Dok je tržište u padu, ulaganja u kripto startupe rastu

Financirano je ukupno 518  projekata, a financiranje je veće za 40,3 posto. Globalna ulaganja rizičnog kapitala pala su na gotovo petogodišnju najnižu razinu u istom razdoblju.

Mreža nedjelja, 26. svibnja 2024. u 12:05
📷 Worldspectrum (Pexels)
Worldspectrum (Pexels)

Financiranje pokretanja kripto poduzeća poraslo je drugo tromjesečje zaredom na 2,4 milijarde američkih dolara u prva tri mjeseca 2024. godine, pokazuju podaci podatkovne tvrtke Pitchbook. 

Porast je potaknut očekivanjem snižavanja kamatnih stopa i debijem prvog američkog bitcoin spot ETF-a, između ostalog.

Financiranje je obuhvatilo ukupno 518  projekata i veće je za 40,3 posto u odnosu na prethodni kvartal. Globalna ulaganja rizičnog kapitala pala su na gotovo petogodišnju najnižu razinu u istom razdoblju.

Ulaganja u startupe s digitalnom imovinom također su u padu, nakon što su u prvom tromjesečju 2022. dosegnule vrhunac od 10 mlrd. USD, ponajviše zbog nepovoljnog makroekonomskog okruženja i gašenja ključnih tržišnih igrača. 

Međutim, odobrenje američkih regulatora za spot bitcoin ETF-ove, koje nude teškaši BlackRock i Fidelity, povećalo je legitimitet te klase imovine i pomoglo bitcoinu da dosegne rekordnu visinu od 73.803 USD u ožujku.

Startupi usmjereni na izgradnju infrastrukture za kripto i blockchain tehnologiju privukli su najviše investicija tijekom proteklog tromjesečja.

Najveći posao sklopila je decentralizirana platforma u oblaku Together AI, koja je prikupila 106 milijuna USD u ranoj fazi runde ulaganja koju je vodio Salesforce Ventures, a koji je procjenu tržišne vrijednosti tvrtke postavio na 1,1 mlrd. USD.

Ipak, izlaza iz investicija bilo je malo, što bi se moglo promijeniti do kraja ove godine, kada bi moglo doći do više spajanja, osobito među kripto burzama, skrbnicima i pružateljima infrastrukture.