Gasi se World Wide Web Foundation

Suosnivači Tim Berners-Lee i Rosemary Leith poručili su kako je misija te organizacije donekle ostvarena i kako je potrebno voditi nove bitke.

Miroslav Wranka četvrtak, 3. listopada 2024. u 11:10
📷 WWW Foundation
WWW Foundation

Nakon petnaest godina rada gasi se World Wide Web Foundation. Suosnivači Tim Berners-Lee i Rosemary Leith poručili su kako je misija te organizacije donekle ostvarena i kako je potrebno voditi nove bitke.

Kada je zaklada osnovana 2009. godine, bilo je malo organizacija koje su promicale pristup webu. Danas ga ima gotovo 70 posto svijeta, a i puno je nevladinih organizacija koje ga pokušavaju učiniti  pristupačnijim.

U međuvremenu su se promijenili problemi s kojima se web suočava. Berners-Lee i Leith su kao glavni izdvojili poslovni model društvenih mreža koji je pretvorio korisničke podatke u robu i koncentrirao moć na platformama. Stoga će se Berners-Lee usredotočiti na Solid Protocol i drugu decentraliziranu tehnologiju.

U fiskalnoj 2022. godini World Wide Web Foundation prijavio je prihod od 4,08 milijuna američkih dolara i troškove od 4,97 milijuna USD.