Microsoft priprema novi model umjetne inteligencije

Prvo predstavljanje mogao bi imati tijekom Microsoftove konferencije za razvojne programere Build kasnije ovog mjeseca.

Mreža nedjelja, 12. svibnja 2024. u 20:02
📷 Markus Spiske (Pexels)
Markus Spiske (Pexels)

Microsoft obučava novi, vlastiti jezični model umjetne inteligencije dovoljno velik kako bi se mogao natjecati s Googleovim i OpenAI-jevim. 

Razvoj novog modela, interno nazvanog MAI-1, nadgleda Mustafa Suleyman, suosnivač Googleovog DeepMinda i bivši izvršni direktor AI startupa Inflection.

Ne zna se još točno čemu bi novi model mogao služiti. Navodno bi trebao biti daleko veći od manjih modela otvorenog računalnog koda koje je Microsoft ranije obučavao, što znači kako bi mogao biti i skuplji.

U tu su svrhu izdvojili veliki klaster web poslužitelja opremljenih Nvidijinim grafičkim procesorima, kao i ogromne količine podataka za obuku.

MAI-1 će imati otprilike 500 milijardi parametara. OpenAI-jev GPT-4 ima bilijun parametara, a Phi-3 mini 3,8 milijardi parametara.

Prvo predstavljanje mogao bi imati tijekom Microsoftove konferencije za razvojne programere Build kasnije ovog mjeseca.

Phi-3-mini

Microsoft je prošlog mjeseca lansirao manji model umjetne inteligencije Phi-3-mini, nastojeći proširiti korisničku bazu.

Tvrtka je uložila milijarde američkih dolara u OpenAI i implementirala tehnologiju proizvođača ChatGPT-ja u svoj paket softvera za produktivnost, omogućujući joj da preuzme vodstvo u utrci generativne umjetne inteligencije.

Microsoft je u ožujku angažirao Suleymana za voditelja svoje novostvorene jedinice za umjetnu inteligenciju za potrošače i zaposlio nekoliko zaposlenika Inflectiona.

Novi model nije prenesen iz Inflectiona, iako bi se mogao temeljiti na podacima o obuci iz tog startupa.