Ultimativna tema za odabir prijenosnika izdvojena tema

poruka: 37.430
|
čitano: 14.100.103
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Ultimativna tema za odabir prijenosnika

Ako ti je bitna baterija i dugotrajnost, uzmi u obzir i Macbook Air 15". Sa njime sasvim sigurno barem 5 godina nema brige.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: Ultimativna tema za odabir prijenosnika
zuper kaže...

Ako ti je bitna baterija i dugotrajnost, uzmi u obzir i Macbook Air 15". Sa njime sasvim sigurno barem 5 godina nema brige.

Imao Air prije, uzimam lap sa winsima. Sad je samo pitanje dal uzet intel, amd ili SD.

12 godina

Ljudi, prijatelj traži laptop za po mogućnosti ne preko 700e. Koristio bi ga za pisanje doktorata, bitan mu je ekran, koliko toliko izrada, baterija i naravno da ima u redu performanse za otvaranje pdf-ova, dokumenata itd.

Ovaj je nekako kad se zbroji i oduzme po meni u redu što se tiče dosta stvari, jedino je Acer - na površini ok, ali često kriminal iznutra... U tom rangu smo našli Lenovo V15 što je šrot po mnogočemu. Imate li možda kakvu ideju ili znate za neku akciju? GPU nebitan, volio bih mu moći proširiti rame, 16gb nije bajno danas, pogotovo za otvaranje hrpu dokumenata i tabova odjednom.

Hvala

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 9:04 (maks0806).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

@zvonac

Ganjaj Zenbook S 16 sa AMD HX 370

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 9:06 (zuper).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
zuper kaže...

@zvonac

Zbog?Daj neke argumente Kolko citam, intel je vise nekak u fokusu kod odabira, pogotovo ovi noviji procesori LL i AL. 

12 godina
zvonac kaže...

Zbog?Daj neke argumente Kolko citam, intel je vise nekak u fokusu kod odabira, pogotovo ovi noviji procesori LL i AL. 

ma to je sve tu negdje, imaju i amd i intel sada dobre procesore i dobre igpu, samo treba paziti koji model laptopa uzimaš

imaš testove msi laptopa sa najnovijim intelom gdje je hlađenje riješeno katastrofa, pa je zaključak da novi intel ne valja kujcu, pa izađe lenovo ideapad sa dva venta umjesto s jednim i odjednom je taj isti intel super

ako ideš na novo najbolja opcija ti je onaj ideapad koji sam linkao test, super hlađenje, super ekran, super perfomanse i sa 1630 ojra debelo unutar tvojeg budžeta

asus bi osobno preskočio jer su govna, nedaj bože da ti nešto rikne, nema gore firme za reklamaciju, a isto ko i samsung stalno gledaju gdje uštedit i uvalit neko smeće od rješenja samo zato jer košta par centi manje

14 godina
zvonac kaže...
zuper kaže...

@zvonac

LL ne može u isti koš sa Ryzen po pitanju CPU snage. Možda je nešto efikasniji, ali je hendikep kod CPU prevelik. AL je blizu, ali i troši više.

Zato je AMD sweet spot. Osim toga, laptop je vrhunske kvalitete, lagan, top ekran, zvučnici. Ali je i skup.

Ima i Vivobook sličan model koji je dosta jeftiniji uz nekoliko kompromisa

12 godina
zuper kaže...

LL ne može u isti koš sa Ryzen po pitanju CPU snage. Možda je nešto efikasniji, ali je hendikep kod CPU prevelik. AL je blizu, ali i troši više.

Zato je AMD sweet spot. Osim toga, laptop je vrhunske kvalitete, lagan, top ekran, zvučnici. Ali je i skup.

jer je za multimedijalni laptop sirova snaga cpu najkritičnija 

za ništa od onoga što je naveo neće mu faliti snage godinama

i amd i intel su dobar izbor, novi intel pogotovo

radije mu predloži konkretan model i neku recenziju, pa da vidi što mu više paše

onaj ideapad mu je idealno rješenje po svemu što je naveo kao prioritet, možda ima i neki amd sličan tome, pa neka odabere

14 godina

Pa HX 370 je efikasniji od 255H. Ja uopće ne bi gledao taj proc, a i Alder Lake općenito. 

Recimo Vivobook bi možda bio best buy obzirom na spec.

Moj PC  
0 0 hvala 0
5 godina

Imate akciju u Linksu. Par ASUS-ovih Vivobookova po niskoj cijeni: https://www.links.hr/hr/asus-proljetni-popusti-na-vivobook-laptope

Ne znam kakvi su, ne pitajte me, ne prodajem ih ja.

0 0 hvala 0
17 godina
zuper kaže...
zvonac kaže...
zuper kaže...

