Biodizel uklanja CO2

poruka: 5
|
čitano: 2.528
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Biodizel uklanja CO2".
17 godina
Biodizel uklanja CO2

I obični dizel generira manje CO2 po kilometru od benzina, među inim i zbog iskoristivosti dizelskog motora koja je kudikamo veća od iskoristivosti benzinskog motora pa za isti rad treba manje energije (ako se ne varam, odnos je 40% prema 33%). Ono zašto prozivaju dizelske motore su lebdeće čestice (PM) i dušikovi oksidi (NOx). Istini za volju, uz DPF i AdBlue (otopinu uree) sve se to svodi na prilično nisku mjeru tako da je histerija protiv dizela i trenutno posve neopravdana.

Poruka je uređivana zadnji put sub 21.6.2025 11:22 (BMT).
Moj PC  
2 1 hvala 1
17 godina
Re: Biodizel uklanja CO2
BMT kaže...

I obični dizel generira manje CO2 po kilometru od benzina, među inim i zbog iskoristivosti dizelskog motora koja je kudikamo veća od iskoristivosti benzinskog motora pa za isti rad treba manje energije (ako se ne varam, odnos je 40% prema 33%). Ono zašto prozivaju dizelske motore su lebdeće čestice (PM) i dušikovi oksidi (NOx). Istini za volju, uz DPF i AdBlue (otopinu uree) sve se to svodi na prilično nisku mjeru tako da je histerija protiv dizela i trenutno posve neopravdana.

da, kad ljudi ne bi bili djubrad i busili DPF filtere...

7 godina
Biodizel uklanja CO2

evo jutros pod zgradom me neki mercedes dizlo probudio. ostavio ga je da radi 10 minuta na mjestu. usmrdio cijelo dvoriste a o buci da i ne pricam. ko traktorcina. a toboze novi model neki. djabe im sva ekologija, traktor je traktor

Poruka je uređivana zadnji put ned 22.6.2025 8:00 (registracija).

4 0 hvala 2
13 godina
Biodizel uklanja CO2

Pisalo se prije nekih 10-ak godina o početku proizvodnje biodizela kod nas... Tražili ulagači.. Nisam kasnije ništa čuo o tome...

E sad, uzgoj biljaka za biodizel znači i korištenje poljoprivrednog zemljišta za gorivo a ne za hranu...

Spominjalo se i korištenje jestivog ulja koje je već bilo korišteno za pečenje hrane...

Ne znam kako to sad stoji u planovima, razmatranjima...

Nisam ja ništa prčko.
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
Re: Biodizel uklanja CO2
BMT kaže...

Više ti je razlika u samom gorivu. Dizel ili kak se to kod nas sluzbeno veli plinsko ulje je gusce od benzina pa ima 15% više energije po litri

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice