iPhone 15 Pro Max najprodavaniji u Q1 2024

Apple i Samsung dominirali su popisom 10 najprodavanijih pametnih telefona za prvo tromjesečje 2024. godine (Q1 2024), svaki je osvojio pet pozicija i nije ostavio mjesto drugim markama

Gorden Knezović nedjelja, 12. svibnja 2024. u 07:10

Prema Counterpoint Research’s Global Monthly Handset Model Sales Tracker,. Q1 2024 je bilo prvo tromjesečje u kojem je svih 10 najboljih pametnih telefona bilo sposobno za 5G. Osim toga, trend prema premiumizaciji bio je očit, pri čemu je 7 od 10 najboljih pametnih telefona bilo premium (veleprodajna cijena od 600 američkih dolara i više).

Appleov iPhone 15 Pro Max bio je najprodavaniji pametni telefon u prvom tromjesečju 2024. godine. Značajno je da je Pro Max varijanta postigla prvo mjesto po prvi put u Appleovom tromjesečju izvan sezone, odražavajući sve veći trend preferencija potrošača za pametne telefone visoke klase. Sve četiri varijante iPhonea 15 i iPhone 14 bili su među 10 najprodavanijih. Nadalje, linija iPhonea 15 osigurala je prva tri mjesta.

Rastuća popularnost Apple Pro linije bila je očita jer je zauzela polovicu Appleove ukupne prodaje u prvom tromjesečju 2024. godine, što je značajno povećanje u odnosu na 24% u prvom tromjesečju 2020. godine. Pro iPhone uređaji postali su glavni pokretači prihoda za Apple, pridonoseći preko 60 % njegove prodajne vrijednosti u prvom tromjesečju 2024. godine. Pro linija nudi značajne nadogradnje i značajna poboljšanja u odnosu na osnovne modele. Takav strateški potez pokazao se uspješnim jer su potrošači spremni platiti za vrhunske značajke. Značajke Pro linije uključuju inovativno dinamičko otočno sučelje, naprednije skupove čipova, ultra-glatke zaslone, kućište od titana i telefoto kameru. iPhone 15 Pro Max pokazao se dobro unatoč prvom povećanju cijene od lansiranja Pro serije 2019., što ukazuje na snažnu želju potrošača za dodatnim značajkama koje Pro linija nudi.

Samsungova serija Galaxy S24 osigurala je dva mjesta u prvih 10 za prvo tromjesečje 2024. godine, s varijantom Ultra koja je zauzela peto mjesto, a osnovnom varijantom deveto. Snažne performanse serije S24 mogu se pripisati Samsungovom ranom osvježenju serije i njegovim naporima u generativnoj AI (GenAI) tehnologiji. Serija S24 prva je stigla na tržište s GenAI značajkama i mogućnostima, omogućujući korisnicima stvaranje jedinstvenog sadržaja i iskustvo nove razine interakcije sa svojim pametnim telefonima.

Potrošači drže svoje pametne telefone duže vrijeme jer nadogradnje nude ograničenu diferencijaciju u značajkama. To navodi potrošače da se odluče za vrhunske pametne telefone kako bi osigurali da njihovi uređaji ostanu tehnološki relevantni dulje vrijeme. Ubuduće očekujemo da će 10 najprodavanijih pametnih telefona zauzeti veći udio u ukupnoj prodaji pametnih telefona jer se proizvođači originalne opreme usredotočuju na manje portfelje s vrhunskim značajkama, uključujući GenAI.