Microsoft najavio načela pristupa umjetnoj inteligenciji

Između ostalog, obvezao na pružanje širokog pristupa tehnologiji potrebnog za osnaživanje organizacija i pojedinaca diljem svijeta u razvoju i korištenju umjetne inteligencije.

Mreža srijeda, 28. veljače 2024. u 17:00
Brad Smith 📷 Microsoft
Brad Smith Microsoft

Microsoftov predsjednik Brad Smith najavio je skup načela za poticanje inovacija i konkurencije u umjetnoj inteligenciji.

Načela pristupa umjetnoj inteligenciji imaju za cilj djelomično rješavanje rastuće uloge i odgovornosti Microsofta kao inovatora umjetne inteligencije i tržišnog lidera.

Microsoft se obvezao na pružanje širokog pristupa tehnologiji potrebnog za osnaživanje organizacija i pojedinaca diljem svijeta u razvoju i korištenju umjetne inteligencije na načine koji će služiti javnom dobru.

Načela uključuju pružanje pristupa i podrške programerima umjetne inteligencije, stavljanje modela umjetne inteligencije i razvojnih alata široko dostupnih razvojnim programerima softverskih aplikacija diljem svijeta i stavljanje na raspolaganje javnih API-ja kako bi se programerima omogućilo pristup i korištenje modela umjetne inteligencije na Microsoft Azureu.

Pravo vrijeme za artikuliranje

Microsoft također neće koristiti nejavne informacije ili podatke iz izgradnje i implementacije razvojnih modela umjetne inteligencije u Azureu za natjecanje s tim modelima, a također će omogućiti korisnicima Azurea jednostavan prijenos podataka drugom pružatelju usluga oblaka.

Potez američkog tehnološkog diva došao je usred zabrinutosti rivala i antimonopolskih regulatora oko Microsoftove tržišne moći, nedavno pojačane njegovom suradnjom s kreatorom ChatGPT-a OpenAI.

Microsoft je tijekom prošle godine ubacio chatbotove u svoje temeljne proizvode kao što su softverski paket Office i internetska tražilica Bing, privlačeći poslovne korisnike željne isprobavanja sljedećeg otkrića tehnološke industrije.

'"Kako ulazimo u novu eru temeljenu na umjetnoj inteligenciji, vjerujemo da je ovo najbolje vrijeme za artikuliranje načela koja će upravljati načinom na koji ćemo upravljati našom infrastrukturom podatkovnih centara i drugom važnom imovinom za umjetnu inteligenciju diljem svijeta", rekao je Smith u govoru tijekom Mobile World Congressa u Barceloni (Španjolska), a prenosi Reuters.