Prvi metalni dio 3D isprintan u svemiru

ESA-in metalni 3D printer proizveo je prvi metalni dio ikada stvoren u svemiru

Gorden Knezović ponedjeljak, 9. rujna 2024. u 11:05

Tehnološki demonstrator, koji su izgradili Airbus i njegovi partneri, lansiran je na Međunarodnu svemirsku postaju početkom ove 2024. godine, gdje ga je ESA-in astronaut Andreas Mogensen instalirao u Europski nosač ladica ESA-inog modula Columbus. U kolovozu je printer uspješno ispisao prvi 3D metalni oblik u svemiru.  

📷 ESA/NASA
ESA/NASA

Taj proizvod, zajedno s još tri planirana tijekom ostatka eksperimenta, vratit će se na Zemlju radi analize kvalitete: dva uzorka ići će u ESA-ino tehničko središte u Nizozemskoj (ESTEC), drugi će ići u ESA-in centar za obuku astronauta u Kölnu (EAC) za korištenje u objektu LUNA, a četvrti će ići Tehničkom sveučilištu Danske (DTU). 

Kako će istraživanje Mjeseca i Marsa povećati trajanje misije i udaljenost od Zemlje, opskrba svemirskih letjelica bit će izazovnija. Dodatna proizvodnja u svemiru dat će autonomiju misiji i njezinoj posadi, pružajući rješenje za proizvodnju potrebnih dijelova, popravak opreme ili izradu namjenskih alata, na zahtjev tijekom misije, umjesto oslanjanja na ponovne zalihe i otpremnine. 

ESA-in tehnološki demonstrator je prvi koji je uspješno ispisao metalnu komponentu u uvjetima mikrogravitacije. U prošlosti je Međunarodna svemirska postaja bila domaćin plastičnim 3D pisačima.

Prvi 3D printer na svemirskoj postaji koji ispisuje u metalu 📷 ESA
Prvi 3D printer na svemirskoj postaji koji ispisuje u metalu ESA