@zvonac

Kolko sam gledal recenzije ak se ide na to da baterija što duže traje, onda lunar lake, a ak se traže performanse onda amd, za standy i idle uvjete lunar lake je tu bolji, nije mu jača strana sirova snaga, al treba opet gledat, za što će laptop služit.. U mom slučaju, yt 4k, browser s dost otvorenih tabova, a usput će lap bit povremeno povezan s 55" telkom putem hdmia.

"Zahtjevnije" radnje mogu biti otpakiranje iz winrara, prebacivanje podataka sa eksternog ssd-a i obratno, a ak se traži pravi zahtjevniji zadaci, mislim da tog nema u mom slučaju, više naginjem multimediji i svakodnevnom korištenju, naravno očekujem da radi sve silky smooth bez štekanja, trzanja i sl, al to više nije do hardvera nego do zbugiranih winsa 11 

Čak mi je 16" već onak, možda izgleda poveliko.. 

Ultra 5 ili Ultra 7, moram još vidit jel postoje značajnije razlike u performansama i u trajanju baterije, mada mi se ultra 5 čini "slabašno" al kad već uzimam onda bolje uzet malo jači proc.

Još razmatram SD Elite procesor, al to je sve li la, neki ga hvale a neki baš ne, a autonomija baterije je vrhunska, jedino je problem mala ponuda aplikacija koje su bazirane na ARM arhitekturi. 

picajzla0707 

Imao sam prije kojih 3god. Asus zenbook 14" sa i7 1165g7, fino je to radilo, čak je i baterija bila dobra, a vjerujem da je LL ili AL daleko bolji po pitanju svega.

Jedino što čitam za oled ekrane da dolazi do zamora očiju radi famoznog treperenja, to sam čitao za lenovo laptop, dok navodno asus ima to riješeno kroz neke svoje aplikacije.

E sad ako postoji problem sa oled ekranima radi tog problema, onda ću radije ciljat na neki bolji IPS sa kojih 400tinjak nits-a.

Čitam i da je boljka dok se poklopi laptop onda zna "curit" baterija, recimo preko noći poždere par %, al to je problem winsa i sad ne znam jel se što promjenilo na tom polju.

Gledao sam i skuplje laptope cca 2000+€ al čak i u toj cjenovnoj kategoriji postoje minusi odnosno cons, što smatram sramotnim za takve cifre čovjek očekujet top, a ne flop. Pa je "lakše" dati cca 1800€ uz par nevidljiv mana, nego cca 2400€ uz par vidljivih mana, hoću reći, dok nekaj košta manje novaca, lako se pređe preko nekih stvari, a ak nekaj košta dost novaca, teško se prelazi preko određenih stvari za koje smatramo da bi trebale bit vrhunske, a nisu.

Nije se problem rastegnut i koji 200tinjak€ više, al sumnjam da će i tolko bit bolji u tome je problem, naravno, na kraju se postavlja pitanje, dal to vrijedi 200€ više.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 16:12 (zvonac).
14 godina

SD Elite je odličan ako će se koristiti za surfanje, office, multimediju.

Pogledaj onda i Surface Laptop 7 ili Lenovo Slim 7x. Slim 7i Aura je Lunar Lake ali mislim da ga nema kod nas...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

https://www.racunala.hr/lenovo-prijenosno-racunalo-thinkpad-x9-14-gen-1intel-21qa001csc/384178/product/

Rcimo ovaj Thinkpad u varijanti 15.3" je skuplji oko 200tinjak€, al je i baterija veća (80Ah)..

Nego, kaj je tak posebno u njima da tolko koštaju. Jel ima ko iskustva s njima? Općenito Thinkpad.

zuper 

Budem pogledal SD Elite, jedino je ponuda aplikacija mala, a ne znam kak općenito s driverima stoje.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
zvonac kaže...

...mada mi se ultra 5 čini "slabašno" al kad već uzimam onda bolje uzet malo jači proc.

a gle, imam dva laptopa, jedan je malko stariji sa amd 5300u i 16gb rama, drugi je sa intelovim 12400h isto sa 16gb rama, nekidan ga uzeo

služe za nešto office rada i uglavnom surfanje i gledanje filmova, vrlo često puno otvorenih tabova, dakle otprilike isto kao i tvoje potrebe

oba to rade jako dobro, brzi su, ne griju se, jedino sam ja išao na budget laptope, pa su ekrani lošiji, iako je ovaj sa 12400h dosta dobar ips

bilo koji od procesora koje gledaš ili što smo ti preporučili voze krugove oko ovih mojih

17 godina

Jedan tip prodaje laptop sa SD procesorom al slabiji je proc, uglavnom, veli da definitivno daje prednost SDu ispred intela ili amd-a, ako je isključivo multimedija u pitanju, a s aplikacijama nije imao problema, baterija je odlična a SD se ne grije. Jedino nije baš dobar za neki zahtjevniji rad, al mislim da se tu referirao da nije niti jedan dobar koji pogoni winse neg je više ciljao na macbook-ove..

