7600 hotspot

poruka: 15
|
čitano: 2.963
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
7600 hotspot
Pozdrav,

Uzeo sam ovu karticu novu povoljno, većinom za igranje CS2 i taj posao radi odlično. Tiha je, hladna itd.
Problem nastaje (ako je problem) sa izletima u druge zahtjevnije igre, odnosno iako GPU temperature i GPU memory temperature ne prelaze 80°C, GPU hotspot je u prosjeku 105°C.

Sve igram na 1080p i nema nikakvih drugih problema.

U pitanju je RX 7600 XFX Swft 210 model.
Da li je to normalan hotspot za tu karticu?
Fabrički radi na 2900MHz i 1200mV. Pokušao sam undervolt i ne vrijedi.
Jedino pomaže fan speed 90-100% ali je tad užasno bučna.

Hvala

Edit: Stalker2, Witcher3, cyberpunk, elden ring, hotspot je uvijek oko 105 nebitno da li igram na ultra ili na low
Poruka je uređivana zadnji put čet 22.5.2025 20:01 (PPdoX).

0 0 hvala 0
15 godina
Re: 7600 hotspot

Upravo testirao  (do sada nisam gledao Hot spot, nego samo GPU temp):

MSI RX 7600 MECH 2X CLASSIC 8G OC  kupljena 9/2023  - Cyberpunk  high/ultra FSR3.0 za  GPU 100% -hot spot max 87C

11 godina
PPdoX kaže...
Pozdrav,

Uzeo sam ovu karticu novu povoljno, većinom za igranje CS2 i taj posao radi odlično. Tiha je, hladna itd.
Problem nastaje (ako je problem) sa izletima u druge zahtjevnije igre, odnosno iako GPU temperature i GPU memory temperature ne prelaze 80°C, GPU hotspot je u prosjeku 105°C.

Sve igram na 1080p i nema nikakvih drugih problema.

U pitanju je RX 7600 XFX Swft 210 model.
Da li je to normalan hotspot za tu karticu?
Fabrički radi na 2900MHz i 1200mV. Pokušao sam undervolt i ne vrijedi.
Jedino pomaže fan speed 90-100% ali je tad užasno bučna.

Hvala

Edit: Stalker2, Witcher3, cyberpunk, elden ring, hotspot je uvijek oko 105 nebitno da li igram na ultra ili na low

https://www.techpowerup.com/review/amd-radeon-rx-7600/36.html

Tu imas usporedbu dosta malo boljih modela od doticne pa mozes napravit "usporedbu", ali definitivno nesta ne stima. Kakvo imas kuciste i koliko ventova ? 

A razlog zasto ti je tipa u CS2 hladna je zato jer CS2 i sl. su kompetitive igre gdje ti vecinu posla radi procesor a ne grafa pogotovo na 1080p, dok ove dole igre koje si naveo su intezivne i tu treba sto jaca grafa (znaci pretpostavljam da ti grafa radi na oko 100% sto je super, ali normalno tu je grafa onda i glasnija i toplija).

4 godine
mr.potter kaže...

MSI RX 7600 MECH 2X CLASSIC 8G OC  kupljena 9/2023  - Cyberpunk  high/ultra FSR3.0 za  GPU 100% -hot spot max 87C

To je sve odlicno ako su to te brojke tokom igranja!

15 godina
Boris grozni kaže...
mr.potter kaže...

To je sve odlicno ako su to te brojke tokom igranja!

Evo zaigrao cca 10 min ...

12 godina
Kućište je Cougar duoface RGB white i naprijed sam stavio mash a ne staklo. Naprijed su tri ventilatora (fabrička cougar) od 120mm čini mi se, a pozadi isti takav jedan. Na gornjoj nemam nijedan. Pretpostavljam da u ovom slučaju nije bitno ali čisto da spomenem procesor je R5 5600X i na njemu je eSports 34 duo.
Koristim tek par mjeseci i nema nimalo prašine u njemu.

Znam to za CS i ostale igre u principu, da na 1080p većinu posla radi procesor, a na većim rezolucijama GPU, a i CS sam po sebi nije zahtjevan.
I ove zahtjevne igre se vrte bez problema u performansama, jedino taj hotspot me brine.

Kako sam našao maksimalan hotspot za ovu karticu je 110 i to nikad ne prelazi, ali ne znam koliko dugo smije raditi na tih cca 105.
A kao što rekoh ako stavim fan speed na max ne prelazi 95 ali je baš prebučna.

