Microsoftov Recall AI neće odmah biti dostupan svima

Do većeg broja korisnika bit će pripuštena tek nakon što o njoj svoje mišljenje daju testeri u sklopu Insiderove zajednice.

Miroslav Wranka utorak, 16. srpnja 2024. u 11:05
📷 Microsoft
Microsoft

Microsoftova značajka Recall AI neće se naći u prvoj seriji računala s operativnim sustavom Windows 11 Copilot+ 18. lipnja

U objavi na Windows Blogu navedeno je kako će ta značajka biti dostupna samo u sklopu programa Windows Insider, umjesto široko dostupna svima od idućeg tjedna. 

Do većeg broja korisnika bit će pripuštena tek nakon što o njoj svoje mišljenje daju testeri u sklopu Insiderove zajednice.

Do odgode masovne dostupnosti došlo je, naveli su u Microsoftu, kako bi "osigurali da iskustvo zadovoljava visoke standarde kvalitete i sigurnosti".

Softverski div iz Redmonda suočio se s velikim brojem kritika vezanih uz Recall otkad je najavio značajku u svibnju. 

Mjere sigurnosti nisu bile dovoljne

Recall korisnicima daje način kako pronaći sve što su ikada pogledali na svom računalu - web stranice, slike, dokumente, e-poštu, prezentacije, teme razgovora... 

Funkcionira tako što svakih nekoliko sekundi snima snimke zaslona aktivnosti korisnika i zatim ih pohranjuje u Recall timeline.

Microsoft je uvjeravao korisnike kako Recall obrađuje podatke lokalno i kako će njihove podatke čuvati sigurnima, ali to nije bilo dovoljno. 

Tvrtka je ranije ovog mjeseca najavila dodatne promjene privatnosti i sigurnosti Recalla, uključujući privolu za uključivanje. 

Kada korisnik postavi Copilot+ PC, njegovi Windowsi će ga pitati želi li omogućiti tu značajku. 

Korisnici će također morati potvrditi svoj identitet metodom provjere autentičnosti Windows Hello, kao što je prepoznavanje lica ili skeniranje otiska prsta, prije nego što mogu pristupiti šifriranoj vremenskoj traci opoziva.

Međutim, to nije besprijekorna metoda zaštite, budući da će svatko tko zna njihov PIN i dalje moći vidjeti svoje snimke opoziva.

Trenutno nije poznato kad bi točno Recall mogao postati dostupan u programu Windows Insider.