Jer se to samo meni čini, ali radi parcele nečega što google kaže da je Bistro i caffe bar Hrvatski dragovoljac i trafostanice se moraju raditi dvostruki kružni tokovi umjesto da se napravi ili jedan kružni tok ili normalno ali pregledno križanje
Zagreb će dobiti još jedan dvostruki rotor
- poruka: 14
- |
- čitano: 4.879
- |
- moderatori: vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Sad bi grad/drzava trebala uzeti tu privatnu parcelu i napraviti raskrzje?
Hvala isusu, iako u Sigetu ne treba dvostruki vec samo jedan ili da vrate staru regulaciju koja je funkcionirala najnormalnije vec 200 godina bez sudara! Vidim da u zadnje vrijeme ocigledno neki hdz prometni debil koji je faks zavrsio s 2 radi nekakve nebulozne regulacije po Zg-u koje odjednom dovode do znacajnih sudara! Na ovoj dionicu u Sigetu treba na izlazu s Mornarice na Holjevca takoder punknuti mali rotorčić jer je tamo katastrofa za izaći ceka se po 10 minuta!
Ne znam ali mene je iskreno strah od kruznih u RH. Mislim sjest ce to na svoje nakon nekog vremena ali vidio sam u par slucajeva, dodju ljudi iz srednje Bosne ili odnekud (ne omalovazavam i ne potcjenjujem, samo nisu imali toliku izlozenost tome), i rodjeni povuce par poteza po kruznom zbog kojih sam vecinu vremena vrlo nervozan kada sam na tome. Samo mi fali da me neko spuca kamikaze stilom jer ima neke svoje vizije prometnih pravila. Isto tako, mislim da imamo rjesenja da se kruzne ne forsira toliko. To je sada neka pomodna stvar, samo sade kruzne. Prije ih skoro nismo ni imali pa je stvar funkcionirala. Treba izrezati kompleksnost iz prometa i smanjit cemo opasnost na cestama.
kružni su odlično rješenje, kod nas u zadru par križanja na kojima je bilo desetke prometnih godišnje i to često s teškim posljedicama, riješili su kružnim tokovima
em je protočniji promet, em prometnih skoro da više i nema
Nema kompleksnosti (i pomodarstva ). Kada sam prije puno godina prvi put bio u Španjolskoj čudilo me što imaju toliko kružnih, nisam bio navikao.
Ali kružni tok je najbolje i najbrže rješenje za bilo koje raskrižje sa iole jačim prometom. Stvar funkcionira i promet je protočan. Prije će te netko tko baš nije savladao prometne propise udariti na raskrižju nego na kružnom.
Što više kružnih (i manje semafora) to bolje.
kružni su odlično rješenje, kod nas u zadru par križanja na kojima je bilo desetke prometnih godišnje i to često s teškim posljedicama, riješili su kružnim tokovima
em je protočniji promet, em prometnih skoro da više i nema
Kružni su po svim pokazateljima dobra rješenja jer, pored ostaloga rješavaju i dva bitna problema koja se često ne ističu zbog "pameti":
1. Problem uključivanja u promet sporednih cesti na glavnu cestu u četverokrakom križanju - mi imamo jedno tako u blizini, mislim da mi je prednost ispoštivana 2 puta u ovih 5 godina, inače se kreće dok čak i automobil sa glavne ceste nije završio svoj put skretanja.
2. Nema crvenog svjetla pa se smanjuje mogućnost da onih 10% idiota koji vole proći kroz crveno ubiju nekoga. Jednostavno ni zakon, ni norme, ni medicina jednostavno ne želi priznati da ako postaviš neku normu, postoji određeni broj ljudi koji ju mora pregaziti.
3. Nastavno na točku 2. - mislim da je dokazano da su ljudi skloniji opasnom ponašanju ukoliko smatraju da opasnost nije izgledna - a to doslovno uključuje i da su neoprezniji ukoliko NE vide nadolazeći automobil, ukoliko smatrate da je to glupo - koliko ljudi pogine jer misle da su brži od vlaka? U kružnom toku vidiš automobil koji nailazi pa se uključi onaj dio mozga koji kaže da je možda bolje da mozak ostane živ.
Naravno ovo vrijedi za jednostavne kružne tokove, svi znamo što se dogodi kad se doda još jedna traka :D.
Pokazalo se da i jednostavno maskiranje prilaza raskrižju pomaže - ako se suzi kolnik - i fizički i linijama, ili postavi drugačiji materijal kolnika, ili ako se postavi drvored - da ljudi najčešće smanje brzinu i ponašaju se opreznije.
Ne znam ali mene je iskreno strah od kruznih u RH. Mislim sjest ce to na svoje nakon nekog vremena ali vidio sam u par slucajeva, dodju ljudi iz srednje Bosne ili odnekud (ne omalovazavam i ne potcjenjujem, samo nisu imali toliku izlozenost tome), i rodjeni povuce par poteza po kruznom zbog kojih sam vecinu vremena vrlo nervozan kada sam na tome. Samo mi fali da me neko spuca kamikaze stilom jer ima neke svoje vizije prometnih pravila. Isto tako, mislim da imamo rjesenja da se kruzne ne forsira toliko. To je sada neka pomodna stvar, samo sade kruzne. Prije ih skoro nismo ni imali pa je stvar funkcionirala. Treba izrezati kompleksnost iz prometa i smanjit cemo opasnost na cestama.
Nismo imali kružne tokove jer su nekad bili kružni pa je postala moda stavljat semafore jer se mislilo da je tako sigurnije... i bilo je relativno sigurno do neke količine vozila i dok su se ti semafori i poštivali a onda je to postalo usko grlo i sad se vrača na kružne tokove.
Ovde su počeli praviti kružne gde god stignu. Problem je što ne umeju proceniti gde su potrebni, a još manje ih umeju projektovati.
Primer: Imaš most koji je usko grlo. Dakle, nije problem raskrsnica pre mosta, jedan od pravaca je dominantan, onaj na kome se nalazi most, drugi nema ni fragment tog opterećenja, nema zaglavljivanja u samoj raskrsnici da vozila koja idu različitim pravcima blokiraju jedna druge, prosto je u popodnevnom špicu bila gužvau jednom od smerova, i pre i posle te raskrsnice, dok je drugi bio razmerno neopterećen i savršeno prohodan. Stave loše projektovan kružni tok - sad je u špicu gužva u oba smera! Naravno, u onom u kome ranije nije bilo gužve je zastoj samo do kružnog toka, nadalje normalno, jer taj smer u to vreme i nije preopterećen, samo su s*ebali raskrsnicu. Onda se dosete genijalnog rešenja, pa stave semafore na ulaz u kružni tok! Ne pomogne značajno.
Nadam se da će kod vas biti bolji. Kod nas bukvalno izgleda kao da je neko pogledao previše onih videa na YouTubeu "Ameri i semafori su glupi, Evropa i kružni tokovi su magično rešenje za protočnost saobraćaja", ali to nije baš tako, i sad ih samo štancuju, a ne znaju kako.
Bukvalno je isto kao da treba da se prestrojiš u nekoj drugoj ulici. Proveriš je li bezbedno, daš migavac i voziš. I ne zabiješ se u "centralnu" traku ako ćeš izaći na prvom isklučenju, i obrnuto. A ne mogu sa sigurnošću ništa da tvrdim, ali mi je jako neobično ako nailaziš na veliki broj kružnih tokova koji nisu najavljeni odgovarajućim saobraćajnim znakom, na kome je nacrtan i smer kretanja (mada, je l' stvarno nisi siguran u kom smeru se vozi u kružnom toku?!).
( pogotovo taksisti ).
Po meni bi trebalo prvo promijeniti kulturu vozača u prometu, pa onda rješavati dalje.

Najbitnija je stvar što je naveo kolega wyks, što se uvođenjem kružnih tokova smanjuju, ako ne i gotovo eliminiraju, teške prometne nesreće, zbog prolaska kroz crveno na običnim raskrižjima.
To je već dovoljan razlog ZA.
Jedino me nerviraju u ponekim rotorima kamene prepreke, jer ne mogu kako hoću ulaziti iz jedne trake u drugu, treću itd.
Najbitnija je stvar što je naveo kolega wyks, što se uvođenjem kružnih tokova smanjuju, ako ne i gotovo eliminiraju, teške prometne nesreće, zbog prolaska kroz crveno na običnim raskrižjima.
Jedino me nerviraju u ponekim rotorima kamene prepreke, jer ne mogu kako hoću ulaziti iz jedne trake u drugu, treću itd.
To je sad več problem u tome što ne znaš kuda ćeš pa uđeš u krivu traku... te kako kažeš prepreke su tu da smanje rizik od prometnih jer u vanjsku traku ulaze oni koji idu na prvom izlazu van a u drugu ostali i time se povećava propusnost a smanjuje rizikr od onih koji uđu u vanjsku traku kružnog toka sa više traka a izlaze na trećem izlazu i još jure te time onemogućavaju prestrojavanje iz unutarnje trake da se dođe do izlaza...
to djeluje ako je promjer rotora bar jednak širini najšire dolazne ceste, ako ne i veći, jer uvijek ima genijalaca koji će se i ne samo usred noći, kad je manje prometa i donekle se vidi po svjetlima da li netko nailazi, protutnjati ako ne moraju jako motati volan...
da ne govorim da kod nas ne bi prolazili oni kao u VB, gdje na kritičnim križanjima samo iscrtaju krugove i u sredinu stave mjedenu kapu cca 30 cm promjera kao središte rotora - i naravno znakove na prilaznim cestama...