Kina želi postaviti standarde za sučelje mozak-računalo

Odbor za razvoj standarda bavit će se istraživanjem i razvojem sučelja za aplikacije u medicini, zdravstvu, obrazovanju i zabavi te radom na etici i sigurnosti.

Miroslav Wranka četvrtak, 4. srpnja 2024. u 11:05
📷 Robina Weermeijer (Unsplash)
Robina Weermeijer (Unsplash)

Kinesko Ministarstvo industrije i informacijske tehnologije objavilo je plan za uspostavu tehničkog odbora zaduženog za razvoj standarda za sučelja mozak-računalo.

Odbor će trebati osmisliti ulazna i izlazna sučelja te teme istraživanja, uključujući kodiranje i dekodiranje moždanih informacija, komunikaciju podataka i vizualizaciju podataka.

Bavit će se istraživanjem i razvojem sučelja za aplikacije u medicini, zdravstvu, obrazovanju i zabavi te radom na etici i sigurnosti.

Na popisu su i osmišljavanje formata za podatke o mozgu, kao i fokus na prikupljanje podataka pomoću elektroencefalograma.

Očekuje se kako će odbor popuniti ljudi iz relevantnih istraživačkih institucija i vladinih odjela.

Nakon što završe posao, kineski istraživači u ovom području bit će organizirani u klastere i svi će raditi prema postavljenim standardima.

Službeni Peking je već signalizirao kako želi predvoditi procese izrade međunarodnih standarda na ovom području. Prošle godine su obznanili kako namjeravaju postati veći igrač kad je riječ o standardima za IPv6.

Institute of Electrical and Electronics Engineers već je domaćin grupi posvećenoj neurotehnologijama za sučelje mozak-stroj. Tijekom 2020. objavili su plan razvoja standarda.

Tu su i privatne tvrtke, među kojima je najpoznatiji Neuralink Elona Muska, koje već provode eksperimente sa sučeljem mozak-računalo.