Pomoć pri odabiru mobitela izdvojena tema

poruka: 39.522
|
čitano: 12.035.586
|
moderatori: DrNasty, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Pomoć pri odabiru mobitela
Moj PC  
0 0 hvala 0
6 godina
Re: Pomoć pri odabiru mobitela

Po specifikacijama tu su negdje tako da neces pogrijesti svakako. Ja ima F6 pro i to je zvijerksa....

13 godina

Mala od seatre 10god. mi pije mozak da zeli Iphone. Nasla sam na oglasu iPhone 14 Pro Max za 386€ (pokusala bi na 350€ spustiti) kao u super stanju je, baterija 94%

Da li se to isplati uzimati ili bolje ne? Hvala!

0 0 hvala 0
11 godina
Miki_16 kaže...

Mala od seatre 10god. mi pije mozak da zeli Iphone. Nasla sam na oglasu iPhone 14 Pro Max za 386€ (pokusala bi na 350€ spustiti) kao u super stanju je, baterija 94%

Brate kakav 14 pro max, za mene od 130kg je to veliko a kamoli za dite od 10 god 

16 godina
Kako se ne bi isplatilo, probaj joj naci neki veci da joj jos bolje lezi u rukama. Ja bih isao na 16 pro max.

/s
Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran - Einstein
5 godina
vepar kaže...

Ja bi izbjegavao Redmi Note 14 Pro+. Xiaomi nije riješio stare mane. A56 je u ovom slučaju bolji izbor iako ima problem s proximity senzorom.

Odmakni donji dio mobitela od lica dok razgovaraš. Je li to tako teško? Kako ja nikada nemam problema s lažnim proximity senzorom, a koristim Xiaomije godinanam.

5 godina
vepar kaže...
Miki_16 kaže...

Na koje mane mislis kod Xiaomi? Kod poziva sta se ekran ne ugasi?

A kod Samsunga me zanima oce li se to sa nekim updat-om rjesiti sta se tice otisla prsta ili je to ipak hardverski?

Ima problem s ambijentalnim senzorom u tamnijem okruženju. I dalje koriste staru UFS 2.2 memoriju. Ne razumijem u čemu je bio problem ugraditi UFS 3.1 kao A56. Štede na pogrešnim mjestima. Izašao u prvom mjesecu na Androidu 14. Zašto ne na A15 koji je odavno dostupan? Selfie kamera i dalje može snimati samo 1080 video, nema telefoto kameru....Ima toga za prigovarati. Odeš na oglas i za 200-250 eur kupiš Honor 200 koji je bolji od svih u tom rangu.

UFS i ostalo: zato jer štete gdje mogu. Ugrađuju ono što im je dostupno i jeftino kako bi ostvarili što veći profit. I onda napucaju cijenu Redmi Note serije preko 400 EUR-a. Zašto Android 14, a ne 15? Zato da moraju kraće brinuti o mobitelu. I to rade odavno. Samo najskuplji mobiteli dolaze s najnovijim Androidom. Jeftinijima stave prethodni. Pa ga nakon kupovine uključiš i odmah skače na aktualnu verziju i onda ima pravo na još jednu koja će izaći za koji mjesec. I tu je kraj. Njima je super, jer više ne moraju brinuti o razvoju OS-a. Tu i tamo ubace security zakrpu koju ima pošalje Google i to je to. Nakon nekog vremena i to prestane. Što je logično. Tko bi održavao toliko starih modela? Ako ti treba jača selfie kamera, kupi skuplji mobitel koji to ima. Ovo je Redmi Note. Telefoto na Redmi Note? Pa i skuplji modeli muče muku s time, ti bi telefoto na Redmi Note. Bez obzira na to da je to Pro+ (te oznake su ionako smiješne).

Vidim, izašao je Poco F7 Pro i Ultra. "Flagship killer". A uz malo truda kupiš za sličnu cijenu Xiaomija 15.

10 dana
Miki_16 kaže...