Mislim da bih macbook air ili pro odmah kupio, al navikao se na winse.

Prije dok sam imao macbook air m2, ubijalo me ono štekanje eksternog diska i neprepoznavanje ntfs dat.sustava od strane macOS-a, te je zahtjevalo odlazak u terminal i inejblat tu opciju, al bilo je bez uspjeha, sljedeći šok je bio, aplikacije nisu besplatne neg se moraju kupit, mada postoji siva zona koja rješava taj problem sljedeći problema bio je sa skaliranjem rezolucije dok je macbook air bio spojen na telku, uglavnom, bilo je tih nekih gluposti koje su me iritirale, al OS kao OS je jako dobar, mada i on ima svojih mušica i mana, al zahvaljući ARMu i ondašnjem M2 čipu, bateriju sam punio svakih 5-6 dana; e to je ono što fali na winsima i napokon je došlo u vidu jednog odličnog SD procesora, a mislim da tu intel i amd dost zaostaju unatoč snažnijim procesorima, kiksaju na bitnijim stvarima, a ono bitno na laptopima a to je autonomija baterije.

Mislim da je budućnost u ARM procesorima i u tom smjeru bi trebalo gledat a to je vrijeme došlo

Baš sam malo gledal po dućanima te laptope, u razgovoru prodavač veli da je SD odličan proc, al opet je pitanje koja će bit namjena laptopa.

Malo sam čačkal po redditu, generalno, ekipa je zadovoljna sa SD laptopima, baza korisnika nije velika, al mislim da ide u pravom smjeru i to pozdravljam.

Moj PC  
1 0 hvala 0
9 godina

Three things must you know of Apple laptops:

1. 1 oni su na Armu
  2. 2 oni su imali prednost u novom proizvodnom procesu, što se direktno prevodi u štedljivost, ali trenutno je Lunar Lake tu na sličnome, također TSMC-ovom procesu
  3. 3 oni optimiziraju OS SW na svoj HW

dobro i 4, oni imaju integriran RAM za CPU i GPU, ali ima ga i Lunar Lake, i dosta im je blizu došao.

Snapdragon je fora, i jednom će imati podršku za dosta SW-a.

Arm je možda budućnost u laptopima, ali zbog rezultata Lunar Lakea sam skeptičan prema ukidanju, sve ove 4 gore navedene točke igraju ulogu, ne samo "jednostavna" RISC (Arm) arhitektura.

17 godina

Čak je i cijena macbook air (24gb) 15" M4 dobra, našarafit parallel i teraj winse11 To je 2u1..

Ali, baš gledam rivjuove SD Elite i ekipa u kometarima ga dost hvale, za svakodnevnu upotrebu je pun pogodak, a baterija je fenomenalna i tu briljira dobrano zapravo to mu je najjača strana kao multithread perfomanse koje su na zavidnoj razini.

Nekak više naginjem SDu, nisam našao niš negativno a da ga se može eliminirat, pošto dolazi u vrijeme dok aktualni dvojac nema niš za ponudit (intel-amd) bar ne u ARM obliku.

Ak čemo govorit o čistoj (a pošto ljudi ipak biraju intel ili amd) snazi i brzini, onda radije dajmo prednost M4 čipu iz applea, napravili su fenomenalan posao, kod epla se dobija, brzina, snaga, tišina i autonomija koja je odlična.

Kolko čitam, standby/sleep je odličan na ARMu, daleko bolji nego na x86 procesorima i to dost ljudi veli koji imaju laptop sa SD procom.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 23:13 (zvonac).
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina

Pozdrav ekipa, long time no see!

Ima li tko možda preporuku za laptop do cca 2000 eura?

Namjena je gaming i video uređivanje.

Nemam neke pretjerane zahtjeve, ekrana može biti 15,6 incha i da ima rezoluciju 1440p.

Hvala!

0 0 hvala 0
13 godina

Mažu oči opet, 7730u sa ips ekranom je 420e na ekupi vikendom. 

13 godina

Ak se ne varam, vivobook dolazi sa 64wh baterijom sa 7730u, no, kada bi dolazio sa najvecom sa kojom se smije letiti, 99wh ako se ne varam, brijem da bi mogao 5 dana bez beda uz zanemarivu tezinu plus da idu stvarno raditi laptop iznova, a ne samo dodavati svakke godine nove čipove i da stave da je duplo veći heatsink, to bi bilo bombon

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice