Prvi rast isporuka pametnih telefona u Europi nakon Q3 2021

Isporuke pametnih telefona u Europi konačno su se vratile na rast u prvom tromjesečju 2024. godine (Q1 2024), povećavši se za 10% na godišnjoj razini, prema podacima tvrtke Counterpoint Research

Mreža subota, 25. svibnja 2024. u 07:10

To je prvo povećanje isporuka u regiji na godišnjoj razini od trećeg tromjesečja 2021. godine (Q3 2021), što upućuje na kraj krize na tržištu. No, isporuke su i dalje bile znatno ispod razina prije pandemije, a s obzirom na to da je prvo tromjesečje 2023. godine imalo najniže isporuke u Europi u više od desetljeća, rast tržišta u Q1 2024 treba prihvatiti s oprezom. Očekivanja su da će tržište pametnih telefona u Europi do kraja 2024. godine rasti niskom jednoznamenkastom znamenkom, što je posljedica iznimno loše 2023. godine i ne očekujemo da će se uskoro vratiti na razine prije pandemije.

Makroekonomski uvjeti u Europi se popravljaju, a neki novi uređaji, posebice iz Samsunga, Xiaomija i HONORA, donijeli su obnovljeni optimizam na tržište. Konkretno, Samsung se vratio na rast isporuka u Q1 2024, sa svojom popularnom Galaxy S24 serijom koja mu je pomogla da zabilježi međugodišnji rast isporuka po prvi put od četvrtog tromjesečja 2021. godine (Q4 2021). Snažan rast isporuka HONOR-a omogućilo mu je pretjecanje OPPO-a i dolazak na peto mjesto globalne liste isporuka za prvi put u njegovoj povijesti. Usto, zanimljivo je i da je Transsionov podbrand TECNO značajno rastao s isporukama u istočnoj Europi.

Udjeli

Samsungovih 7% rasta na godišnjoj razini u Q1 2024 označava prekid niza tromjesečja pada koji seže u četvrto tromjesečje 2021. godine (Q4 2021). Samsungova serija S24 pokretana umjetnom inteligencijom vrlo je dobro prihvaćena, a novi pametni telefoni marke A35 i A55 lansirani krajem tromjesečja trebali bi donijeti nastavak rasta u drugom tromjesečju.

Appleove isporuke pale su za 1% na godišnjoj razini jer je prodaja iPhonea 15 nastavila opadati zbog sezonskih promjena. Budući da se iPhone SE ne očekuje 2024. godine, isporuke bi trebale nastaviti padati do lansiranja iPhonea 16 kasnije tijekom godine.

Xiaomijeve isporuke porasle su za 11% na godišnjoj razini, nastavljajući svoj oporavak nakon nekoliko teških godina. Xiaomi je posebno dobro prošao u zapadnoj Europi, posebice u Španjolskoj i Italiji, ponajviše zahvaljujući novoj seriji Redmi Note 13. Međutim, Xiaomi je imao problema u srednjoj i istočnoj Europi, gdje je rast Samsunga i TECNO-a doveo do pada udjela brenda na najnižu razinu od prvog tromjesečja 2022. godine (Q1 2022).

Isporuke Realmea porasle su 59% u odnosu na prethodnu godinu, potaknute rastom u Zapadnoj Europi i naglim oporavkom na nekim od ključnih tržišta poput Italije i Španjolske. Realme je također zabilježio rast u srednjoj i istočnoj Europi, posebice u Turskoj, Ukrajini i Mađarskoj.

HONOR je zabilježio rast isporuka od 67% na godišnjoj razini, pretekavši OPPO i po prvi put zauzevši peto mjesto u Europi. To je potaknula zapadna Europa gdje su se isporuke više nego udvostručile tijekom godine zahvaljujući novim uređajima uključujući Magic V2, Magic 6 i HONOR 90.