Acer ProDesigner PE320QK: Cilja na profesionalce

Polako i sigurno, 32-inčni monitori, kakve smo nekoć smatrali nemoguće velikima, počeli su se iz dnevnih boravaka seliti u urede. Acer nudi primjerak vrlo ozbiljnih ambicija

Davor Šuštić utorak, 1. listopada 2019. u 00:00

Acerov monitor ProDesigner PE320QK karakteristikama je namijenjen zahtjevnijim korisnicima, koji obavljaju poslove gdje je preciznost boja izuzetno važna, poput grafičkih dizajnera, fotografa, montažera videa i sličnih. Opremljen je 32-inčnim IPS panelom 4K razlučivosti (3.840×2.160), s podrškom za HDR i 10-bitni workflow. Deklarirana maksimalna svjetlina iznosi visokih 550 cd/m2, ali koristi se “globalno” pozadinsko osvjetljenje, što znači da nije implementirana tehnologija lokalnog zatamnjenja (FALD), a samim time se ni od HDR-a ne mogu očekivati čudesni rezultati. Ipak, ako vam visokokvalitetan HDR nije esencijalan, ProDesigner PE320QK definitivno ima što ponuditi.

Dijagonala od 32 inča nekoć se smatrala golemom. Prije nekoliko godina, kad smo prvi put testirali 32-inčni monitor, pitali smo se tko bi takvu grdosiju postavio na radni stol. Danas stvari stoje podosta drugačije. Nativna razlučivost i tehnologija prikaza došli su na razinu gdje se 32-inčni paneli više ne doimaju pretjerano i nepotrebno velikima, već upravo suprotno – izrazito su poželjni, radi izdašnog ekranskog prostora, koji drastično olakšava istodoban rad u većem broju aplikacija, ali i rad u svim alatima koji sadrže vremenske trake. Naravno da Acerov monitor nećete kupiti samo zbog velike radne površine; na tržištu postoje osjetno jeftiniji 32-inčni modeli. Međutim, detaljnim testiranjem ustanovili smo da ProDesigner PE320QK raspolaže s preko nekoliko drugih jakih aduta, koji ga čine odličnim odabirom za color critical zadatke.

Jednostavna navigacija

Vanjština monitora posve je neutralna. Na stabilno, četvrtasto postolje fiksiran je plastični nosač, koji se učvršćuje za stražnju stranu ekrana te daje poveliku slobodu namještanja njegova položaja. Uz uobičajeno naginjanje, ekran možemo namještati po visini, pri čemu je donji rub ekrana u najdonjem položaju od radne površine udaljen sedam centimetara, a u najgornjem dvadesetak centimetara. Također ga je moguće zakrenuti za 45° ulijevo i udesno, ali i pivotirati za 90°, u lijevu i desnu stranu. Naravno, podržana je i montaža na VESA nosače sa standardnim 100×100 rasporedom rupa. Rubovi ekrana vrlo su tanki; govorimo o samo sedam milimetara sa svih strana. To nije samo dopadljiv estetski detalj, već i nešto zbog čega se on čini još većim nego što jest.

Nosač je izveden tako da dozvoljava namještanje ekrana po visini, nagibu i zakretu. Također ga je moguće pivotirati za 90° ulijevo i udesno
Nosač je izveden tako da dozvoljava namještanje ekrana po visini, nagibu i zakretu. Također ga je moguće pivotirati za 90° ulijevo i udesno

Kontrole su smještene na desnu stražnju stranu monitora. Ovdje imamo četiri tipke (uključenje monitora i brz pristup najkorištenijim funkcijama, poput promjene profila slike, svjetline i videoulaza) te četverosmjerni joystick, namijenjen brzom i jednostavnom navigiranju kroz OSD. Sam OSD dobro je organiziran i smislen. U njemu ćete pronaći sve potrebne postavke vezane uz svjetlinu, kontrast, gammu, temperaturu boja, glasnoću ugrađenih zvučnika, Overdrive (tehnologija za ubrzanje tranzicija piksela u svrhu povećanja oštrine pokretnih objekata) te čak i FreeSync, koji se prema potrebi može uključiti. Kao što je većini zacijelo poznato, FreeSync je tehnologija adaptivne sinkronizacije frekvencije osvježavanja ekrana s brojem sličica u sekundi koje monitor dobiva od grafičke kartice. Glavnu primjenu ima u igrama, a služi zaglađivanju pokreta i eliminaciji anomalija poput screen tearinga. Međutim, kako se panel ovog Acerovog monitora osvježava pri 60 Hz (radni raspon FreeSynca jest 30-60 Hz) te on nema apsolutno nikakvih ambicija usmjerenih prema igranju, prisutnost FreeSynca možemo objasniti tek jeftinoćom njegove implementacije; sama tehnologija u kontekstu ovakvog uređaja prilično je izlišna. Iskustvo korištenja OSD-a i spomenutih tipki ugodno je, a također treba kazati da se Acer pobrinuo za to da u njemu ne treba provoditi mnogo vremena dobrom tvorničkom kalibracijom ekrana. U kutiji s monitorom isporučuje se kalibracijski izvještaj, koji nam je već dao naznake da možemo očekivati visoku preciznost boja i preciznu gammu, dva elementa koja je bez prave, hardverske kalibracije vrlo teško korigirati.

U kutiji s monitorom isporučuje se trostrano sjenilo, koje se jednostavno ugrađuje na njegove stranice
U kutiji s monitorom isporučuje se trostrano sjenilo, koje se jednostavno ugrađuje na njegove stranice

Što se konektora tiče, Acer ProDesigner PE320QK raspolaže DisplayPortom 1.2, parom HDMI-ja 1.4, ukupno četiri USB 3.0 porta (dva straga, dva na lijevom boku) te USB-C portom. Potonji je postao obavezni dodatak u svijetu poslovnih monitora jer jako proširuje funkcionalnost samog monitora. Posjedujete li noviji prijenosnik, vrlo je izgledno da se na jednom od njegovih bokova nalazi barem jedan USB-C konektor. Kad se monitor i prijenosnik povežu pomoću ovog sučelja, osim što će monitor smjesta postati sekundarni ekran, također će puniti bateriju laptopa, a radit će i sve periferije i vanjski diskovi, spojeni u USB konektore na monitoru. Drugim riječima, monitor postaje svojevrsni docking station ili barem port replicator za laptop, što korisnike lišava potrebe da kupuju taj dodatak zasebno – ako je on uopće dostupan. Zanimljivo je da nema klasičnog USB 3.0 upstream porta; da bi USB hub u monitoru funkcionirao, na računalo ćete ga morati spojiti preko njegovog USB-C sučelja (što bi, u slučaju spajanja na stolna računala, moglo značiti potrebu za kupnjom USB-C/USB Type-A kabela).

Boje za poželjeti

Testirani primjerak Acerova monitora tvornički je bio namješten na svjetlinu od 261,28 cd/m2 i temperaturu boja od 6.718 K. Spuštanjem Brightnessa na 67 i korigiranjem plavog kanala s 50 na 46 (Color > Color Temp. > User) postigli smo gotovo optimalne postavke – svjetlinu od 252,22 cd/mi temperaturu od 6.571 K (ciljamo na 6.500 K i 250 cd/m2, što se pokazalo optimalnim za kombinirani dnevni i noćni rad). Rezultati testiranja tako namještenog monitora bili su u gotovo svim aspektima izvrsni. Za početak, nativna 4K razlučivost daje gustoću piksela od 138 PPI, stoga je slika izrazito oštra. Kad se ta razlučivost razvuče na 32 inča, u Windowsima je preporučeno koristiti 150-postotno skaliranje sučelja, no opcija je i da koristite 125-postotno skaliranje, s ciljem dobivanja još veće količine radnog prostora. Boje su nam se doimale bogatima i upečatljivima, a tonski prijelazi vrlo rafiniranima i pravilno stupnjevanima. Valja kazati da ugrađeni LG-jev panel (LM315WR1-SSB1) ne prikazuje pravih 10 bitova po kanalu boja, već se radi o 8-bitnoj matrici koja 10-bitni prikaz postiže pomoću takozvanog Frame Rate Compensationa (FRC), tehnike temporalnog ditheringa koja koristi bliske tonove boja za prikaz nekog trećeg tona.

Gamma krivulja savršeno prati idealnu, za sve dostupne vrijednosti (na slici je prikazana vrijednost 2,2)
Gamma krivulja savršeno prati idealnu, za sve dostupne vrijednosti (na slici je prikazana vrijednost 2,2)

Kolorimetar je to potvrdio. Acer ProDesigner PE320QK nudi potpunu, 100-postotnu pokrivenost sRGB prostora boja (i mnogo više od toga – do nekakvih 131%), uz 85-postotnu pokrivenost Adobe RGB prostora, 96-postotnu pokrivenost DCI-P3 prostora te 83-postotnu pokrivenost NTSC prostora. Gamma se unutar OSD-a može namještati u rasponu od 1,8 do 2,6 (inkrementi od 0,2), a izmjerena vrijednost i krivulja u svim su se slučajevima savršeno poklapali s idealnima. Drugim riječima, kad gammu postavite na 2,2, možete biti sigurni da će ona biti upravo takva. Još jedan aspekt u kojem je monitor ugodno iznenadio jest statični kontrast, vječita boljka IPS panela. Pri svim izmjerenim svjetlinama on je iznosio više od 1.000:1 – pri 250 cd/m2 bio je 1.180:1, a pri maksimalnoj izmjerenoj svjetlini od 336,7 cd/mčak 1.240:1. Za IPS matricu ovo su odlični rezultati.

Izmjerena preciznost boja u skladu je s onime što Acer navodi u kalibracijskom izvještaju. Izmjereni ∆E u prosjeku iznosi 0,44, a ni za jednu boju ne prelazi vrijednost 1, iz čega proizlazi da se ovaj monitor bez ikakvih kompromisa može koristiti za sve color critical zadatke. Tim više kad uzmemo u obzir da je kolorimetar također pokazao vrlo dobru uniformnost boja po čitavoj površini panela. Tek donja strana sredine ekrana ima nešto značajnije odstupanje (∆E 3,7) od ostatka, s time da i ta devijacija opada ispod ∆E 3 kad se na ekranu prikazuju manje svijetli sadržaji.

Premda golom oku to nije toliko očito, kolorimetar otkriva nesavršenu uniformnost pozadinskog osvjetljenja
Premda golom oku to nije toliko očito, kolorimetar otkriva nesavršenu uniformnost pozadinskog osvjetljenja

Jedini aspekt ekranskog prikaza koji ne impresionira jest uniformnost pozadinskog osvjetljenja. Premda golim okom nismo uočili veće anomalije, kolorimetar je pokazao da je gornja trećina panela između 16 i 20% tamnija od donje. Primjerice, kad sredina ekrana mjeri 251,7 cd/m2, gornji dio ekrana, također po sredini, ima svjetlinu od 209,3 cd/m2. S pozitivne strane, pozadinsko osvjetljenje ne probija ni na jednom od rubova ekrana, unatoč tome što su oni izrazito tanki.

Na tvorničkim postavkama potrošnja monitora iznosi 46 W, a u stand-byu se spušta na 1 W.

Sa svim navedenim na umu, Acer ProDesigner PE320QK cjelokupno ostavlja vrlo pozitivan dojam. Izvrstan prikaz boja, sjajna upravljivost ekrana i dobra opremljenost konektorima – sve to upakirano u 32-inčni panel 4K razlučivosti – čine ga vrijednim traženog novca.


Infobox:

Acer ProDesigner PE320QK
Ekran 31,5” / 3.840×2.160 (16:9) / 60 Hz (AMD FreeSync)
Tip matrice/Pozadinsko osvjetljenje IPS / W-LED
Kontrast/Svjetlina 1.000:1 / 350 cd/m2
Vrijeme odziva 4 ms (GtG)
Kutovi gledanja (hor./vert.) 178° / 178°
Konektori DisplayPort 1.2, 2x HDMI 1.4, USB-C, 4x USB 3.0, 3,5 mm izlaz za slušalice
Jamstvo 3 godine
Cijena 6.933 kn
Plus (+) Vrlo precizne boje, natprosječan statični kontrast, izvrsna upravljivost ekrana, tanki rubovi, USB-C, četiri USB 3.0 porta, priloženo trostrano sjenilo
Minus (-) Nešto slabija uniformnost pozadinskog osvjetljenja, slabašan HDR
Dojam Vrlo dobar monitor za ozbiljne poslove, kojeg tek bolja implementacija pozadinskog osvjetljenja dijeli od bezuvjetne preporuke okorjelim profesionalcima
Ustupio Instar informatika, www.instar-informatika.hr, tel.: 01/5540-900