Ja se isto pitam zasto se mora svake godine serija nova izbaciti, umjesto tipa svake 2-3 godine. Zemlja je zatrpana smecem. Propada industrija..blablabla..pa ko moze svake godine sve te modele u svim smjerovima kupovati od auta, robe, mobitela itd.

E da a kakav je Poco F7 Pro?

Recenzenti uglavnom hvale Poco F7 Pro

5 godina
Miki_16 kaže...

Ja se isto pitam zasto se mora svake godine serija nova izbaciti, umjesto tipa svake 2-3 godine. Zemlja je zatrpana smecem. Propada industrija..blablabla..pa ko moze svake godine sve te modele u svim smjerovima kupovati od auta, robe, mobitela itd.

Vidim da si gastarbajter. Pa lova stiže od vas (https://www.tportal.hr/biznis/clanak/iseljeni-hrvati-salju-nam-milijarde-najvise-iz-njemacke-i-irske-ali-trecu-zemlju-tesko-cete-pogoditi-20250205). Kupuje se sve.

Poco F7  je tek izašao. Ne bih se zaletao s njime. Npr. nema podršku za e-sim kao ni F7 Ultra. I da ja to kupim u 2025.? Nema šanse.

10 dana
zelenapaprika kaže...
Miki_16 kaže...

Vidim da si gastarbajter. Pa lova stiže od vas (https://www.tportal.hr/biznis/clanak/iseljeni-hrvati-salju-nam-milijarde-najvise-iz-njemacke-i-irske-ali-trecu-zemlju-tesko-cete-pogoditi-20250205). Kupuje se sve.

Poco F7  je tek izašao. Ne bih se zaletao s njime. Npr. nema podršku za e-sim kao ni F7 Ultra. I da ja to kupim u 2025.? Nema šanse.

Može se omogućiti eSIM na tim mobitelima koji nemaju eSIM, npr. putem eSIM.me ili 5ber.eSIM

5 godina
Magician1 kaže...
zelenapaprika kaže...
Miki_16 kaže...

Može se omogućiti eSIM na tim mobitelima koji nemaju eSIM, npr. putem eSIM.me ili 5ber.eSIM

Fala na informaciji, želim da novi mobitel to ima od prve minute i da je tvornički omogućeno. Pogotovo za novac koji se traži za F7.

Kao što neki ljudi preferiraju žičane slušalice, a kupe mobitel bez podrške za iste, pa moraju kupiti adapter i nositi ga sa sobom. Je, stvar ukusa i potreba, ali podršku za e-sim ima Motorola od oko 200 EUR-a.

17 godina
zelenapaprika kaže...

Odmakni donji dio mobitela od lica dok razgovaraš. Je li to tako teško? Kako ja nikada nemam problema s lažnim proximity senzorom, a koristim Xiaomije godinanam.

Kad kreneš da objašnjavaš korisniku "You're holding it wrong", uređaj ima problem. Mada mi je jasno da oni koji telefon drže ovako

nemaju nikakav problem sa proximity senzorom, kao ni tipovi koji u javnosti razgovaraju preko spikerfona.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Poruka je uređivana zadnji put ned 30.3.2025 13:24 (Ivan(4)).
17 godina
Magician1 kaže...

Ako sam dobro razumeo, to je fizički uređaj koji ima oblik SIM kartice i ide u telefon, a zapravo na sebi sadrži programabilni modul u koji se može pohraniti eSIM (i onda telefon taj uređaj prepoznaje kao SIM karticu operatera čiji eSIM je povučen)?

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
10 dana
Ivan(4) kaže...
Magician1 kaže...

Ako sam dobro razumeo, to je fizički uređaj koji ima oblik SIM kartice i ide u telefon, a zapravo na sebi sadrži programabilni modul u koji se može pohraniti eSIM (i onda telefon taj uređaj prepoznaje kao SIM karticu operatera čiji eSIM je povučen)?

