Ideje i savjeti znalaca - što s konfom?

poruka: 6
|
čitano: 682
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
6 godina

Pozdrav svima,

Imam računalo koje sam prije 6,5 godina cca složio na forumu i preko Future IT naručio.

ovo su komponente:

1x AMD Ryzen 7 1700X AM4, 3.4Ghz, box cpu

1x Hladnjak LC-Power LC-CC-120, Intel/AMD + AM4

1x GIGABYTE Main Board Desktop GA-AX370-Gaming 3

1x Memorija GSkill Aegis 16GB (2x8) DDR4 3000MHz

1x MSI GF GTX 1060 Armor OC V1, 6GB GDDR5, DX12

1x CRUCIAL MX500 250GB SSD,SATA 6 Gbit/s, Read/Write: 560 MB/s / 510 MB/s, Random Read/Write IOPS 95K/90K

1x Toshiba HDD 2TB, 7200rpm, 64MB

1x Fortron napajanje Hexa 85+ 550W, 80+ Bronze, ATX

1x MS CYCLOPS V gaming kućište, 2x120mm RED

Bilo je u startu malih problema s RAMom, al su momci iz Future to jako brzo i efikasno riješili, tako da je sad vjerojatno drugi, ali slični RAM unutra.

Komp je odradio svoje, igralo se, programiralo se, vrtile se svakakve baze na njemu i dan danas radi sasvim ok.

Uglavnom je gaming u pitanju i vrtim neke nezahtjevne naslove, ili neki indijci ili stariji "klasici". 

Dakle, primarna funkcija mu je gaming.

Ono što mi se čini je da bih barem sa nekim SSD-om mogao još poboljšati konfiguraciju, ali volio bih čuti mišljenje i vas ostalih. Budžet recimo za nadogradnju bi bio oko par stotina EUR, ako uopće ima smisla nadogradnja s obzirom na ostale komponente (primarno mislim na matičnu, ne znam koliko je dobra za ovo doba).

Što mislite? Isplati li se ulagati u nju ili bi vi radije slagali skroz novu konfu? Ako da, što biste mijenjali a da je u budžetu od par stotina EUR?

Hvala svima na pažnji i savjetima!

0 0 hvala 0
4 godine

5700x3d koji ce ti podici perfomanse u nebesa, miran si s tim jos koju godinu pogotovo ako bi jos unutra ubacio gpu tima 7800xt koji je kao neki best buy danas!
mbo updejtaj na zadnju verziju biosa da mozes ubaciti taj cpu bez ikakvih problema!
Napajanje je mozda na knap no kako taj cpu nije veliki potrosac, gpu je malo jaci po tdp-u no budes ok! Eventualno da uzmes neku nvidiju u tom rangu no one su nesto i skuplje ali i puno manje trose!

Poruka je uređivana zadnji put ned 30.3.2025 13:22 (Boris grozni).
Moj PC  
1 0 hvala 1
6 godina
Re: Ideje i savjeti znalaca - što s konfom?

Ej, hvala ti!

Da, to mi je bila najveća briga. Prvo koliko se može s ovom matičnom, al ako je update BIOS-a sve što je potrebno, super! Drugo je pitanje napajanje, da.

A što misliš o SSD-u?

Trenutno mi je OS na SSD-u, a sve ostalo, pa i igre na HDD-u. Malo me PS5 razmazio što se tiče brzine učitavanja, pa sam mislio možda neki M2 od 1TB ubacit unutra, čini mi se da imam taman ispod grafičke slot za M2 ubacit, pa onda igre instaliram na njega. Ne znam koliko HDD utječe na performanse u igrama, al vidim u zadnje vrijeme da neke igre preporučaju da ih se instalira na SSD (čini mi se Marvel Rivals)

Isto jedno noobovsko pitanje što se tiče SSD-a, u tom slučaju ako se koristi za gaming, treba li gledati opcije sa heatsinkom ili nema potrebe za heatsink? Ubacivao sam si SSD u PS5 i tamo sam uzeo opciju sa Heatsinkom, ali to i od starta preporučuju.

4 godine
Ramentaro kaže...

Ej, hvala ti!

Da, to mi je bila najveća briga. Prvo koliko se može s ovom matičnom, al ako je update BIOS-a sve što je potrebno, super! Drugo je pitanje napajanje, da.

A što misliš o SSD-u?

Trenutno mi je OS na SSD-u, a sve ostalo, pa i igre na HDD-u. Malo me PS5 razmazio što se tiče brzine učitavanja, pa sam mislio možda neki M2 od 1TB ubacit unutra, čini mi se da imam taman ispod grafičke slot za M2 ubacit, pa onda igre instaliram na njega. Ne znam koliko HDD utječe na performanse u igrama, al vidim u zadnje vrijeme da neke igre preporučaju da ih se instalira na SSD (čini mi se Marvel Rivals)

Isto jedno noobovsko pitanje što se tiče SSD-a, u tom slučaju ako se koristi za gaming, treba li gledati opcije sa heatsinkom ili nema potrebe za heatsink? Ubacivao sam si SSD u PS5 i tamo sam uzeo opciju sa Heatsinkom, ali to i od starta preporučuju.

Pa ako zelis brzi i veci mozes staviti, ako ce ti igre biti na njemu imat ces samo brzi loading, sto se tice hdd samo rijetke igre znaju stvarati probleme na hdd no oni su opcenito vidljivi kao neko "štucanje" ali to je obicno na starim hdd koji imaju samo cca 50-100mb r/w, danasnji hdd su od 200-300mb r/w i s puno "keša" tako da igre i dalje nemaju s tim problema osim duzeg loadinga! heatsink je potreban na high end ssdovima sto tebe s obzirom na stariju platformu i potrebe ne mora uopce zabrinjavati!

Poruka je uređivana zadnji put ned 30.3.2025 13:56 (Boris grozni).
11 godina
Mislim da bi bilo bolje odmah ići na Ryzen 7 5800X3D pa ga možeš prebaciti i u buduću konfu. Ja bi još kupio i dobro napajanje s ciljem da završi u budućoj konfi. I kako kolega kaže GPU i miran si još malo na ovoj konfi i već imaš dosta djelova za buduću.
Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
Azmo kaže...
Mislim da bi bilo bolje odmah ići na Ryzen 7 5800X3D pa ga možeš prebaciti i u buduću konfu. Ja bi još kupio i dobro napajanje s ciljem da završi u budućoj konfi. I kako kolega kaže GPU i miran si još malo na ovoj konfi i već imaš dosta djelova za buduću.

5800x3d se vise niti proizvodi niti se isplati dati skoro 100€+ vise za 1% jaci cpu niti se moze prebacivati u ikakvu buducu konfu to mu je max na ovj trenutnoj, 5700x3d je od izlaska teski best buy i grand prix u jednom kod AMD-a i kupi se u svakom ducanu s it opremom!

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice