti im mnogo bolje uvjete za rad. 

Globalni indeks rada na daljinu za 2023. sakupio je podatke iz 108 zemalja i dao im ocjene na temelju toga kako su se oblikovale na temelju različitih kriterija, uključujući pristup stabilnim, brzim internetskim vezama, socioekonomske pogodnosti poput zdravstvene zaštite kao i zaštitu ljudskih prava.

Rangiranje 108 ispitanih zemalja, prema podacima analiziranim za Globalni indeks rada na daljinu 2023.  📷 Nordlayer
Rangiranje 108 ispitanih zemalja, prema podacima analiziranim za Globalni indeks rada na daljinu 2023. Nordlayer

Danska prva

Premda se prioriteti osoba koje rade na daljinu ne podudaraju i razlikuje se ono što najviše cijene kod izbora zemlje u kojoj će raditi, istraživanje je otkrilo da je Danska bila prva u ukupnom poretku kada su uzeti rezultati iz četiri ključne kategorije - kibernetička sigurnost, digitalna i fizička infrastruktura, društvena sigurnost i ekonomska sigurnost.

Konzistentno proglašena jednim od najsretnijih mjesta na planetu, Danska je postigla visoke ocjene po svim kriterijima u izvješću.

Unatoč iznimno visokim troškovima života (na 94. mjestu) i skupom internetu (42. mjesto), Danci uživaju u vrlo dobroj kvaliteti interneta (7. mjesto) i bili su posebno istaknuti po svojim razinama socijalne uključenosti (6.) i socijalnim beneficijama, uključujući zdravstvenu skrb (na 3. mjestu).).

Hrvatska je na 24. mjestu globalne liste pogodne za digitalne nomade 📷 Nordlayer
Hrvatska je na 24. mjestu globalne liste pogodne za digitalne nomade Nordlayer

Društveni uvjeti također su osigurali Nizozemskoj drugo mjesto. Bio je posebno dobra u socijalnoj sigurnosti (niske stope kriminala i tako dalje), osobnim pravima (3.) i uključivom društvu (6.).

U kombinaciji s brzom, stabilnom digitalnom infrastrukturom i dobrom kibernetičkom sigurnošću, ti su čimbenici Nizozemskoj osigurali tijesno drugo mjesto na ljestvici.

Na trećem mjestu, Njemačka se izdvojila od ostalih zemalja s najvišom naplatom s najpovoljnijim internetom (1.) i najjačim pravnim sustavom (1.).

S obzirom na to da je to najveće europsko gospodarstvo, nije iznenađujuće da je Njemačka posebno ponudila visoku ekonomsku sigurnost za radnike na daljinu (6.). Međutim, općenito je smanjen u kategoriji digitalne i fizičke infrastrukture (22.).

Dok su na vrhu ljestvice dominirale europske zemlje, autori izvješća također su primijetili da su te zemlje - uključujući Dansku i druge nordijske zemlje - bile skuplje za život.

Jedina iznimka bio je Portugal, koji je, iako je bio šesti u ukupnom poretku, bio mnogo niže na tablici (56.) kada je riječ o troškovima života, nudeći zaposlenicima na daljinu najbolju vrijednost za novac među prvih 10 zemalja u Europi.

Europa dominira na vodećim mjestima u ukupnoj tablici, ali mnoge od tih zemalja pale su na digitalnoj infrastrukturi, a posebno su azijske zemlje bile dobre u toj kategoriji.

Infrastruktura prednost Azije

Singapur je zauzeo prvo mjesto u toj kategoriji, a slijede ga Južna Koreja i Ujedinjeni Arapski Emirati. Europski kandidati bili su lošije plasirani zbog slabije pristupačnosti interneta.

Iako su bili najistaknutije zemlje u ovoj kategoriji i predvodnici za kontinent, Singapur je zauzeo ukupno 28. mjesto, dok je Južna Koreja bila bolja na 17. mjestu.

Ekonomska sigurnost

Zemlje koje su nudile najbolju ekonomsku sigurnost za radnike na daljinu bile su predvođene anglosferom, poput Velike Britanije, Sjedinjenih Država, Australije i Novog Zelanda. U stopu su ih slijedila veća europska gospodarstva poput Njemačke i Španjolske i druge izvanredne zemlje poput Malte.