Microsoft će omogućiti izradu autonomnih agenata umjetne inteligencije

Copilot bi trebao postati korisničko sučelje za umjetnu inteligenciju koje će koristiti svaki zaposlenik za interakciju sa sličnim agentima.

Miroslav Wranka petak, 25. listopada 2024. u 06:05
📷 Tara Winstead (Pexels)
Tara Winstead (Pexels)

Microsoft će od studenog omogućiti svojim klijentima izgradnju autonomnih agenata umjetne inteligencije.

Ta tvrtka pozicionira autonomne agente - programe koji zahtijevaju malo ljudske intervencije za razliku od chatbota - kao "aplikacije za svijet vođen umjetnom inteligencijom" koji može obraditi upite klijenata, identificirati potencijalne kupce i upravljati zalihama.

Druge velike tehnološke tvrtke, kao što je Salesforce, također vide potencijal takvih agenata, alata za koje pojedini analitičari kažu kako bi tvrtkama mogli omogućiti lakši put do unovčavanja milijardi dolara koje ulažu u umjetnu inteligenciju.

Microsoftovi korisnici moći će koristiti Copilot Studio - aplikaciju koja zahtijeva malo poznavanja računalnog koda - za stvaranje takvih agenata u javnom pregledu od studenog. Koristi nekoliko modela umjetne inteligencije koje je razvila tvrtka OpenAI.

Copilot bi trebao postati korisničko sučelje za umjetnu inteligenciju. Svaki zaposlenik bi trebao dobiti personaliziranog agenta s umjetnom inteligencijom, i zatim ga koristiti kao sučelje i interakciju s drugih sličnim agentima.

Tvrtka također predstavlja 10 agenata spremnih za korištenje koji mogu pomoći u rutinskim zadacima, od upravljanja opskrbnim lancem do praćenja troškova i komunikacije s klijentima.

Tvrtka McKinsey & Co, koja je imala rani pristup tim alatima, stvorila je agenta koji može upravljati upitima klijenata provjerom povijesti interakcija, identificiranjem konzultanta za zadatak i zakazivanjem naknadnog sastanka.

U porastu je zabrinutost oko tempa usvajanja Copilota. Istraživanje tvrtke Gartner u kolovozu je pokazalo kako među 152 IT organizacije velika većina nije napredovala dalje od pilot faze u usvajanju Copilota.