Odgođen novi europski biometrijski granični režim

Njemačka, Francuska i Nizozemska blokirale su sustav ulaska/izlaska zato što agencija EU-Lisa nije još uspostavila potrebnu stabilnost i funkcionalnost sustava.

Miroslav Wranka utorak, 15. listopada 2024. u 06:05
📷 Daniel Schludi (Unsplash)
Daniel Schludi (Unsplash)

Europska unija odgodila je uvođenje novog biometrijskog sustava kontrole ulaska za građane izvan Unije, koji je trebao biti uveden 10. studenog, nakon što su Njemačka, Francuska i Nizozemska rekle kako granični računalni sustavi još nisu spremni.

"10. studenog više nije na stolu", rekla je povjerenica Unije za unutarnje poslove Ylva Johansson novinarima. Rekla je da nema novog rasporeda, ali da se razmatra mogućnost postupnog uvođenja.

Sustav ulaska/izlaska (EES) trebao bi stvoriti digitalni zapis koji povezuje putnu ispravu s biometrijskim očitanjima koja potvrđuju identitet osobe, uklanjajući potrebu za ručnim pečatom u putovnice na vanjskoj granici Unije.

Od građana izvan Unije koji dolaze u schengensko područje slobodnog putovanja zahtijevalo bi registraciju otisaka prstiju, skeniranje lica i odgovaranje na pitanja o svom boravku.

No, glasnogovornik njemačkog ministarstva unutarnjih poslova rekao je da tri države, koje predstavljaju 40 posto zahvaćenog putničkog prometa, nisu spremne implementirati EES jer "potrebne stabilnost i funkcionalnost središnjeg sustava EES-a osigurava agencija EU-Lisa još nije postavljene".

EU-Lisa je agencija odgovorna za implementaciju velikih IT sustava unutar Unije. Francusko ministarstvo unutarnjih poslova reklo je da, iako je Francuska uvjerena u korisnost EES-a, njegovo uvođenje mora biti pravilno pripremljeno.