Ni tamna energija nije što je nekad bila

poruka: 20
|
čitano: 2.299
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Ni tamna energija nije što je nekad bila".
9 godina

Sjajno!

Znanost ne prestaje fascinirati.

"...izvrstan primjer funkcioniranja prirodnih znanosti i ujedno divan primjer lucidnosti američkog književnika Ambrosea Biercea koji je u svojem Đavoljem rječniku opservatorij cinično (ali nevjerojatno dobro pogođeno) definirao kao: „mjesto gdje astronomi odbacuju zablude svojih prethodnika”.

Ovo je najvažniji znanstveni postulat: nema apsolutne istine, sve je podložno preispitivanju, provjeri i promjeni.

I kako onda držati se dogmi koje mnogi propovijedaju? To mi je nezamislivo.

Life is jazz. Play it cool.
Moj PC  
5 0 hvala 0
12 godina
Re: Ni tamna energija nije što je nekad bila
Puno lakše nego se stalno propitivati.
Kad god bi ušao u dublji razgovor sa "dogmašem", zapravo vidim da on živi sretno u svom malom svijetu . Kao pile u kokošinjcu. Čag ga i ne zanima drugačiji pogled na svijet.
Ako je Zemlja ravna, za njega je ravna i točka.
Tamnu energiju ja doživljavam kao "praćka". Prije 13.8 milijardi g je bila najveća/najviše napeta/, a sada polako popušta.
17 godina

One koje zanimaju različite znanstvene teme uz kozmologiju, preporučio bih YT kanal Sabine Hossenfelder. Ova njemačka teoretska fizičarka, gotovo svaki dan objavi neki zanimljivi video na svom kamalu. Ono što mi se posebno sviđa, je što je jako kritična prema objavama znanstvenih članaka u prestižnim znanstvanim časopisima, koji su česo puta kako sama kaže obični bullshit. Svakako pogledati.

9 0 hvala 0
17 godina

@Lanko, preporučio bih ti da pogledaš video. 

1 0 hvala 0
4 godine
U istoj pjesmi Cesarić na kraju prve strofe kaže " i kad prođe vječnost zvjezdanijem putem. Jedna vjećnost pusta. Mogla bi se u poljupcu naći, neka ista usta.
Mene to neodoljivo podsjeća na veliko sažimanje nakon velikog praska.

1 0 hvala 0
3 godine
Čitat ovaj članak je bila čista uživancija. Molim više ovakvog štiva na bugu (i sa malo više detalja)
Whenever you find yourself on the side of the majority, it is time to pause and reflect - Mark Twain

5 0 hvala 0
11 godina

A je li to smanjenje ubrzanja konstantno?

0 0 hvala 0
15 godina
zvir12 kaže...

@Lanko, preporučio bih ti da pogledaš video. 

I nju treba gledati sa rezervom isto. Eto to ti je danas doslo. Nikom ne mozes uzimat sve zdravo za gotovo, ponaravno ljudima koji iznose svoje mišljenje i stavove, pa makar imali i kredibilitet. Pogledaj, okej. Ali ima i ona svoje "subjektivne", hehe. Svakog gledaj u njegovom malom mjehurčiću. Ili, uvik uzmi "više ponuda". Hvala na preporuci u svakom slučaju, baš pogledam. Ja mogu preporucit history of the universe i spacetime kanale, npr. Ima još jedan znanstvenik koji ima YT kanal, ali ne mogu se sjetit sad, sigurno će "izletit" onome tko gleda, ali bas je bia odlican, sjećam se prije slike crne rupe ovaj je sa sigurnošću nacrta točno onu sliku koju ćemo mi kasnije vidit u javnosti. I normalno, sve objasnia zašto i kako. Eto kad vidiš to kužiš koliko je znanstvena metoda jaka. To mi je najjače, kad u teoriji predvide ono što ćemo tek otkrit, ali kad ti nacrta na tvoje oči točno ono što će slikat niz teleskopa... GG.

17 godina

U zadnjih 4,5 milijardi godina (a tolika je starost planeta Zemlje) smanjila se nekih 10%. Što to točno znači, ovaj čas nitko ne zna.

Zapravo ja znam, jer sam i predvidio cikličko ubrzanje u prosjeku svakih 4.5 milijardi godina. Radi se o kolapsu gravitona velike skale što onda zbog reducirane snage coupling-a gravitacijske sile uzrokuje ubrzanje. To se može usporediti sa tenzijom gravitacije i termalne (kinetičke) energije u zvijezdama, gdje se zvijezda počinje skupljati kad nadvlada gravitacija a širiti u obrnutom slučaju. Tu postoji i efektivna kompresija vremena (čiju vrijednost sam i izračunao) kod svakog kolapsa a kad se zbroje 3 takve kompresije (koliko ih je do sada trebalo biti) dobiva se starost svemira koje se podudara sa Hubble konstantom dobivenom iz promatranja bližih galaksija/zvijezda, čime se rješava i Hubble tenzija.

Amenoum

2 0 hvala 1
17 godina

@KIKI3ooo, naravno da nikom ne možeš vjerovati 100%. Zato se to i zove znanost, a ne religija. Jedino religija ima odgovore na sva pitanja. Svaka znanstvena teorija ima svoja predviđanja, bila to teorija relativnosti, kvantna mehanika, teorija evolucije...I naravno niti jedna teorija ne može predvidjeti sve pojave, jer je svaka teorija reducirana. Nikad ne možeš uzeti sve elemente u neku teoriju, jer naprosto nikad ne bi došao do rješenja. Prirodne znanosti, poput fizike su redukcionističke. Newton je čitavu mehaniku, nebesku i zemaljsku reducirao na samo tri principa, aksioma ili pravila. Takav postupak je nemoguć u društvenim znanostima, zbog toga je društvenu zbilju mnogo teže predviđati.

0 0 hvala 0
15 godina
zvir12 kaže...

@KIKI3ooo, naravno da nikom ne možeš vjerovati 100%. Zato se to i zove znanost, a ne religija. Jedino religija ima odgovore na sva pitanja. Svaka znanstvena teorija ima svoja predviđanja, bila to teorija relativnosti, kvantna mehanika, teorija evolucije...I naravno niti jedna teorija ne može predvidjeti sve pojave, jer je svaka teorija reducirana. Nikad ne možeš uzeti sve elemente u neku teoriju, jer naprosto nikad ne bi došao do rješenja. Prirodne znanosti, poput fizike su redukcionističke. Newton je čitavu mehaniku, nebesku i zemaljsku reducirao na samo tri principa, aksioma ili pravila. Takav postupak je nemoguć u društvenim znanostima, zbog toga je društvenu zbilju mnogo teže predviđati.

Isac Asimov, SF pisac, ima zanimljiv pristup tome. Npr. piše o matematičkoj formuli, jednadžbi, koja predviđa budućnost (događaje u društvu, tipa ratove), sa određenim postotkom, ali obuhvaća kompletnu galaksiju, znači sve ljude na svim planetima :)

Opisuje i metodu kako se došlo do te jednadžbe. Obavezno štivo.

Poruka je uređivana zadnji put uto 1.4.2025 14:55 (KIKI3ooo).
17 godina

Umjesto Asimova, predlažem da pogledaš kratki video o drugom SF piscu Aldousu Huxleyu i njegovom distopijskom romanu, Vrli novi svijet. Da li će ta distopija uskoro postati stvarnost, poput Orwellove 1984, to ne znamo, nadajmo se da neće.

Poruka je uređivana zadnji put uto 1.4.2025 15:46 (zvir12).

0 0 hvala 0
15 godina
zvir12 kaže...

Umjesto Asimova, predlažem da pogledaš kratki video o drugom SF piscu Aldousu Huxleyu i njegovom distopijskom romanu, Vrli novi svijet. Da li će ta distopija uskoro postati stvarnost, poput Orwellove 1984, to ne znamo, nadajmo se da neće.

Imaš druge koji kažu da je individualizam probem i da je on ustvari fabriciran da bi se kreiralo potrošačko društvo (the century of self dokuementarac). Kužiš? Ja ću pogledat brave new world serijicu ne netflixu, hvala na preporuci, ali roman neću pročitat npr., a sve to skupa kao i taj YT klip neću, ne samo da to neću shvatit ozbiljno, nego neću uopće niti razmislit malo o tome, ne donosi mi nove ideje/misli, to su sve stvari koje sam davno prožvakao. Pričica za laku noć.

16 godina

OK, meni kao laiku koji o fizici zna koliko valjda ku*va zna o svojem klijentu, nije jasna jedna stvar. A to je da Einstein nije mogao vjerovati u širenje svemira. A sve što je trebao je zamisliti objekt koji se ubrzava i približavanjem brzini svjetlosti postaje sve kraći (kontrakcija dužine i usporavanje vremena) promatrano iz njegove perspektive (u stanju mirovanja). Konačnim dostizanjem brzine svjetolosti, taj objekt nestaje iz vidokruga jer se dužina svede na nulu (ako sam dobro razumio njegovu teoriju).

Obrnutim putem, ako je Big Bang (odnosno vruća plazma) bio događaj koji se nije mogao vidjeti jer je brzina tog događaja bila jednaka brzini svjetlosti, tada se u nastavku krenuo širiti svemir koji se s vremenom usporava, ali mi na Zemlji širenje svemira vidimo ubrzano zbog inflacije dužine (obrnuto od kontrakcije), odnosno eksponencijalni rast je sada logaritamski (kada je u pitanju brzina).

Pa neka netko tko je znanstvenik objasni u čemu je stvar, odnosno što su dosadašnja istraživanja pokazala i zašto je ovo što sam napisao pogrešno.

0 0 hvala 0
13 godina
zzib kaže...

OK, meni kao laiku koji o fizici zna koliko valjda ku*va zna o svojem klijentu, nije jasna jedna stvar. A to je da Einstein nije mogao vjerovati u širenje svemira. A sve što je trebao je zamisliti objekt koji se ubrzava i približavanjem brzini svjetlosti postaje sve kraći (kontrakcija dužine i usporavanje vremena) promatrano iz njegove perspektive (u stanju mirovanja). Konačnim dostizanjem brzine svjetolosti, taj objekt nestaje iz vidokruga jer se dužina svede na nulu (ako sam dobro razumio njegovu teoriju).

Obrnutim putem, ako je Big Bang (odnosno vruća plazma) bio događaj koji se nije mogao vidjeti jer je brzina tog događaja bila jednaka brzini svjetlosti, tada se u nastavku krenuo širiti svemir koji se s vremenom usporava, ali mi na Zemlji širenje svemira vidimo ubrzano zbog inflacije dužine (obrnuto od kontrakcije), odnosno eksponencijalni rast je sada logaritamski (kada je u pitanju brzina).

Pa neka netko tko je znanstvenik objasni u čemu je stvar, odnosno što su dosadašnja istraživanja pokazala i zašto je ovo što sam napisao pogrešno.

Nikad ne potcjenjuj znanje. Žužu je znala skoro sve o meni.

16 godina
ante_etna kaže... 

Nikad ne potcjenjuj znanje. Žužu je znala skoro sve o meni.

Naravno, ako si joj rekao skoro sve o sebi. U Nizozemskoj bi platio i otišao tako da su malo znale o meni.

17 godina

@zzib, u inflacijskom modelu svemira, svemir se nije širio brzinom svjetlosti, nego brzinama koje su bile milijune puta brže od brzine svjetlosti.

0 0 hvala 0
16 godina
zvir12 kaže...

@zzib, u inflacijskom modelu svemira, svemir se nije širio brzinom svjetlosti, nego brzinama koje su bile milijune puta brže od brzine svjetlosti.

To što si sada rekao, meni kao laiku više zvuči kao hipoteza, nego li teorija (u kojoj Einstein kaže da je brzina svjetlosti maksimalna i konstantna - u vakuumu). Ali prihvaćam da su prije nastanka prostor-vremena bile moguće brzine veće od brzine svjetlosti, odnosno događajima koji su prethodili Big Bangu (ali ne i sam Big Bang).

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 17:58 (zzib).
17 godina

Objašnjenje je jednostavno. Ništa se u prostoru ili kroz prostor ne može širiti brže od svjetlosti, ali sam prostor se može širiti bilo kojom brzinom.

0 0 hvala 0
16 godina
zvir12 kaže...

Objašnjenje je jednostavno. Ništa se u prostoru ili kroz prostor ne može širiti brže od svjetlosti, ali sam prostor se može širiti bilo kojom brzinom.

Ima smisla. Na žalost. To znači da se treba nekako izvući iz prostor-vremena kako bi se ostvario Warp pogon (FTL). Živi bili pa vidjeli.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice