Potonuo teretni brod s 3000 kineskih auta, šteta v

poruka: 21
|
čitano: 12.294
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Potonuo teretni brod s 3000 kineskih auta, šteta v".
17 godina

Zaludu me svitovala mati
kad san 'tija poc' na more
sve sta uzme, nikada ne vrati
niti jude, nit' vapore

3 0 hvala 0
8 mjeseci
Re: Potonuo teretni brod s 3000 kineskih auta, šte
U tekstu novčana logika Vam nije točna, kako 300 milijuna može biti znatno više od 500 milijuna 🤔
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Odnosi se samo na vrijednost tereta, na ovom brodu je bila 120 milijuna (jeftini kineski auti).
...
Poruka je uređivana zadnji put pon 30.6.2025 21:29 (Miro).
14 godina

Ovo je već treći takav incident u posljednjih nekoliko godina. Zajedno, ove tri pomorske nesreće na dno oceana poslale su oko 11.000 vozila.

Spongebobu padaju novi auti s neba.

9 0 hvala 0
2 godine

Da li se novčana šteta računa koliko su potrošili novca na radnike i materijal ili koliko su mogli zaraditi da su prodali 

Poruka je uređivana zadnji put pon 30.6.2025 21:42 (arcane).

0 0 hvala 0
10 godina

Nema osiguranja? 

Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina

Srečom to su "zelena vozila", neče bit nikakve štete za pomorski svijet.

9 0 hvala 0
16 godina

Nesto mi sad malo cudno. Ne sjecam se da sam ikada prije citao o potonucima brodova za prijevoz automobila. Dok su bili samo ICE automobili u pitanju.

Mozda zato sto se te vijesti nisu prenosile? Mozda zato sto sada ima vise prometa takvih brodova pa je i pojavnost nesreca brojcano veca? Ili je to zbog promjene vrste tereta?

Dalje me isto zanima jesu li baterije u EV automobilima pri prijevozu prazne ili pune? Koliko ti uopce moze imati utjecaja pri zapaljenju?

Poruka je uređivana zadnji put uto 1.7.2025 14:34 (konjRR).

3 0 hvala 0
11 godina

Ne razumijem kakvo je to napuhavanje novčanih iznosa!?

3000 (kineskih!) vozila navodno je vrijedno $120M!?!?

$40k po automobilu?!?!?

I to je prije carina, trošarina, poreza, marže i drugih troškova auto salona!!!

Pogledao sam cijene - u Meksiku MG HS, najskuplja varijanta, košta oko $30k. Sa svim porezima i naknadama!

Kakvi su to automobili onda bili na tom teretnjaku da je prosječna vrijednost $40k prije svih davanja i troškova.

Malo sam pogledao i reputaciju tvrtke Anderson Economic Group - ugled im je upitan, a izgleda da ih plaća auto industrija pa se ne mogu zvati "nezavisnim analitičarima".

Piše se po Internetu da imaju poseban pik na električna vozila...

0 0 hvala 1
17 godina
konjRR kaže...

Mozda zato sto se te vijesti nisu prenosile? 

Vjerojatno. A Look Back at Recent Car Carrier Fires

Lekcija iz filma Titanic: napravljeni su od čelika, pa lako tonu.

11 godina
konjRR kaže...

Nesto mi sad malo cudno. Ne sjecam se da sam ikada prije citao o potonucima brodova za prijevoz automobila. Dok su bili samo ICE automobili u pitanju.

Mozda zato sto se te vijesti nisu prenosile? Mozda zato sto sada ima vise prometa takvih brodova pa je i pojavnost nesreca brojcano veca? Ili je to zbog promjene vrste tereta?

Dalje me isto zanima jesu li baterije u EV automobilima pri prijevozu prazne ili pune? Koliko ti uopce moze imati utjecaja pri zapaljenju?

Čini mi se da je kombinacija svega što navodite.

Dakle, troškovi prijevoza automobila u kombinaciji s razlikama u proizvodnim cijenama između Zapada i Istoka, opravdavaju povećani prijevoz automobila brodovima. Stoga se više prevozi i time je pojavnost veća.

Li-ion baterije imaju problema sa stabilnosti i, što je najgore, još nije otkrivena pouzdana metoda za gašenje! Automobili s konvencionalnim motorima prevozili su se s minimalnim količinama goriva tako da su imali manju gorivu vrijednost.

Vijesti se više prenose, pritom se posebno ističe koliko je hibridnih i potpuno električnih vozila bilo na takvim brodovima kako bi se istaknule negativne strane električnih vozila.

Koliko mi je poznati, iako nisam stručnjak, baterije ne smiju biti potpuno prazne iz raznih razloga. Stoga uvijek ostaje problem da u ljuljanju, trešnji i drugim pomicanjima, na lošije izvedenim baterijama dođe do kratkog spoja i posljedično požara.

12 godina
konjRR kaže...

možda zato jer ti to tada nije bilo u fokusu

Disasters at sea involving car carrier ships | DriveMag Boats

16 godina
Ovo je kraj kaže...
konjRR kaže...

Mozda zato sto se te vijesti nisu prenosile? 

Vjerojatno. A Look Back at Recent Car Carrier Fires

Lekcija iz filma Titanic: napravljeni su od čelika, pa lako tonu.

Naravno da je bilo pozara, no za razliku od strujica, ICE vozilima mozes isprazniti rezervoare i prakticki smanjiti rizik od sirenja pozara na gotovo na 0%.

Da ne spominjemo da brodski PP sustavi u vecini slucajeva mogu bez problema ugasiti eventualni pozar pa cak i ako benzin i nafta gore.

Sretno ti bilo pri gasenju litija.

Strujici, u trenutnom obliku su opasni (a i upitno ekoloski u uspredbi sa modernim ICE).

Probaj samo zamisliti sto bi se dogodilo u "savrsenom zelenom svijetu gdje svi voze strujice", kada bi u nekoj podzemnoj garazi stambene zgrade zapalili strujici?

Vatrogasci bi mogli samo gledati pozar (jer ga ugasiti nece).

To me podsjetilo na clanke sa BOL-a kada se autor ritao kako ipak mozda nisu strujici uzroci pozara, pritom ignorirajuci prve prijavke posade koja rekla da je pozar krenuo sa palube na kojoj su bili parkirani strujici (ako se dobro sjecam bio je cak i audio zapis).

Ovi moderni "ekolozi" sve vise podsjecaju na misionare u pokrstavanju "divljih" plemena novog svijeta.

Ognjem i macem ako treba (pun intended)

Uostalom, norveska brodarska kompanija (Havila Kystruten) u potpunosti zabranila prijevoz elektricnih vozila na svojim brodovima iz sigurnosnih razloga jos pocetkom 2023.

We live in a society exquisitely dependent on science and technology, in which hardly anyone knows anything about science and technology.
16 godina
picajzla0707 kaže...

možda zato jer ti to tada nije bilo u fokusu

Disasters at sea involving car carrier ships | DriveMag Boats

U linkanom clanku, koliko ih je potonulo radi pozara tereta (automobila)?

Niti jedan.

We live in a society exquisitely dependent on science and technology, in which hardly anyone knows anything about science and technology.
7 godina
Svi o autima s nitko o brodu

Evo za tebe brode...jedna ali vrijedna

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina

šmrc, žao mi gvožđa!

1 0 hvala 1
9 godina

Cigan place kad gleda film titanik jer mu je zao kolko zeljeza propadne 

12 godina
syncmaster245b kaže...

Niti jedan.

odgovaram kolegi koji ima dojam da prije nisu tonuli brodovi za prijevoz automobila, nismo uopće spominjali razloge potonuća

16 godina
picajzla0707 kaže...
syncmaster245b kaže...

Niti jedan.

odgovaram kolegi koji ima dojam da prije nisu tonuli brodovi za prijevoz automobila, nismo uopće spominjali razloge potonuća

ah, OK.

Krivo sam shvatio.

9 godina

Šteta jedino ekološka. 

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
Moj PC  
1 0 hvala 0
9 godina

1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice