Mozgovno čipiranje

Tema broja opet je nešto što zvuči kao znanstvena fantastika: "Neuromorfni računalni sustavi koriste mreže umjetnih neurona integriranih u čipove, kako bi simulirali neuronske procese bioloških mozgova

Oleg Maštruko četvrtak, 20. lipnja 2024. u 07:00

Ta tehnologija ima potencijalne primjene u područjima, poput umjetne inteligencije, robotike, senzora i neuroznanosti. Saznajte više i procijenite isplati li vam se uložiti budućnost svoje karijere, ili barem jednog njezinog dijela, u tu tehnologiju". Kad ne bi bilo Mladena Vihera da nam to objasni, narednih najmanje nekoliko godina ne bismo imali pojma o čemu je riječ. Ovako, čitatelji Mreže, kao i već gotovo trideset godina – mogu biti ispred svog vremena.

Ovo je, naime, dvadeset i deveta godina izlaženja Mreže kao zasebnog izdanja, u siječnju 2025. bit će trideseta.

Ovaj mjesec održali smo i dvije naše konferencije – opsegom i tematikom posve različite. Debug je ogroman event, najveće regionalno okupljanje developera i popratnih – ajmo reći, fenomena. LegalTech mnogo je manja, specijalizirana konferencija, koja spaja pravo i tehnologiju. Publike gotovo da im se i ne preklapaju, ali svaki od skupova na svoj je način značajan. Ako ste uspjeli propustiti oba, u sažetim izvještajima možete steći barem neku ideju o tome što su bile glavne teme.

Željko analizira utjecaj kripta na politički događaj godine – predsjedničke izbore u SAD-u. Zvonko se uhvatio računalstva visokih performansi, high performance computinga, čega se dotiče i tema o resursima podatkovnih centara – je li moguć napredak i razvoj podatkovnih centara bez spaljivanja planeta?

Marina komentira još jedan val tehnoloških turbulencija za ovu godinu, imamo i tekst o tužbi Deutsche Telekoma protiv Mete, koju su u posljednjoj instanci – dobili. Na FER-u pomažu razvoju procesora Rhea, a popis većih tema popunjava Gordenova analiza stope rasta širokopojasnih pretplata u svijetu, te rezultati mjerenja mobilnih mreža, prema kojima su hrvatski operatori među top 30 posto najboljih u EU.

Pretplatnici Mreže mogu pristupiti i digitalnom izdanju, ovdje.

 

LegalTech – šesti put održali smo skup koji spaja pravo i tehnologiju
LegalTech – šesti put održali smo skup koji spaja pravo i tehnologiju
Mreza 7 / 2024 srpanj 2024.