Apple će, izgleda, početi opsežnije koristiti OpenAI-jevu tehnologiju

Prođe li sve prema planu, taj bi dogovor Samu Altmanu i društvu mogao donijeti milijarde američkih dolara. No, otpor navodno postoji u Appleu i OpenAI-jevom partneru Microsoftu.

Mreža utorak, 4. lipnja 2024. u 14:20
📷 Shantanu Kumar (Pexels)
Shantanu Kumar (Pexels)

Apple i OpenAI sklopili su, čini se, dogovor o uključivanju OpenAI-jeve generativne umjetne inteligencije u Appleov softver.

Prođe li sve prema planu, taj bi dogovor Samu Altmanu i društvu mogao donijeti milijarde američkih dolara. 

Navodno mu se protivi Appleov voditelj strojnog učenja John Giannandrea, koji u Appleovom softveru i proizvodima ne želi vidjeti robote za brbljanje temeljene na velikim jezičnim modelima ili bilo što slično tome. 

Šef Microsofta Satya Nadella također je navodno zabrinut zbog mogućih posljedica koje bi dogovor mogao imati po odnos OpenAI-ja s Microsoftom. 

Microsoft je uložio 13 mlrd. USD u OpenAI u zamjenu za udio u dobiti i mogućnost korištenja njegove tehnologije u poslovnim i potrošačkim proizvodima.

Apple je koristio OpenAI-jev API za stvaranje dokaza koncepta, poput verzije Siri koja može odgovoriti na pitanja izvan svog uobičajenog opsega. 

Odluče li se na takvo korištenje tehnologije, u Appleu bi mogli korisnicima jasno dati do znanja kad ih preusmjeravaju na treću stranu poput OpenAI-ja.

Pošto je bilo izvješća o njihovim pregovorima s Googleom za sličan posao, moguće je kako će Apple korisnicima ponuditi izbor dobavljača robota za brbljanje s umjetnom inteligencijom, kao što to čini s tražilicama ili zadanim web preglednicima.