Naručiš sa tih stranica sim karticu koju staviš u mobitel, pa instaliraš aplikaciju na mobitelu, ali samo ako imaš neki android mobitel. U samoj aplikaciji dodaješ eSIM profile. Ako neki uređaj ne podržava eSIM.me ili 5ber. eSIM podesiš sim karticu u uređaj koji je podržan i onda nakon toga sim karticu stavljaš u nepodržani mobitel

Aplikacije koje treba instalirati na android mobitelima

eSIM.me: UPGRADE to eSIM (ako imaš sim karticu eSIM.me)

5ber.eSIM (ako imaš sim karticu 5ber.eSIM)

Poruka je uređivana zadnji put ned 30.3.2025 14:39 (Magician1).
10 dana
zelenapaprika kaže...
Magician1 kaže...
zelenapaprika kaže...
Miki_16 kaže...

Fala na informaciji, želim da novi mobitel to ima od prve minute i da je tvornički omogućeno. Pogotovo za novac koji se traži za F7.

Kao što neki ljudi preferiraju žičane slušalice, a kupe mobitel bez podrške za iste, pa moraju kupiti adapter i nositi ga sa sobom. Je, stvar ukusa i potreba, ali podršku za e-sim ima Motorola od oko 200 EUR-a.

Zanimljivo da noviji Redmi mobiteli, npr. Redmi Note 14 Pro 5G imaju eSIM, a dok Poco još nema

13 godina
Magician1 kaže...
Miki_16 kaže...

E pa morat cu te razocarati ali ovdje sam rodena i zivim (Njemacka) odkada znam za sebe, i ako te bas zanima nisam Gastarbeiter nego Radiolog. I ne nemam pare na bacanje, dapace gledam svaki euro

Poruka je uređivana zadnji put ned 30.3.2025 14:42 (Miki_16).
10 dana
Miki_16 kaže...
Magician1 kaže...
Miki_16 kaže...

E pa morat cu te razocarati ali ovdje sam rodena i zivim (Njemacka) odkada znam za sebe, i ako te bas zanima nisam Gastarbeiter nego Radiolog. I ne nemam pare na bacanje, dapace gledam svaki euro

Slučajno si mene označila u komentar jer ja uopće nisam naveo da si Gastarbeiter, nego je zelenapaprika to naveo u komentaru

Poruka je uređivana zadnji put ned 30.3.2025 14:47 (Magician1).
13 godina

Oprosti, nisam skuzila! Ma lik mi digao zivce, neka me lipo zaobide!

14 mjeseci

redmi note 12 na izdisaju s baterijom, u par sati idlea izgubi po 20-30% a ne silujem generalno telefon uopce... pozivi, poruke, nikakve igre, internet u pokretu tek za informaciju, nikakav ozbiljan surfing

plus nevjerojatna kolicina xiaomi bloatwarea, reklama... npr dobijem notifikaciju ali moram cekati po nekoliko trenutaka da se banner o novim igrama makne s vrha ekrana...

pa eto, to dvoje kombinirano tjera me po neki drugi uredaj. budzet, nemam pojma.... 200-300E? ne vidim potrebu za visim ulaganjem jer zbilja nisam heavy user, a niti sam pretjerano pazljiv jer tel mi cesto ispadne iz dzepa :))

razmisljao sam o honoru 6 ili 7 lite, ali neki korisnici ovde su naveli dosta mana i nelogicnosti kod 7-ice (privuklo me onih 6300 mAh, ngl :))

pa nabacite neku preporuku, prioritet je sto dulje trajanje baterije, kako u intervalima punjenja, tako i njena dugovjecnost... kamera i nije pretjerano vazan faktor kod mene, bitno da se na slici razaznaju osnovni detalji.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
SmallGuy kaže...

redmi note 12 na izdisaju s baterijom, u par sati idlea izgubi po 20-30% a ne silujem generalno telefon uopce... pozivi, poruke, nikakve igre, internet u pokretu tek za informaciju, nikakav ozbiljan surfing

plus nevjerojatna kolicina xiaomi bloatwarea, reklama... npr dobijem notifikaciju ali moram cekati po nekoliko trenutaka da se banner o novim igrama makne s vrha ekrana...

