Amazonovim lobistima zabranjen pristup Europskom parlamentu

Lobistima Amazona treba zabraniti ulazak u prostorije Europskog parlamenta u Bruxellesu, odlučilo je 27. veljače interno političko tijelo zakonodavnog tijela Europske unije - kvestori

Mreža petak, 1. ožujka 2024. u 13:25

Oni su se složili sa članovima Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja parlamenta koji su početkom veljače zatražili ukidanju Amazonovih lobističkih pristupnica. Kvestori su u Europskom parlamentu interna skupina izabrana za nadzor administrativnih pitanja koja utječu na zakonodavce – savjetovali su glavnom tajniku da povuče dugoročne pristupnice lobista koje je angažirao Amazon, potvrdio je glasnogovornik parlamenta Euronewsu. Nije jasno kada bi se odluka o zabrani  trebala početi primjenjivati te kada i na koji način bi mogla biti opozvana.

Odluka da se od glavnog tajnika parlamenta zatraži zabrana rada Amazonovih lobista uslijedila nakon poziva Odbora za zapošljavanje koji je tražio tu mjeru nakon što Amazon nije prisustvovao nizu saslušanja i posjeta tvornicama 2021. i 2023. godine. Odbor je još 6. veljače poslao zahtjev predsjedniku parlamenta nakon što američko internetsko tržište također nije sudjelovalo u parlamentarnom saslušanju zakazanom za 23. siječnja. "Nerazumno je da Amazon lobira za članove dok im se u isto vrijeme oduzima pravo zastupanja interesa europskih građana i raspitivanja o tvrdnjama o kršenju temeljnih prava sadržanih u Ugovorima EU-a i radnim zakonima EU-a", naveli su članovi Odbora.

📷 Defense Visual Information
Defense Visual Information

Amazon je priopćio da je "vrlo razočaran odlukom". "Amazon redovito sudjeluje u aktivnostima koje organiziraju Europski parlament i druge institucije EU-a - uključujući parlamentarna saslušanja - i ostajemo predani sudjelovanju u uravnoteženom, konstruktivnom dijalogu o pitanjima koja utječu na europske građane", naveo je glasnogovornik Amazona te dodao: “Više smo puta izrazili spremnost za suradnju s članovima Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja te smo ih u nekoliko navrata pozvali da posjete naše pogone. Taj poziv i dalje vrijedi”.