Huawei okreće leđa Windowsima

Odrekne li se Huawei doista Windowsa, to neće biti veliki udarac za Microsoft. Procjenjuje se kako u Kini drže oko deset posto tržišta osobnih računala.

Mreža srijeda, 2. listopada 2024. u 06:05
📷 Amanz (Unsplash)
Amanz (Unsplash)

Sadašnja generacija Huaweijevih osobnih računala posljednja je koja koristi operativni sustav Windows. Na idućima će biti operativni sustave te tvrtke HarmonyOS. 

Predsjednik poslovne grupacije zadužene za robu široke potrošnje Yu Chengdongu rekao je kako je HarmonyOS Next u potpunosti Huaweijevo djelo, s novom jezgrom za koju nije korišten operativni sustav Linux i koja neće pokretati aplikacije za operativni sustav Android.

Odrekne li se Huawei doista Windowsa, to neće biti veliki udarac za Microsoft. Analitičarska tvrtka Canalys procjenjuje kako ta tvrtka drži oko deset posto tržišta osobnih računala u Kini, koje bilježi prodaju od oko 40 milijuna primjeraka godišnje.

Lenovo dominira tržištem osobnih računala u toj državi s udjelom od 38 posto, ispred HP-a s deset posto. Nije u njihovom interesu prihvatiti Huaweijev OS, ali to bi se moglo promijeniti pod pritiskom države.

Za sada HarmonyOS-u navodno nedostaje podrška značajnih dobavljača softvera, posebno tvrtki koje razvijaju računalne igre.