AVM FRITZ!Box 7690 - Uzmi Fritza pa si miran

poruka: 41
|
čitano: 11.871
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "AVM FRITZ!Box 7690 - Uzmi Fritza pa si miran".
9 godina

300 € za ruter sa 2.4  i 5 GHz WiFijem?

TP-Link Archer BE550 BE9300 WiFI7 ruter za 250€ nudi pojas od 6GHz.

Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina

Svi se kunu u Fritza, tako sam ja potrošio silne novce, namjestio mi ga kolega koji se bavi baš mrežama i svako malo neki problemi...onda opet vraćaj za drugi model od Fritza, opet prekidi svako malo. Nakon toga uzeo od HT-a Technicolor skupa sa njihovim Serrcom Meshevima i sve već treću godinu radni savršeno na tri etaže, bez ikakvih prekida, gubitci do 5% u brzinama sve pokriveno. Toliko o toj njihovoj famoznoj superiornosti za koju treba iskeširati preko 600 EUR skupa sa meshevima.

7 0 hvala 3
10 mjeseci

Fritz je router isto kao i Tesla auto, na papiru superiornost i onda se iz SF-a prebaciš u RL. 

4 0 hvala 0
17 godina
Re: AVM FRITZ!Box 7690 - Uzmi Fritza pa si miran
Ja sam proveo neko vrijeme u njemačkoj radeći i mogu vam reći da su ti ruteri, za mene osobno, jedan solidan drlog. Promjenio kao terenac cca 30 stanova i kuća i čim smo vidli frizboxa znali smo da se od interneta možemo pozdraviti. Uvijek problemi, uvijek veza pucala, wifi se prebacivao na s 5ghz na 2.4ghz ko da ima epileptički napad i nikad ni u jednom slučaju nije radio stabilno. Ama baš ni u jednom jedinom slučaju.
Moj PC  
4 0 hvala 5
9 godina

Kad smo kod rutera mesheva... pitanje, imam optiku na 2. katu i tamo ruter (A1), 1. kat je ok pokriven dok mi u prizemlju zna malo štekati, pod štekati mislim da je brzina manja, gore kod rutera je 5ghz 330Mbit, dolje u prizemlju 5GHz skoro i ne prolazi dok je klasični signal oko 30MBit, koji repeater kupiti i staviti na 1. kat kako bi i u prizemlju imao bar 150MBita?

BTW. imam gigabinti powerline ali sa 2. kata u prizemlje brzina je očaj.

Poruka je uređivana zadnji put sri 18.6.2025 13:29 (just_dont).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Kod mene doma Fritz vec desetak godina razliciti uredaji i mesh koji radi bez greseke. Ista prica kod brata.

13 godina

S Fritzom i AVMom najgore iskustvo IKADA a bome imam iskustva s tehnikom. Kompletan drlog i smece po gnjusno previsokim cijenama, a isao logikom "ok mozda dajem 200 EUR na akciji al bar valja", na kraju ASUS ruter od 60 EUR bolji u apsolutno svakom pogledu, a vjerujem i svi drugi jer je ovo govno bilo totalno nefunkcionalno. I onda jos kao slag na tortu "divna" korisnicka podrska, gora od bilo koga tu kod nas. Srecom sam kupio preko amazona pa sam ipak dobio pare nazad i samo popusio 15 EUR za slanje rutera njima, plus naravno mali milijun sati na namjestanje i troubleshootanje. Uzas. Inace bio je model 5530/optika. Nikad vise ni da mi ga besplatno daju.

EDIT: pricam o WLANu, nestabilnost, pucanje, prebacivanje kanala, domet od niti metra, vrlo bijedne mogucnosti postavki itd. Isto iskustvo kod frenda koji ima Fritz kabelski, dobar je ako je spojen kablom, al WLAN u osnovi gore neg da ne postoji.

~beware the beast, but enjoy the feast he offers~
Poruka je uređivana zadnji put sri 18.6.2025 13:53 (Minneyar).
Moj PC  
4 0 hvala 0
16 godina
NEW_MAN kaže...

Kod mene doma Fritz vec desetak godina razliciti uredaji i mesh koji radi bez greseke. Ista prica kod brata.

I kod mene. Plus što sam ga dobio besplatno od operatera tako da me nije ništa koštao. FRITZ!Box 6890 LTE

U potpunosti nula problema sa WLANom, sa i bez mesha. Na kraju sam skužio da mi mesh ni ne treba jer mi Fritz bolje pokriva stan nego prijašnji ruteri. A živim u zgradi sa 50 drugih WiFieva okolo.

PSN: DrskaBitanga, Xbox: MalaBitanga, Steam: Bitanga, Battle.net: Bitanga#2872, Uplay: DrskaBitanga, Origin: DrskaBitanga, Nintendo Switch Friend Code: SW-7419-2699-7478
Poruka je uređivana zadnji put sri 18.6.2025 14:38 (Bitanga).
14 godina

A1 optika u Austriji, 2 godine se patim s nekim njihovim smecem od routera (mislim da je bio ZTE), doslovno u sobi do dnevnog boravka gdje je bio smjesten signal je bio 50% losiji.

Prelaskom na drugog providera (Spusu) dobio sam FritzBox 4050, koliko vidim na Amazonu kosta 120€ (https://www.amazon.de/Router-Gigabit-LAN-DECT-Basis-deutschsprachige-Version/dp/B0DF7CVGCDi ne mogu opisati koliko se preporodio.

Jos upiknuo za 57,5€ repeater (https://www.mediamarkt.at/de/product/_avm-fritzrepeater-1200-ax-wi-fi-6-wlan-mesh-weissrot-1876892.html), full signal u svakom cosku stana WiFi 6,klinci stalno nesto skidaju / streamaju, hrpa uredaja, jos nista nigdje nije trznulo.

Ne znam kakva je tocno razlika u serijama u odnosu na ovog u obradjenom teksu (osim sto je WiFi 7), ali eto, ja nemam zamjerke na svoj Fritz.

Moj PC  
5 0 hvala 0
9 godina

Ja sam bio primjetio samo manjak 6GHz spektra.

Ako ste imali toliko problema sa Fritzom, koje bi proizvođače (WiFi 7 sa 6GHz) routera preporučili?
Ne mora biti mesh.

Poruka je uređivana zadnji put sri 18.6.2025 15:37 (EricCartman).
Moj PC  
0 0 hvala 0
23 mjeseca

ne znam koji drugi router ima tako dobro user friendly sučelje i broj opcija koje nudi fritz, a prošlo mi je kroz ruke valjda sve što naši telekomi nude. tu je fritz po meni nenad*ebiv. jedino mi nije jasno koji frik ima radi dizajn jer taj je očito na LSDu po cijeli dan. 

ovima što nije valjao, možda niste imali sreće, a možda i nije bilo do routera. recimo pucanje veze je često i radi mnogih drugih faktora, npr. nabrijavanje max brzine koja preko loše parice i velike udaljenosti od centrale često ne radi stabilno.

1 0 hvala 0
17 godina
Ja osobno imam Huawei AX3 pro spojen na Huawei ONT od Propinga. Najbolji ruter koji sam imao. Sučelje fantastično, stabilan (nikad ga ne resetiram osim dok Hep ima radove ili zagrmi pa fidovka skoči), domet mu je pokrivena kuća od 100 kvadrata do garaže udaljena 20 metara od kuće, a nekad i dok odem prvom susjedu na pivu (cca 30 metara) opće se ne otpaja, samo prebaci mob na 2.4 i radi. Po meni najbolji kućni ruter kojeg novci mogu kupiti.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Evo sad kad se spomenia ovaj ruter, stvarno, nema vise random pucanja wifi veze i pokriven je cijeli stan, vrt i teraca.

0 0 hvala 0
14 godina

Već dugi niz godina rutere biram prije svega prema tome da li ih se može prebaciti na OpenWRT i u pravilu softwerske mogućnosti rutera su time u neku ruku neograničene. Uz odabir rutera koji imaju nešto više memorije (flash i RAM) te primjeren CPU (ponajprije zbog VPN-a) i bar jedan USB port na koji se onda može "zakvačiti" i USB hub iskustvo je i više nego pozitivno. Hrpa funkcija kao što su mesh (802.11s), WLAN roaming (802.11r, 802.11k i 802.11v), više SSID-ova, VLAN i sl. onda zapravo radi na bilo kojem ruteru - bez obzira na to što je tvornički firmware omogućavao.

Neki prozvođači koriste OpenWRT kao svoj službeni firmware pa se može naći nešto što iskorištava puni potencijal OpenWRT-a i u isto vrijeme ne uzorkuje gubitak podrške/jamstva.

Što se tiče WiFi-ja i pozitivnih/negativnih iskustava sa ovim/onim ruterom tu je stvar u neku ruku ezoterična - sve skupa zavisi o užasno puno faktora, i između ostalog ruteri u pravilu prilikom starta provjeravaju kakvi su "signali" oko njih te biraju neki primjereni kanal i to ne radi uvijek idealno, a poseban je problem na 5GHz gdje ovisno o odbiru zemlje nisu svi kanali svugdje dostupni i u svim snagama, a neki su uvjetno dostupni (DFS) - što znači da ako odaberemo neku x zemlju koja nema posebnih ograničenja za 5GHz imamo jedini ruter u okolici koji koristi taj kanal i onda ispadne superioran svemu drugome. Ruteri oko ovog našeg rade slične stvari i onda je odabir kanala i njihovo preklapanje ponekad nasumično, a "kompatibilnosti" raznih klijenata je posebna priča.

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.6.2025 12:30 (filip.pz).

1 0 hvala 2
13 godina
millennial kaže...

ne znam koji drugi router ima tako dobro user friendly sučelje i broj opcija koje nudi fritz, a prošlo mi je kroz ruke valjda sve što naši telekomi nude. 

jbg kad je poznato da telekomi posebno kod nas nude najveci skart sto postoji :) al vlastiti ruter se kupi (puno) bolji od Fritza za daleko manje para.

~beware the beast, but enjoy the feast he offers~
15 godina

Imao sam 7590AX i dosta problema sa gubljenjem konekcije, ne uvijek ali nekad dok ne napravim hard reset radio nestabilno, uglavnom kolega koji radi u DE Telekomu mi je rekao da je problem u Modemu. Sad sam na nabavio 5690 Pro model i do sada Niti jedan problem i uz to je tri band (2,4,5,6Ghz) tako da ako netko hoce uzet Fritz mozda bolje direkt top model.

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Moj PC  
0 0 hvala 0
23 mjeseca
Minneyar kaže...
millennial kaže...

ne znam koji drugi router ima tako dobro user friendly sučelje i broj opcija koje nudi fritz, a prošlo mi je kroz ruke valjda sve što naši telekomi nude. 

jbg kad je poznato da telekomi posebno kod nas nude najveci skart sto postoji :) al vlastiti ruter se kupi (puno) bolji od Fritza za daleko manje para.

ne vidim zašto bi kupovao svoj router osim ako ne spadam u nekakvu posebnu kategoriju zahtjevnijih korisnika. nude škart, ali može se dobiti i dobar router. uz to imam trajnu garanciju, ako mu se bilo što desi to je na njima, kad kupim svoj ako crkne to je moj trošak.

9 godina
millennial kaže...
Minneyar kaže...
millennial kaže...

ne vidim zašto bi kupovao svoj router osim ako ne spadam u nekakvu posebnu kategoriju zahtjevnijih korisnika. nude škart, ali može se dobiti i dobar router. uz to imam trajnu garanciju, ako mu se bilo što desi to je na njima, kad kupim svoj ako crkne to je moj trošak.

Da imaš BTNet ko ja za 14.49€, i da ti kažu da dok kod tebe ne dođe optika, da si osuđen, ko i oni na routere iz 2012, i ti bi razmislio o svom routeru.

9 godina
filip.pz kaže...

Već dugi niz godina rutere biram prije svega prema tome da li ih se može prebaciti na OpenWRT i u pravilu softwerske mogućnosti rutera su time u neku ruku neograničene. Uz odabir rutera koji imaju nešto više memorije (flash i RAM) te primjeren CPU (ponajprije zbog VPN-a) i bar jedan USB port na koji se onda može "zakvačiti" i USB hub iskustvo je i više nego pozitivno. Hrpa funkcija kao što su mesh (802.11s), WLAN roaming (802.11r, 802.11k i 802.11v), više SSID-ova, VLAN i sl. onda zapravo radi na bilo kojem ruteru - bez obzira na to što je tvornički firmware omogućavao.

Neki prozvođači koriste OpenWRT kao svoj službeni firmware pa se može naći nešto što iskorištava puni potencijal OpenWRT-a i u isto vrijeme ne uzorkuje gubitak podrške/jamstva.

Što se tiče WiFi-ja i pozitivnih/negativnih iskustava sa ovim/onim ruterom tu je stvar u neku ruku ezoterična - sve skupa zavisi o užasno puno faktora, i između ostalog ruteri u pravilu prilikom starta provjeravaju kakvi su "signali" oko njih te biraju neki primjereni kanal i to ne radi uvijek idealno, a poseban je problem na 5GHz gdje ovisno o odbiru zemlje nisu svi kanali svugdje dostupni i u svim snagama, a neki su uvjetno dostupni (DFS) - što znači da ako odaberemo neku x zemlju koja nema posebnih ograničenja za 5GHz imamo jedini ruter u okolici koji koristi taj kanal i onda ispadne superioran svemu drugome. Ruteri oko ovog našeg rade slične stvari i onda je odabir kanala i njihovo preklapanje ponekad nasumično, a "kompatibilnosti" raznih klijenata je posebna priča.

Uh, ovo mi je sjelo ko budali šamar.

Samo WiFi7 na 6GHz će sa opneWRT-om zaživjeti tek 2026, tako da, još jedan šamar 

23 mjeseca
EricCartman kaže...
millennial kaže...
Minneyar kaže...
millennial kaže...

Da imaš BTNet ko ja za 14.49€, i da ti kažu da dok kod tebe ne dođe optika, da si osuđen, ko i oni na routere iz 2012, i ti bi razmislio o svom routeru.

ne znam što je BTnet  to je jedini telekom koji ti je dostupan? ne treba ti optika, ja imam preko kabela 2gbit/s, sasvim dovoljno. 

14 godina
EricCartman kaže...

Samo WiFi7 na 6GHz će sa opneWRT-om zaživjeti tek 2026, tako da, još jedan šamar 

Nisam se baš udubio u tu problematiku jer mi je WiFi nekako najmanje bitan u cijeloj priči, ali vidim da BananaPi BPI-R4 koristi Mediatek MT7988A koji pak ima podršku za 6GHz i trebao bi funkcionirati u OpenWRT-u. Također, GL.iNet je najavio Flint 3 (ovaj put sa Qualcomm chipsetom umjesto Mediateka) pa bi i Qualcomm routeri trebali funkcionirati sa 6GHz. U svakom slučaju, 6GHz je još uvijek prilično "skup sport" na strani routera pa nema previše izbora modela koji funkcioniraju u OpenWRT-u, a ovi koji su podržani su teže dobavljivi.

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.6.2025 18:41 (filip.pz).
17 godina

Kako sad ovo shvatiti, polovici ekipe radi super, drugoj polovici najgori routeri ikad?

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
segregator kaže...

Kako sad ovo shvatiti, polovici ekipe radi super, drugoj polovici najgori routeri ikad?

Kao i svaka recenzija bilo čega na internetu.

Kad to čitaš ne bi ništa kupio :-)

PSN: DrskaBitanga, Xbox: MalaBitanga, Steam: Bitanga, Battle.net: Bitanga#2872, Uplay: DrskaBitanga, Origin: DrskaBitanga, Nintendo Switch Friend Code: SW-7419-2699-7478
14 godina

Nema meni do Mikrotika. 

2 0 hvala 0
16 godina
Valentin17 kaže...

Nema meni do Mikrotika. 

Uh, imao sam mikrotik kao glavni ruter u firmi do nedavno (prešli na fortigate). Hardverski i softverski je radio besprijekorno, ali gori komad softvera nisam vidio od njegovog winboxa. Da ne pričamo da nisam znao osnovne stvari konfigurirati (tipa port forward) bez detaljnih uputa koje sam si pripremio nakon sati i sati proučavanja.

Ali ako znaš s njim raditi (a većina ljudi ne zna i nikad neće jer je prekompleksan) onda je poprilično moćan.

Poruka je uređivana zadnji put sub 21.6.2025 10:46 (Bitanga).
14 godina
Bitanga kaže...

Uh, imao sam mikrotik kao glavni ruter u firmi do nedavno (prešli na fortigate). Hardverski i softverski je radio besprijekorno, ali gori komad softvera nisam vidio od njegovog winboxa. Da ne pričamo da nisam znao osnovne stvari konfigurirati (tipa port forward) bez detaljnih uputa koje sam si pripremio nakon sati i sati proučavanja.

Ali ako znaš s njim raditi (a većina ljudi ne zna i nikad neće jer je prekompleksan) onda je poprilično moćan.

Slažem se sa tobom, vrhunski uređaj ako znaš radit sa njime. PfSense ili OPNsense dva firewalla/rutera koje možeš koristiti na vlastitom hardweru su također super, ma nema meni do VLAN opcije. 

16 godina
Valentin17 kaže...

Slažem se sa tobom, vrhunski uređaj ako znaš radit sa njime. PfSense ili OPNsense dva firewalla/rutera koje možeš koristiti na vlastitom hardweru su također super, ma nema meni do VLAN opcije. 

Realno, nikome to ne treba kod kuće, osim ako si je željan zakomplicirati život.

Kad sam bio mlađi i naivniji volio sam isprobavati takve stvari. Što sam stariji i imam obitelj s hrpom uređaja naginjem sve jednostavnijim rješenjima koja mi štede vrijeme i živce.

14 godina
Bitanga kaže...

Realno, nikome to ne treba kod kuće, osim ako si je željan zakomplicirati život.

Kad sam bio mlađi i naivniji volio sam isprobavati takve stvari. Što sam stariji i imam obitelj s hrpom uređaja naginjem sve jednostavnijim rješenjima koja mi štede vrijeme i živce.

Slažem se. 

16 godina

-router = soft, ostalo su žica-plastika. Uz odgovarajuću cpu snagu i količinu rama za rad, tj resursi koji ograničavaju mogućnosti-količinski kao koliko rulova-ruta-pravila možemo kreirati i to je to.. teoretski je svaki dobar-odličan-isti, kao calculator, dok segmentacija ponuda-cijena-klase radi marketing-tržište pa imamo skuplje-jeftinije.. osim škarta-kvara-nekvalitete koja je nešto drugo više fizički problem.

-dok brand-firmu-marku vode ljudi koji to znaju, žele, entuzijastički-kvalitetno, u bilo čemu, od pečenja ćevapa do poliranja cipela, kao gurui, tad sve radi, npr mikrotik, kad preuzme biz-marketing, novac, ekonomisti i statističari s burze, tad imamo bedastoće. .. no sve se mora postupno mijenjati, evoluirati, nuditi nove fičere, bolje-jače-više i za početnike-jednostavnije, klik-next i sl. .. npr usporedite danas stanje s kupnjom npr pc-laptopa i instalaciju npr win osa.. klik-next, radi. Mrežno znanje za postavke je važno samo onima koji trebaju specifične stvari a i tad kad kežual juzer to zatreba, može umjesto vlastitog znanja googlati i dobiti korake-upute kako to podesiti, kao riješenja ispita matematike pri čemu ne mora ništa znati osim čitati-pisati.. klik-nextati. Čak i ja koji to recimo znam koristim umjesto učenja svih razlika-nijansi pojedinog uređaja bilo da se tiče podešavanja kao router ili tv ili rastavljanja kućišta mobitela-laptopa, gdje su šarafi, gdje povuči silom itd.. google daje odgovore trenutno za sve i time ne moram sve to proći kao nekad klasičan pripravnik u bilo kojoj struci, ćevapi, bauštela, knjigovodstvo, razbijanje atoma.. ali naravno, pomaže-ubrzava neko znanje, barem u tome da se zna što se traži ili što je koja riječ-termin, dovoljno za brže proći po menijima, npr kad se uđe u bios i traži neka postavka redom ili prečicom ako znamo gdje je.. tj razlika juzera i gurua je danas svedena na brzinu tj vrijeme koje tad prosječan juzer treba za traženje bilo googlanjem bilo po menijima, dok to iskusniji može znati ili se brže snaći u istom meniju jer zna osnovnu logiku, kao npr raspored brzina mjenjača u 'H' i ručica žmigavca-svjetla.. pa ih npr audi sad pretumba u pripadnoj temi što i iskusne savlja u rang početnika tj još veći problem jer stečena navika je gora tj teže se priviknuti na novo nego početniku koji nema taj 'problem'..

-fritz, skupo, kao njemački brand bedasto-ljudski juzer podrazumijeva i kvalitetu, tako se i gradi brand-reklama.. dok ne dođu 'ekonomisti' ..

-no poanta, .. jel problem u routeru? možda, zapravo nije, meni nije.. radi, jednako kao što je radio godinama, problem su juzeri, oni koji ne znaju, koji ne razlikuju ni upute ili specifičnosti-razlike, za aute onaj tko ne zna razliku između bembure 316i i 325d .. osim po boji :) tj juzeri ne razlikuju ni routere, uređaje, termine-riječi-značenja, kategorije-cijene ili resurse koje tad određuju količinu praivla koje uređaj može hendlati, tv prijemnik ima određeni broj memorijskih mjesta za tv postavke-programe, .. ima i router, + to je soft koji kao i za sve ostalo, gaming-rad, traži cpu snagu da bi radio brzo-glatko vs sporo.. + recimo noviji fičer kao mesh ili kolokvijalne pogreške naziva kao 'pojačivači' mreže i sl. umjesto AP ili repetitor, što bi bilo točnije i možda eliminiralo takvo terminsko nerazumijevanje-razlike pa tad i očekivanja .. jer ne postoji pojačalo mrežnog wlana, nije to pojačalo snage kao nekadašnje linije za zvčnike recimo 2x 100w .. jer je snaga emitiranja wlan signala reguilrana zakonom, ograničena, ista za sve uređaje, upravo zato tu dolazi ap i dodatak mesh, kao čisto soft logika koja pametnim prebacivanjem na optimalan-bliži-jači signal radi ekšli ono što bi juzer mogao ručno ako želi tj da na svakoj poziciji gdje recimo šeće provjeri signal i izabere optimalan-jači izvor ako ap-wlan, mesh to radi automatikom, soft-logika, bešavno kao za mobitel pri čemu juzer ne mora baš ništa znati.. i tad imamo problem, jer o 'pojačalu' razmišlja kao nečemu što nešto pojača, umjesto o ap-u kojeg treba razmjestiti po prostoru na način da pokriva željeni prostor + više-dupliranje ako se želi više-jače, tj ne minimalno što bi možda bio optimum za novčani kriterij, npr dva ap-uređaja, nego više, 3-4-više.. jer što ih je više na istom prostoru, to su moguće i veće brzine, bolja pokrivenost + dodatni benefiti pametnih paralelnih prijenosa pa se podigne i bandwith mreže jer tad i ostale dalje-slabije linije-kanali mogu poslužiti za paralelni prijenos poadtaka i time kumulativno dati više nego jedan uređaj-kanal.. no svi kupuju minimalnu konfiguraciju mesha tek da pokriju prostor, pri čemu je ekšli isto kao da nemaju mesh tj običan ap uz jedinu razliku da tad ručno prebacuju signal osim ako dođe do gubitka pa će rekonekt ionako ići na bliži-dostupan ako je drugi izvan dometa..

-u takvoj razlici, razumijevanju, isti uređaji, router+ap s meshom, samo karikirana razlika imamo li recimo 2 ili 4 ap-a na istom prostoru, će dati razliku u brzini pa će jedan juzer hvaliti, drugi pljuvati jer jednako je radio i stari jeftikaner a mesh se reklamira kao bži i skuplji .. a to počinje pogrešnim razumijevanjem kao 'pojačalo' umjesto repetitor-ap-točka, koja pokriva određeni prostor, kao što i svjetlo-lampa obasjava prostor, bliže=jače, s kvadratima udaljenosti i padom, pa nije isto preklapaju li se na 5m ili 50m.. kao ulična rasvjeta, pri čemu je razlika u kriteriju želimo li sa što manje resursa-novca pokriti veći prostor ili želimo li na tom prostoru max-veću brzinu, dva suprotna kriterija, tj cijena-količina i ono kad mesh ima smisla-prednost vs ono kad je nevažno podržava li uređaj mesh ako nema tog višestrukog preklapanja-zona tj ako su tako postavljeni da su 'na granici' kao ulična rasvjeta, tad mesh radi identično kao i običan ap-wlan, nema osnovnu prednost automatike-prebacivanja, jer naprosto je drugi ap-wlan-točka predaleko, nema dva signala nego jedan, nema što birati-prebacivati + nema dodatnog benefita korištenja sporijih kanala za prijenos-kumulativno..

pa ako se u ovoj temi pljucka fritz-a, .. vrlo lako može biti bezrazložno, pogrešno.. tj svaka wlan mreža je slučaj za sebe, zidovi-smetnje.. time i riješenje, kao odjeća-obuća po mjeri, broj.. pa meni tuđe cipele ne odgovaraju pri čemu nisu cipele loše-neispravne, samo neadekvatne ili nekompatibilne, što je u takvom primjeru razumljivo i juzerima, no dok im se tako ne objasni oni sve vide kao isto ili kao pojačalo.. pogrešno i tad očekuju pogrešno a sve to je na kraju 'calculator' koji radi, radi točno, ili kvar pa ne radi... 2+2 je uvjek 4, sve dok je ispravno, router-ruta je banalno jednostavno pravilo kao željeznička pruga-skretnica ili blok (firewall).. rulovi koji nešto usmjeravaju-skreću-blokiraju-propuštaju su jednostavni do bola, osnovni, nema tu kemijanja-mudrijanja. .. nema dobrih-loših routera, može biti s više-manje resursa ili škart-nekvaliteta, ostalo je isti soft, pri čemu se može mijenjati nazovimo 'ergonomija' kao raspored buttona na mjenjaču-volanu auta ili daljinskog tv-a.. ili wizardi koji klik-nextom juzera vode do nekog predviđenog cilja kojeg na početku izbornika juzer izabere.. no već za to juzer mora nešto znati, tj znati zašto i što izabire, mora to znati i kad kupuje sladoled ili pivu, ćevape.. s likom ili ? .. ako to ne zna, tad ne može adekvatno za sebe ni izabrati, ako nije probao sladoled od čokolade-vanijile ne može birati tj tad ide na ćoravo, na sreću, loto šanse da će dobiti ono što je možda želio.. tj primarno juzer mora imati barem osnovna znanja o bilo čemu da bi bilo što od tog koristio, mobitel, tv... calcualtor, pa tako i fičere-mogućnosti merže, uređaja ili routera s meshom.. ćevapi s lukom, janjetina može i bez kruha.. no to znamo tek kad probamo, ne prvi put, ne na ćoravo.. a juzer je upravo to, ćorava koka.

-umjesto skupog fritza, može se kupiti jeftinij tplink.. dovoljno je znati čitati s kutije, fičeri-reklama, no čitati s razumijevanjem znači da znamo što znaće termini kao mesh ili ruta-firewall-nešto.. ako to ne znamo, tad jednostavno moramo pogriješiti.. i tad su krivi svi drugi, samo ne mi-juzer .. krivo je neznanje i iz tog nerealno očekivanje pa do tog da se očekuje ako platimo skupo da je to ono što nam treba, no jednako mogu platiti cipele, ako su pogrešan broj nevažno je kolika im je cijena.. itd. juzer mora znati, a uz google više nema isprike reći nisam znao, informiraj se, traži.. što god, za sve postoji odgovor, primjer i tad tek postoji pravi-kvalitetan preduvijet za izabrati nešto, sladoled ili uređaj, tek tad kad znamo što želimo-trebamo i kako ćemo to dobiti-podesiti, bez tog igrajte loto pa ako dobijete to je to :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

1 0 hvala 0
17 godina
Kakav je u svemu tome Zyxel?

Fritz je inače i odličan šahovski program/engine, i po tome ga dobro znam.
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice