Kibernetički kriminal njemačke tvrtke je oštetio za više od 260 mlrd. €

Otprilike 70 posto tvrtki pogođenih napadima pripisalo ih je organiziranom kriminalu, dok je 81 posto tvrtki prijavilo krađu podataka.

Mreža subota, 31. kolovoza 2024. u 11:05
📷 Mikhail Nilov (Pexels)
Mikhail Nilov (Pexels)

Kibernetički kriminal i druga djela sabotaže koštali su njemačke tvrtke oko 267 milijardi eura u protekloj godini, što je 29 posto više nego godinu prije.

Industrijska udruga Bitkom anketirala je oko 1.000 tvrtki iz svih sektora. Rezultati su otkrili kako 90 posto njih očekuje više kibernetičkih napada u sljedećih 12 mjeseci, dok preostalih 10 posto očekuje istu razinu.

Otprilike 70 posto tvrtki pogođenih napadima pripisalo ih je organiziranom kriminalu, dok je 81 posto tvrtki prijavilo krađu podataka, uključujući podatke o korisnicima, pristupne podatke i lozinke, kao i intelektualno vlasništvo poput patenata.

Otprilike 45 posto tvrtki reklo je kako Kini mogu pripisati barem jedan napad, što je porast u odnosu na 42 posto prethodne godine. Napadi za koje se okrivljuje Rusija su na drugom mjestu s 39 posto.

Povećanje broja napada potaknulo je tvrtke na izdvajanje 17 posto njihovog IT proračuna za digitalnu sigurnost, u odnosu na 14 posto prošle godine.

Samo 37 posto je reklo kako ima hitan plan za reakciju na sigurnosne incidente u svom opskrbnom lancu.