pa eto, to dvoje kombinirano tjera me po neki drugi uredaj. budzet, nemam pojma.... 200-300E? ne vidim potrebu za visim ulaganjem jer zbilja nisam heavy user, a niti sam pretjerano pazljiv jer tel mi cesto ispadne iz dzepa :))

razmisljao sam o honoru 6 ili 7 lite, ali neki korisnici ovde su naveli dosta mana i nelogicnosti kod 7-ice (privuklo me onih 6300 mAh, ngl :))

pa nabacite neku preporuku, prioritet je sto dulje trajanje baterije, kako u intervalima punjenja, tako i njena dugovjecnost... kamera i nije pretjerano vazan faktor kod mene, bitno da se na slici razaznaju osnovni detalji.

Moj savjet u toj klasi je Honor 200 jer je najbolji i najkompletniji. U zalagaonicama ih kupiš za nekih 250 eura s garancijom...

5 godina

Prouči slike. Prvi je odmaknuo donji dio mobitela od lica par stupnjeva i to je dovoljno da lažni proximity senzor nema problema. Mobitel ima nekoliko mikrofona i svi su dovoljno osjetljivi da te sugovornik dobro čuje i ako je mobitel malo odmaknut. Drugi je zalijepio mobitel na lice - takvi se čude da im mobitel radi problem. Valjda je sada jasno. Nadam se.

Poruka je uređivana zadnji put ned 30.3.2025 19:00 (zelenapaprika).
5 godina
Miki_16 kaže...
Magician1 kaže...
Miki_16 kaže...

E pa morat cu te razocarati ali ovdje sam rodena i zivim (Njemacka) odkada znam za sebe, i ako te bas zanima nisam Gastarbeiter nego Radiolog. I ne nemam pare na bacanje, dapace gledam svaki euro

Odgovaraš pogrešnoj osobi.

Ako gledaš svaki euro, onda je Poco F7 Pro preskup.

5 godina
Magician1 kaže...
Miki_16 kaže...
Magician1 kaže...
Miki_16 kaže...

E pa morat cu te razocarati ali ovdje sam rodena i zivim (Njemacka) odkada znam za sebe, i ako te bas zanima nisam Gastarbeiter nego Radiolog. I ne nemam pare na bacanje, dapace gledam svaki euro

Slučajno si mene označila u komentar jer ja uopće nisam naveo da si Gastarbeiter, nego je zelenapaprika to naveo u komentaru

Odgovorio sam frau Radiologinji.

5 godina
SmallGuy kaže...

Promijeni bateriju u servisu, jeftnije je od kupovanja novog mobitela. I makni s mobitela aplikacije koje sišu bateriju, a ne služe ničemu. U postavkama mobitela možeš elegantno namjestiti da se pojedine aplikacije izbace iz memorije ako se ne koriste. To će ti pomoći da se baterija ne troši toliko brzo.

6 godina
SmallGuy kaže...

Bloatware deinstaliras za minut a reklame nikad vidio dve uredjaja u okruzenju. Zena i sin... Gdje se tacno pojavljuju reklame da provjerim? Imam F6 pro i on je xiaomi i nema reklama nigdje....

Poruka je uređivana zadnji put ned 30.3.2025 20:12 (Posmatrač).
14 mjeseci

onako iz glave, music app je dzungla kroz koju se moras probijat da uopce dodes do playliste, s time kad strpljivo pricekas da oglasi dodu u domet x-a gore desno, samo se presloze kasnije medu playlistu pa slucajnim pritiskom ponovo aktiviras proces.

dalje, agresija kojom mi browser nudi cijelu paletu usluga od informacija kako je banana zdrava za tijelo do tipsa'n'tricksa kako ubrzati telefon da 5g brzina

i nije samo ograniceno na interface browsera, nego se notifikacije prikazuju kako na pocetnom ekranu, tako i pri koristenju bilo cega unutar generalnog sucelja, bez obzira sta se koristi taj tren.

s takvim stvarima se s lakocom obracunavam na windowsima, no ovde su mi bas smetnja....  

Poruka je uređivana zadnji put pon 31.3.2025 12:39 (SmallGuy).
Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina

Kad postavljate xiaomi telefon on vas pita zelite li dopustiti oglase u sistemskim aplikacijama, svi ko ovce poklikate da jer ne citate sta piše i onda placete. 

A i kad ste tu prihvatili kasnije u postavkama mozete iskljucit. 

Moj PC  
5 0 hvala 0
5 godina
SmallGuy kaže...

onako iz glave, music app je dzungla kroz koju se moras probijat da uopce dodes do playliste, s time kad strpljivo pricekas da oglasi dodu u domet x-a gore desno, samo se presloze kasnije medu playlistu pa slucajnim pritiskom ponovo aktiviras proces.

dalje, agresija kojom mi browser nudi cijelu paletu usluga od informacija kako je banana zdrava za tijelo do tipsa'n'tricksa kako ubrzati telefon da 5g brzina

i nije samo ograniceno na interface browsera, nego se notifikacije prikazuju kako na pocetnom ekranu, tako i pri koristenju bilo cega unutar generalnog sucelja, bez obzira sta se koristi taj tren.

s takvim stvarima se s lakocom obracunavam na windowsima, no ovde su mi bas smetnja....  

Za pojedine kineske mobitele na Webu se mogu pronaći aplikacije koje nude mogućnost brisanja default aplikacija npr. Xiaomija. Međutim, treba biti OPREZAN, da se ne obriše nešto što je važno za rad mobitela.

Nažalost, Google odustaje od AOSP Androida i to će nas sve koštati.

5 godina
thebatman kaže...

Kad postavljate xiaomi telefon on vas pita zelite li dopustiti oglase u sistemskim aplikacijama, svi ko ovce poklikate da jer ne citate sta piše i onda placete. 

A i kad ste tu prihvatili kasnije u postavkama mozete iskljucit. 

Može se isključiti privremeno na 300 mjesta u telefonu (jer se ne može na jednom). Onda staviš neku nadogradnju OS-a i opet sve moraš ponoviti. Kao i pod Windowsima.

6 mjeseci
thebatman kaže...
Miki_16 kaže...

Brate kakav 14 pro max, za mene od 130kg je to veliko a kamoli za dite od 10 god 

Da se nadovežem imao sam sve i svašta, klincima danas što veći ekran to bolje. Najveći telefon mi je bio 6.8" ekran ako se dobro sjećam, onda sam igrom slučaja završio sa iP13 6.1" ekran kakav je to preporod bio, telefon koji stane u bilo koji džep, pretinac u autu, ne zauzima mjesta i rekao sam više nikad se neću vratiti na ove televizore kao pro max serije, note, itd... Jer na kraju dana i na takvom ekranu sam sve živo zoomirao, ali klincima je to fora i mogu to razumijeti, kad čovjek sa jednog iP11pm što sam imao i 13 pređe na neki android onda i shvati da je težina telefona isto jedna stavka koja sa vremenom postane bitna, nešto što me užasno frustrira kod ajfona, primim od kolege s24 ultru i svoj 15 bazni model ne vjerujem koliko je mrvicu lakši ip15 od tog čuda, iako je 50tak grama razlike po gsm-u. Ali da djeci to ništa ne znači danas, jedino što sad želim je da apple ugura malo više od 60hz-a na bazni ajfon, a nepotreban switch sa ip13 na 15 mi je bio isključivo usb C, nešto sam čeprčkao po doma tražio micro usb za jedan gadget, poludio i rekao sad sve šta nije usb-c ide na prodaju ili nekome iz familije, riješio sam se svega osim Garmina, ali suunto, amazfit i garmin ionako svi dolaze bez usb-ca pa sam sat kao gadget pregrmio ionako ga punim 2x mjesečno. Sve ostalo sam rekao, ako uređaj nije USB-C više ga ni ne gledam, telefoni sa ekranima kao TV, za mene prošlost. :D

Malo sam otišao u off topic, ali da ja sam imao 11 pro max i to je bilo hladno oružje, a ne mobitel. :)

https://linktr.ee/biciklisti.hrvatska
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice