S Windowsa 10 na Linux zbog pet ključnih prednosti

poruka: 76
|
čitano: 14.508
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "S Windowsa 10 na Linux zbog pet ključnih prednosti".
16 godina
Re: S Windowsa 10 na Linux zbog pet ključnih predn

opet.. kao fičer to postoji 'od st.sedmog..' :) npr na starim tv-karticama, daljinski koji podržava MCE .. kao svaki player s osnovnim-univerzalnim tipkama play-stop imaš i on-off.. dok osu samo trebaš na bilo koji način prenjeti naredbu koja je pandan pritisku na button (kraće od 4 sec što je forsirani shutdown, .. jedino što više godina unazad umjesto gašenja default imaš sleep.. no to je stvar izbora-opcija). .. bilo koji soft, bilo koji uređaj, može prosljediti naredbu gašenja, npr složiš mic-audio i narediš gasi se.. .. za paljenje naravno to ne može jer je tad računalo-soft isključen i tad si ograničen pci uređajima kao mreža, miš, tipkovnica, timer itd.. 

-npr tvoj slučaj, iz kreveta, ako imaš pri ruci mobač, .. remote-desktop-vnc.. spojiš se i isključiš ili mrežno no tad trebaš neko ms-računalo, ne android jer nema mrežni soft koji bi mrežom poslao naredbu za gašenje, dok za paljenje ima klasično magic ping i sl. .. tako upaliti mogu s druge strane svijeta ako imam internet-mrežu.. dok ugasiti mogu tako da se logiram na računalo-remote i ostalo je isto kao za računalom fizički.

-dakle, nije stvar da nečeg nema, nego prvo moraš znati da nešto postoji i tad imati minimalne resurse da to napraviš, u što ulazi i znanje, bilo mrežno, bilo za nekadašnje mce standarde-playere koji su danas već nestali u povijesti i zamijenili ih streaming servisi i iptv.. tj danas više nitko ne koristi tv-tuner karticu na računalu pa nemaš gdje to vidjeti, a one defaultno imaju daljinski kao svaki tv + senzor na žici kako bi tv-daljinski mogao primiti-prosljediti signal kartici u kućištu računala.

-ili kupiš od kineza wifi karticu za paljenje-gašenje bežično, tad je to jednako kao što možeš npr paliti žarulju-svjetlo.. banalno do bola osim pitanja koji od par standarda ćeš koristiti, tuya, potreban router-oprema.. npr google siri kompatibilni uređaji pa pljeskanjem pališ-gasiš svjetlo, bojler, dižeš roletne.. ono, glupi uređaj klase pegla možeš paliti-gasiti.. naravno da možeš i računalo i to ne od 'danas' kao što je za ove glupe uređaje nego za računalo to vrijedi desetljećima.. samo treba znati i od mogućih resursa izabrati-složiti, radi.

za primjer hpov mediacenter daljinski.. gledaj tipkice... dok je takav kompatibilan (ako je mce) imala svaka tv tuner pci kartica + žicu-senzor, jer negdje mora biti spojeno za paljenje, nije problem gašenje.. no tebi to ne treba pa je ovo zadovoljavajuće itd.. :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 17.5.2025 20:37 (ihush).
6 mjeseci
Gnjavator ima i obrnutih slučajeva. Meni widow$i ne odrađuju dobro ono što meni treba , a Linux to savršeno radi . U mom slučaju jedan od razloga je rad s datotekama, kao i povezivanja mobitela s ubuntu i prebacivanje datoteka (tu se win pokazao kao truba). Kao i korištenje nekih programa na ubuntu koji rade savršeno i nemam pojma dali se to može raditi na M$ i dali ima tih programa.
Eto kako već godinama ne igram video igre , rijetko da koristim windows iako imam dual boot. Kad god pokrenem Win požalim , zato što vazda neka nadogradnja pa čekam i čekam, pa se pali , pa gasi.
Na ubuntu toga nema , dođe nadogradnja , odradi to u pozadini i nema onoga da po nekoliko minuta računalo neće da se ugasi.
17 godina
forumaš kaže...

Fali da se moram dizat iz kreveta da ugasim ili upalim PC. Ok imam bežični miš i tipkovnicu...ali bilo bi fora da radi na tipku prek kontrolera.

A to je problem tog kontrolera a ne OS-a da nisu dodali taj feature na njega da glumi bar micanje miša ili "any key"...

17 godina
Sirotanovic kaže...
Gnjavator ima i obrnutih slučajeva. Meni widow$i ne odrađuju dobro ono što meni treba , a Linux to savršeno radi . U mom slučaju jedan od razloga je rad s datotekama, kao i povezivanja mobitela s ubuntu i prebacivanje datoteka (tu se win pokazao kao truba). Kao i korištenje nekih programa na ubuntu koji rade savršeno i nemam pojma dali se to može raditi na M$ i dali ima tih programa.
Eto kako već godinama ne igram video igre , rijetko da koristim windows iako imam dual boot. Kad god pokrenem Win požalim , zato što vazda neka nadogradnja pa čekam i čekam, pa se pali , pa gasi.
Na ubuntu toga nema , dođe nadogradnja , odradi to u pozadini i nema onoga da po nekoliko minuta računalo neće da se ugasi.

U redu to, samo što je broj korisnika kojima Linux radi sve što trebaju je jaaaaako malen... a broj onih koji imaju samo Linux bez Win je još mizerniji od onih koji imaju samo Win bez Linuxa... Ipak to ima neki svoj razlog. Eto priznao si da i ti nekad digneš Windowse :)

Poruka je uređivana zadnji put ned 18.5.2025 4:25 (Gnjavator).
17 godina
Gamer21 kaže...

Nedavno sam pričao sa nekim čovjekom koji radi digitalni marketing. Kaže da kada ti se nešto urodi, da treba generacijski marketing da se to iskorijeni. Primjer je što za tražilicu uvijek u principu kažemo Google ( nitko neće reći Bing ili nešto drugo), slično kao i asocijacija na Božić je kamion coca cole i to dijete u Indiji koje nema pristup vodi već zna. Da ne govorimo za internetski oglasnik je Njuškalo ( meni je Bug naravno, i svim ostalim forumašima je također =) ) , old habits die hard, a to što je Microsoft puštao xp da se vrti prije za đ je naravno urodilo plodom, ljudi se navukli i eto. Oosbno ne bih preferirao ni Linux, ni Ios, mada mogu reći da imam poznanike koji koriste Linux, i naravno, oni svako malo u govoru spomenu da koriste Linux. Isto kao što je Howard u Theory od big bang spominjao da je išao u svemir. 

Da, zanimljiva je ta potreba da se napomnje kako se koristi Linux... Ja nemam potrebu nikome napominjati ni da koristim ni Windowse ni Android :) Al korisnici Linuxa to redovno moraju napomenuti negdje, a bome i korisnici Apple ekosistema negdje moraju spomenuti nešto od toga :)

9 godina

Adobe nece prebacit svoje alate na linux jer linux ima mali udio na trzistu. Linux nece imat veci udio na trzistu dok adobe ne prebaci svoje programe na njega...

To nema nikakve veze sa windows vs linux tj. kvaliteta OS-a nego cisto poslovna odluka

Meni je recimo uzasan nacin na koji windows  radi update i sa svakom verzijom to je sve gore i gore. Par puta me sjebalo, a nekima to ne igra nikakvu ulogu i ne smeta ih.

UI je isto sve gori i gori

Deskop postaje sve vise mjesto na kojem rade samo power useri, a windows postaje mjesto sve gore za power usere.

Dok mi ne treba program koji radi samo na win drzim se linuxa. Kad ce mi trebat prebacim se na win.

Al mislim da to nece bit tak brzo

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
Poruka je uređivana zadnji put ned 18.5.2025 6:48 (Santana).
Moj PC  
3 0 hvala 1
9 godina
telefon 2 kaže...
EricCartman kaže...
Gnjavator kaže...
 Hm, ne znam šta si zajebo al ja se ne sjećam kad mi je zadnji put ponudilo edge i taj o365, možda od zadnje velike nadogradnje jesenas... A "nezaobilazni MS account"... ono, instaliram Win sa jednim "blesavim"MS accountom, iz njega kreiram lokalni i pobrišem taj MS account i taj PC maknem sa MS accounta i gotovo, ni 2 minute posla da se riješim toga ako neko baš neće MS account. A ne vidim baš neki razlog da se guram na Linux dokle god nemam nijedan program koji traži linux a koristim hrpicu toga što traži Windowse... Eto i ti imaš razlog da koristiš Windowse... a Linux je tu samo da se možeš hvaliti kako je linux tako cool :)

Hm, varaš se, nije samo cool, to je na neki način i društveno koristan OS, jer je open source. Kad doniram open-source developerima pare, osjećam se kao da sam donirao humanitarno, a kad kupim Windowse, ili ne daj Bože neki SW na pretplatu, osjećam se otprilike ko da kupujem iPhone. Nije to vrijedno tih para.

I baš iz tog razloga pišem s LInuxa, praktički sve osim video editinga i gaminga radim s Linuxa, na 5x jeftinijem laptopu od Maca koji mi nažalost skuplja prašinu, jer mi je gušt!

To dal neki program traži Windowe, to nit je kriterij, nit je više istina, jer većina programa sada već podržava Linux, osim Officea koji ima besplatnu zamjenu, i Teamsa npr, i blizzardovih igara.

Mijenjaju se stvari, po meni na bolje.

Ti preporučaš Linux, ali imaš alternativu ako ti linux zakaže, tj ne podržava nešto. Većina korisnika, a pogotovo oni koji o računalima znaju malo, nemaju taj luksuz da se seljakaju s platforme na platformu. 

Zašto bi Linux zakazao? Više od Windowsa? Kad si zadnji puta zvao korisničku podršku Microsofta, ako ikad?

Gnjavator kaže...
EricCartman kaže...
Gnjavator kaže...
 Hm, ne znam šta si zajebo al ja se ne sjećam kad mi je zadnji put ponudilo edge i taj o365, možda od zadnje velike nadogradnje jesenas... A "nezaobilazni MS account"... ono, instaliram Win sa jednim "blesavim"MS accountom, iz njega kreiram lokalni i pobrišem taj MS account i taj PC maknem sa MS accounta i gotovo, ni 2 minute posla da se riješim toga ako neko baš neće MS account. A ne vidim baš neki razlog da se guram na Linux dokle god nemam nijedan program koji traži linux a koristim hrpicu toga što traži Windowse... Eto i ti imaš razlog da koristiš Windowse... a Linux je tu samo da se možeš hvaliti kako je linux tako cool :)

Hm, varaš se, nije samo cool, to je na neki način i društveno koristan OS, jer je open source. Kad doniram open-source developerima pare, osjećam se kao da sam donirao humanitarno, a kad kupim Windowse, ili ne daj Bože neki SW na pretplatu, osjećam se otprilike ko da kupujem iPhone. Nije to vrijedno tih para.

I baš iz tog razloga pišem s LInuxa, praktički sve osim video editinga i gaminga radim s Linuxa, na 5x jeftinijem laptopu od Maca koji mi nažalost skuplja prašinu, jer mi je gušt!

To dal neki program traži Windowe, to nit je kriterij, nit je više istina, jer većina programa sada već podržava Linux, osim Officea koji ima besplatnu zamjenu, i Teamsa npr, i blizzardovih igara.

Sam sebi "skačeš u usta" :) "Nije to vrijedno tih para", a imaš Windowse zbog video editing i gaminga a to nije sve jer kažeš "praktički sve osim"... znači ima još stvari za koje trebaš windowse... čemu onda Linux kad na Windowsima možeš sve što i na linuxu... a ovako tjeraš neki multibooot zato da bi pokrenuo web browser na linuxu i piso kako je linux super po bug forumu a više manje sve korisno radiš na windowsima što se da izvući iz ovih par rečenica.

Video editing trenutno radim na Macu. Na Linuxu je moguć ali Davinci na Linuxu ne podržava proprietery video codece, pa tu čekam da si priuštim jednokratnu licencu Davinci Resolve Studio koja i to može.

Gnjavator kaže...
telefon 2 kaže...
EricCartman kaže...
Gnjavator kaže...