Druga stvar koju sam primijetio, po defaultu na adrenalinu je podešena na 2900MHz i 1200mV što mi djeluje previše. Kad stavim na opciju automatic undervolt samo smanji na 1175 što mi također izgleda previše. A kad odem na custom i stavim 1050, 1100, ili bilo koju drugu opciju manju od 1175mV i clock na manje od 2800MHz, bez obzira što kliknem na apply changes, igre se ruše i automatski se vrati na default podešavanja
11 godina
7600 hotspot

Ma da, kuciste nebi trebalo bit problem ovdje, pogotovo jer i na max brzini imas 95c. Pretpostavljam da je tvornicka greska, ili termalnih padova nema ili ko zna sta. Nadam se da iako si ju kupio novu povoljno da imas nekakvu garanciju. Navodno je njima nekakav limit 110c, ali nema teoretske sanse da bi ja tu grafu drzao na 105-110c, ili bi isla nazad otkud je dosla ili ak nema garanciju onda se mora otvarat i provjerit jel uopce ima termalnih padova, za nekakvo dugorocno koristenje gledao bi da hotspot ne ide prek 90c i da se grafa ne dere na 2.5-3k rpma jer to je ludost...

Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
7600 hotspot

Meni je sumnjiv default od  2900MHz i 1200mV (!?) jer su to extremne (OC) vrijednosti a ne default - proizvođač XFX tvrdi za XFX SPEEDSTER SWFT 210 AMD Radeon™ RX 7600 Core Edition -Boost clock Up to: 2655 MHz**  s tim da su se ogradili : **"Boost Clock" is the maximum frequency achievable on the GPU running a bursty workload. Boost clock achievability, frequency, and sustainability will vary based on several factors, including but not limited to: thermal conditions and variation in applications and workloads.

Koliko vidim najbrži default boost clock je 2754MHz

na stranici proizvođača kartica ima prekidač za dva biosa - na oba iste postavke?

2 0 hvala 0
16 godina

Trebaš imat još dva venta u box koji bi izbacili vruči zrak. Ako imaš freesync monitor usključi vsync na igrama. Hot spot ti jest veči jer imaš nižu klasu gpu-a probaj otvori boćnu stranicu boxa tako vidi jel do neizjednačenog tlaka ventova.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
6 godina
7600 hotspot

IMHO nema veze kakvo ti je hlađenje u kućištu za ovaj problem.  Ne smije biti razlika temperature 25 stupnjeva.  Trebaš promjeniti termalnu pastu. 

Poruka je uređivana zadnji put sub 24.5.2025 12:45 (BugLove).

1 0 hvala 0
12 godina
I dalje je pod garancijom, samo se nadam da ću naći neko rješenje u podešavanjima, prije nego pošaljem na provjeru (svi se trude da "ispoštuju" zakonski rok od 45 dana što mi je puno. Kad bi je vratili za dva dana odmah bih poslao 😁 ).

Također sam primijetio da undervolt koji postavim na customu, ostaje dok se igra ne sruši, poslije prvog rušenja vraća se na 2900 i 1200.
Koji je najbolji clock speed uz 1050mV na primjer? Možda tu fulam u toj kombinaciji.
Posljednji put se srušilo na 2700 i 1050, a pokušavao sam i 2600, 2650, 2400...

0 0 hvala 0
7 mjeseci
PPdoX kaže...
I dalje je pod garancijom, samo se nadam da ću naći neko rješenje u podešavanjima, prije nego pošaljem na provjeru (svi se trude da "ispoštuju" zakonski rok od 45 dana što mi je puno. Kad bi je vratili za dva dana odmah bih poslao 😁 ).

Također sam primijetio da undervolt koji postavim na customu, ostaje dok se igra ne sruši, poslije prvog rušenja vraća se na 2900 i 1200.
Koji je najbolji clock speed uz 1050mV na primjer? Možda tu fulam u toj kombinaciji.

''svi se trude da "ispoštuju" zakonski rok od 45 dana što mi je puno'' - nema tih 45 dana u zakonu.. razumni rok..

11 godina
PPdoX kaže...

A o kojem ducanu se radi ? Nije kod svih isto, neki to rijese za tjedan dana, neki za par dana a nekima treba 2mj...

Inace ovaj UV o kojem pricas, prenizak napon, probaj tipa ostavit min freq mhz na 255 (skroz lijevo), max freq mhz pretpostavljam da ti je onda stock 2900, e to spusti na ~2600, a ovo stavi na 1130-1140mV pa onda kak testiras moze spustat po -10. No opet, problem ti tu nece nestat... nemre undervolt spustit 15-20c

12 godina
Iskreno računalo ili komponente do sad nisam slao na reklamaciju nikad, ali sam slao i mobitel i TV iz različitih dućana u različite ovlaštene servise dok su pod garancijom i uvijek je bilo da ako se u roku od 45 dana ne popravi dobija se isti ili bolji novi uređaj. Svaki put su uspjeli da poprave i da mi stigne nazad za 44 dana... Ali nebitno, to je sad off topic.
12 godina
2550MHz i 1170mV

Prva kombinacija da je ostalo stabilno, a hotspot ne prelazi 90°C pri 99% GPU utilization.

Dakle na ovim podešavanjima ovo su rezultati:
GPU utilization 95-100%
GPU 69°C
GPU memory 73°C
GPU hotspot 90°C
Bez buke

Ovo je nakon 15 minuta igranja Witcher 3 na ultra @1080p, a inače se rušilo nakon 2 minuta.

Ako ostane ovako biću zadovoljan .

Hvala svima

3 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice