Epic Games traži ograničenja za trgovinu Play, Google mora odgovoriti do 3. svibnja

Između ostalog, zatražili su dopuštanje distribucije konkurentskih trgovina aplikacija trećih strana na šest godina i smanjivanje ograničenja pri predinstaliranju aplikacija.

Miroslav Wranka petak, 19. travnja 2024. u 06:10
📷 Mika Baumaister (Unsplash)
Mika Baumaister (Unsplash)

Epic Games zatražio je od suda u američkoj saveznoj državi Kaliforniji da prisili Google na otvaranje njihove trgovine aplikacijama Play većoj konkurenciji nakon što je porota utvrdila kako je američki tehnološki div zlorabio svoju dominantnu tržišnu poziciju.

Između ostalog, zatražili su dopuštanje distribucije konkurentskih trgovina aplikacija trećih strana na šest godina i smanjivanje sposobnosti tvrtke za sklapanje ugovora s proizvođačima uređaja kojima se ograničava predinstaliranje konkurentskih trgovina aplikacijama.

Sud nije obvezan prihvatiti Epicov prijedlog. Može se očekivati žestoka borba prije no što izda Googleu bilo kakvu naredbu trajnog karaktera. 

Google najavio žalbe

Porota je u prosincu prošle godine ustanovila kako je Google nezakonito ometao razvojne programere u slobodnoj distribuciji aplikacija izvan trgovine Play i držao pretjerano čvrstu kontrolu plaćanja za transakcije unutar aplikacija.

Epicov prijedlog također predviđa zabranu ograničavanja načina na koje aplikacija može informirati korisnike o opcijama kupnje izvan aplikacije. Tvrtka do 3. svibnja treba odgovoriti na Epicov prijedlog. 

U veljači ove godine kineski Tencent posjedovao je 40 posto udjela u Epicu, a ,Walt Disney oko devet posto.

Google je zasebno u prosincu pristao platiti 700 milijuna dolara za rješavanje optužbi države i potrošača zbog ograničenja u trgovini Play.

Tada su objavili kako proširuju mogućnost razvojnih programera aplikacija i igara za pružanje alternativne opcije naplate za kupnju unutar aplikacije potrošačima. Pilot program za to bio je u Sjedinjenim Državama aktivan dulje od godinu dana, dodali su. 

Najavili uz žalbu na presudu iz prosinca, kao i na mjere koje će eventualno naložiti sud. Parnica bi se mogla otegnuti godinama. 

Sličan sudski okršaj Epica s Appleom još je u tijeku.