Salesforce u pregovorima o preuzimanju Informatice

Ako dođe do dogovora, to će biti najveće preuzimanje za Salesforce otkako je kupio Slack Technologies 2020. godine za gotovo 28 mlrd. USD

Mreža utorak, 16. travnja 2024. u 12:34
📷 Austin Distel (Unsplash)
Austin Distel (Unsplash)

Proizvođač softvera za odnose s kupcima Salesforce poodmakao je u pregovorima o mogućem preuzimanju tvrtke Informatice.

Dogovor bi mogao biti objavljen uskoro. Navodno se trenutno raspravlja o cijeni nižoj od sadašnje cijene donice Informatice (38,48 američkih dolara).

Privatna dionička tvrtka Permira, zajedno s fondom Canadian Pension Plan Investment Board (CPPIB), drži kontrolni udio od preko 75 posto u Informatici.

Osnovana 1993. godine, ta tvrtka sa sjedištem u Redwoodu u američkoj saveznoj državi Kaliforniji nudi usluge upravljanja podacima temeljene na pretplati putem računalnog oblaka i pomaže u automatizaciji zadataka za više od 5.000 korisnika, među kojima su Unilever i Deloitte.

Dionice Informatice porasle su gotovo 43 posto tijekom ove godine, što vrijednost te tvrtke postavlja na oko 11,35 milijardi USD.

Tvrtku je 2015. privatizirao konzorcij koji je uključivao Permiru i CPPIB za oko 5,3 mlrd. USD. Šest godina kasnije, Permira i CPPIB ponovno su izlistali Informaticu na burzi u New Yorku.

Porast preuzimanja i spajanja

Ako dođe do dogovora, to će biti najveće preuzimanje za Salesforce otkako je kupio aplikaciju za razmjenu poruka na radnom mjestu Slack Technologies 2020. godine za gotovo 28 mlrd. USD. Godinu prije toga preuzeli su platformu za analitiku podataka Tableau Software za 15,7 mlrd. USD.

Salesforceova strategija sklapanja poslova dovedena je u pitanje početkom 2023., kada su aktivistički investitori, uključujući ValueAct Capital i Elliott Management, potaknuli upravu na promjene.

Kao odgovor, Salesforce je implementirao smanjenje troškova i povećao otkup dionica. Također je raspustio svoj odbor za spajanja i preuzimanja.

U siječnju ove godine tvrtka za dizajn softvera Synopsys pristala je kupiti Ansys za oko 35 mlrd. USD. Hewlett Packard Enterprise sklopio je dogovor za kupnju proizvođača mrežne opreme Juniper Networks za 14 mlrd. USD.

Tehnologija je činila najveći udio u spajanjima i akvizicijama tijekom prvog tromjesečja, skočivši više od 42 posto na godišnjoj razini na oko 154 mlrd. USD, prema podacima tvrtke Dealogic koje prenosi Reuters.