Mastercard preuzeo Recorded Future za 2,65 mlrd. USD

Mastercard i Recorded Future već surađuju na korištenju umjetne inteligencije za prepoznavanje lažne upotrebe kreditnih kartica.

Mreža ponedjeljak, 23. rujna 2024. u 10:25
📷 Pixabay (Pexels)
Pixabay (Pexels)

Mastercard je za 2,65 milijardi američkih dolara preuzeo Recorded Future, tvrtku koja se bavi obavještajnim radom vezanim uz sigurnosne prijetnje.

Tu platformu navododno koriste vladine agencije u 45 država i više od 50 posto tvrtki s popisa Fortune 100. Startup je u početku financirao In-Q-Tel, ogranak CIA-e za rizični kapital. U svojim proizvodima u sve većoj mjeri koriste umjetnu inteligenciju. 

Mastercard i Recorded Future već surađuju na korištenju umjetne inteligencije za prepoznavanje lažne upotrebe kreditnih kartica. U Mastercardu tvrde kako su time udvostručili učinkovitost svojih sustava za uočavanje prijevara u prošloj godini. Sada će moći slobodno dijeliti podatke, iako bi Recorded Future trebao ostati neovisnom i otvorenom obavještajnom platformom.

Mastercard je potrošio više od tri mlrd. USD u posljednje tri godine kupujući sigurnosne talente. U 2021. su platili 850 milijuna USD za tvrtku za upravljanje identitetom Ekata, a iste su godine preuzeli i tvrtku za otkrivanje kripto prijevara CipherTrace za neobjavljeni iznos. Njihova je tehnologija uključena u uslugu Crypto Secure.

Očekuje se kako će preuzimanje tvrtke Recorded Future biti finalizirano do prvog tromjesečja 2025., ovisno o odobrenju regulatornih agencija.