Ti preporučaš Linux, ali imaš alternativu ako ti linux zakaže, tj ne podržava nešto. Većina korisnika, a pogotovo oni koji o računalima znaju malo, nemaju taj luksuz da se seljakaju s platforme na platformu. 

hehe, baš tako, preporuča linux kao savršenstvo a vrti multiboot sa windowsima ili ima čak posebno računalo sa windowsima... a eto korisnici windowsa uglavnom nemaju potrebu za nekim multiboot sustavom, zanimljivo. Mogo bi i ja slagat neki multiboot, al neda mi se zezat sa time. Zadnji put sam se ozbiljno zezo sa multibootom kada sam prelazio sa Win98SE na WinXPSP2... nisam pobriso Win98 dok mi nije radilo sve što trebam na WinXP. Poslije toga mi to više nije trebalo.

Da pojasnim, Windowse koristim jer su mi ostali na kanti koju sam složio 2013. I na njima igram Starcraft 2. I ponekad Winamp . Nemam dual boot nigde.

Na Linux sam prešao na poslu prije 2 godine zbog zahtjeva klijenta koji developa u njemu, i otad ostao.

Imam i privatni laptop sa Lnuxom, i zbog njega mi Mac skuplja prašinu, doslovno ga palilm samo kad radim koji video. Na Linuxu se svađam po forumu, na njemu trgujem, na njemu prolazim programske tečajeve koji mi trebaju za posao, radim fuš, te photoshopam kad zatreba u GIMP-u.

U principu samo Starcraft i zvučna kartica za gitaru, mi zahtijevaju - Winse ili Mac, oni ne mogu raditi na Linuxu, bez puuuno zaj..cije.

Za što točno vi baš bespogovorno trebate Windowse? Fakat me zanima. Osim zbog navike.

9 godina
Gnjavator kaže...
Gamer21 kaže...

Nedavno sam pričao sa nekim čovjekom koji radi digitalni marketing. Kaže da kada ti se nešto urodi, da treba generacijski marketing da se to iskorijeni. Primjer je što za tražilicu uvijek u principu kažemo Google ( nitko neće reći Bing ili nešto drugo), slično kao i asocijacija na Božić je kamion coca cole i to dijete u Indiji koje nema pristup vodi već zna. Da ne govorimo za internetski oglasnik je Njuškalo ( meni je Bug naravno, i svim ostalim forumašima je također =) ) , old habits die hard, a to što je Microsoft puštao xp da se vrti prije za đ je naravno urodilo plodom, ljudi se navukli i eto. Oosbno ne bih preferirao ni Linux, ni Ios, mada mogu reći da imam poznanike koji koriste Linux, i naravno, oni svako malo u govoru spomenu da koriste Linux. Isto kao što je Howard u Theory od big bang spominjao da je išao u svemir. 

Da, zanimljiva je ta potreba da se napomnje kako se koristi Linux... Ja nemam potrebu nikome napominjati ni da koristim ni Windowse ni Android :) Al korisnici Linuxa to redovno moraju napomenuti negdje, a bome i korisnici Apple ekosistema negdje moraju spomenuti nešto od toga :)

Ja to napominjem jer ga smatram društveno korisnim OS-om, Windows je danas "Microsoftu koristan" OS. Btw imam koju dionicu MSFT-a, pa samo rokajte,

Mac korisnici koji se k..če time su po meni snobovi. Osim programera koji koriste tipkovnicu i sve shortcute na Macu i znaju tehnički iskoristiti njegove prednosti. Ak ti treba samo za browser, j...ga pajdo, mogo si i bilo kaj jeftinije. Ak ti treba za Adobe ekosistem, onda se nadam da zaista i mlatiš toliko para da ti se isplati i on i pretplata.

Windows korisnici su to po defaultu, i sam sam bio od Windowsa 98. I instalirao sam frendovima jedno 20-tak Windowsa 10 i 11. I ne bunim se kad ne znaju raditi bolje. Ali ako si programer, snaći ćeš se u Linuxu ko bubreg u loju, ili ako si Katica kojoj treba samo browser.

6 mjeseci
Da umro bih bez Window$a, imam win zato što imam licencu koja je došla sa laptopom, zašto bih brisao i petljao po laptopu.

Pa sve je već rečeno zašto je tako malo Linux korisnika. Da velika većina kojima bi sasvim dovoljnan bio Linux ne zna uopće da postoji Linux i što je to. I boli ih ona stvar za otvoren ili zatvoren kod, većina uopće ne zna što to znači, mene više čude ona manjina što razumije što to znači a opet bira M$ ili Apple ako bi im bio dovoljan Linux. Radi se i o principima korisnika Linuxa , zašto bih kupovao od M$ ili Apple i poticao društveno loše korporacije ako već imam zdrav izbor.

Kao što je kolega pitao što tebi točno smeta u besplatnom otvorenom kodu Linuxa a što ti je vrh u zatvorenim i plaćenim Window$ima?
7 godina

koja trollerska tema,

ispravno je upalit windowse ili linux, kad god to ja hoću.

Poruka je uređivana zadnji put ned 18.5.2025 15:34 (gpd).

0 0 hvala 0
12 godina
EricCartman kaže...
Gnjavator kaže...
Gamer21 kaže...

Ja to napominjem jer ga smatram društveno korisnim OS-om, Windows je danas "Microsoftu koristan" OS. Btw imam koju dionicu MSFT-a, pa samo rokajte,

Mac korisnici koji se k..če time su po meni snobovi. Osim programera koji koriste tipkovnicu i sve shortcute na Macu i znaju tehnički iskoristiti njegove prednosti. Ak ti treba samo za browser, j...ga pajdo, mogo si i bilo kaj jeftinije. Ak ti treba za Adobe ekosistem, onda se nadam da zaista i mlatiš toliko para da ti se isplati i on i pretplata.

Windows korisnici su to po defaultu, i sam sam bio od Windowsa 98. I instalirao sam frendovima jedno 20-tak Windowsa 10 i 11. I ne bunim se kad ne znaju raditi bolje. Ali ako si programer, snaći ćeš se u Linuxu ko bubreg u loju, ili ako si Katica kojoj treba samo browser.

Sirotanovic kaže...
Da umro bih bez Window$a, imam win zato što imam licencu koja je došla sa laptopom, zašto bih brisao i petljao po laptopu.

Pa sve je već rečeno zašto je tako malo Linux korisnika. Da velika većina kojima bi sasvim dovoljnan bio Linux ne zna uopće da postoji Linux i što je to. I boli ih ona stvar za otvoren ili zatvoren kod, većina uopće ne zna što to znači, mene više čude ona manjina što razumije što to znači a opet bira M$ ili Apple ako bi im bio dovoljan Linux. Radi se i o principima korisnika Linuxa , zašto bih kupovao od M$ ili Apple i poticao društveno loše korporacije ako već imam zdrav izbor.

Kao što je kolega pitao što tebi točno smeta u besplatnom otvorenom kodu Linuxa a što ti je vrh u zatvorenim i plaćenim Window$ima?

Programeri linuxa idu na fotosintezu?

14 godina

.

Moj PC  
4 0 hvala 0
6 mjeseci
Ne na fotosintezu nego žive od milodara , Microsoft financira Linux programere 😉 to želiš pročitati. Ali naravno i da tu ima koristiti.
Nije sve crno bijelo ali zaista je bitno imati izbora a ne monopol. Valjda je to svima jasno i gdje monopol vodi.
15 godina

Za kućnog korisnika/gamera monopol Microsofta nije problem.

1. možeš vindowse koristiti bez aktivacije

2. aktivacija košta 4 eura

Znači toršak je zanemariv, nije taj monopol za kućnog korisnika uteg oko vrata. Kompanije/pivatnici koji profitiraju valjda imaju za licencu.

Da su svi monopli takvi, da stvari funkcioniraju besplatno za privatnog korisnika, bilo bi super.

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
forumaš kaže...

Za kućnog korisnika/gamera monopol Microsofta nije problem.

1. možeš vindowse koristiti bez aktivacije

2. aktivacija košta 4 eura

Znači toršak je zanemariv, nije taj monopol za kućnog korisnika uteg oko vrata. Kompanije/pivatnici koji profitiraju valjda imaju za licencu.

Da su svi monopli takvi, da stvari funkcioniraju besplatno za privatnog korisnika, bilo bi super.

Nazalost ne znamo kak bi windows izgledao da nije monopol i da se microsoft mora borit za trzisni udio.

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
7 godina

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice