Aplikacije iz paketa Microsoft Office uskoro će se

poruka: 12
|
čitano: 1.563
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Aplikacije iz paketa Microsoft Office uskoro će se".
16 godina

Zar ne bi bilo ljepše kad bi njihovi programi trošili manje resursa i ako treba imati ih jednostavno stalno upaljene? Uz to imati OS koji ne moraš svako malo ponovno startati, nego da jednostavno mjesecima radi? 

6 0 hvala 0
11 godina
Re: Aplikacije iz paketa Microsoft Office uskoro ć
Sa takvim naslovom i kakvi su MS update u zadnje vrije.e sve me strah da ne bi bilo da se uopce vise ne pokrecu.
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
moderator

Zapravo, aplikacije iz paketa Microsoft Office neće se pokretati brže (osim onima koji stalno ih stalno pokreću i "gase"). Pokretat će se ukupno jednako dugo (možda još i duže), samo što će vrijeme pokretanja biti podijeljeno na pokretanje dijela programa odmah nakon učitavanja Windowsa, te ostatka nakon što korisnik namjerno pokrene konkretni program.

Znači, zato da ti se pojedine aplikacije ne bi sporije pokretale kad ih sam pokreneš (a većinu ih nikad ni nećeš pokrenuti!), pokretanje Windowsa će ti biti duže i bit će ti zauzeto više memorije i još k tome zauzimat će ga aplikacije koje možda nikad nisi ni pokrenuo niti ćeš ih pokrenuti. Brilijantno. 

Uzrok "problema" sa sporošću pokretanja aplikacija Officea je sam Microsoft, odnosno to kakvo sučelje su napravili. Ako netko cijelo vrijeme radi recimo u Wordu i nema ga uopće potrebe isključivati, kako da putem sučelja zatvori otvorene dokumente? Znaju li korisnici uopće da se dokument može zatvoriti bez zatvaranja Worda? Ja znam za Ctrl+W ili Ctrl+F4. Ne znam da se to može učiniti i klikom mišem, što bi bio očekivani način za većinu ljudi koji ne znaju te "tajne" tipkovničke kratice. Može li se? Drugim riječima, da je Microsoft ugradio očiti gumbić za zatvaranje trenutno otvorenog dokumenta, oni kojima Word ili Excel cijelo vrijeme treba, ne bi nikad ni zatvarali Word ili Excel, nego samo trenutno otvorene dokumente. Znači, sami bi na početku radnog dana pokrenuli samo one aplikacije koje koriste i ne bi ih isključivali do kraja radnog dana. Alternativno, nakon zatvaranja prozora posljednjeg dokumenta, Word se ne bi trebao zatvoriti, nego bi trebao samo zatvoriti posljednji dokument i ostati tako, spreman za daljnje otvaranje, dok ga korisnik sam ne zatvori još jednim klikom na X-ić. Ili bi se prozor Worda mogao zatvoriti, a da Word ostane učitan još neko vrijeme, za slučaj da korisnik odluči otvoriti još koji dokument, recimo unutar jednog sata.

Drugim riječima, Microsoft pokušava "riješiti" problem koji kao prvo i nije problem za većinu ljudi (koji problem je na starijim računalima pričekati par sekundi da ti se otvori aplikacija koja će ti možda ostati otvorena satima?), a kao drugo, ako ga i netko smatra problem, Microsoft je uzrok tog problema. Problem kojeg su sami stvorili rješavaju na štetu korisnika. I to problem kojeg mogu riješiti na druge načine, a ne za korisnike lako moguće najgori način. Al treba ljude natjerati da kupe računalo s više memorije i bržim procesorom, ne? 

9 0 hvala 1
11 godina

Znaju li korisnici uopće da se dokument može zatvoriti bez zatvaranja Worda? Ja znam za Ctrl+W ili Ctrl+F4. Ne znam da se to može učiniti i klikom mišem, što bi bio očekivani način za većinu ljudi koji ne znaju te "tajne" tipkovničke kratice. Može li se?

Pa može, File tab -> Close, ali nije baš intuitivno :)

Office nema multi-document design nego svaki document ima svoj window/instancu. Ne opravdavam ih, ali imati dva "x"-a (close window & close document) bi vjerojatno bilo još i gluplje od trenutnog pristupa.

Inače, ovaj startup boost za Office je teža glupost, ali barem se može isključiti.

Poruka je uređivana zadnji put pon 31.3.2025 15:18 (tomhit1).
17 godina
moderator
tomhit1 kaže...

Pa može, File tab -> Close, ali nije baš intuitivno :)

Hvala. Da, nije intuitivno.

tomhit1 kaže...

Office nema multi-document design nego svaki document ima svoj window/instancu. Ne opravdavam ih, ali imati dva "x"-a (close window & close document) bi vjerojatno bilo još i gluplje od trenutnog pristupa.

Nekakav dodatni gumbić bi mogao imati kad je otvoren samo jedan dokument i to ne bi kršilo filozofiju Worda gdje svaki dokument ima svoj prozor, jer kad se zatvori posljednji dokument, Wordov prozor i dalje ostaje, samo je prazan i u njemu nema nikakvog dokumenta. Evo još jedna alternativa - kad bi se probao zatvoriti zadnji prozor, umjesto zatvaranja, Word bi se minimizirao u tray (mnogi programi funkcioniraju upravo na taj način).

tomhit1 kaže...

Inače, ovaj startup boost za Office je teža glupost, ali barem se može isključiti. 

Koliko sam shvatio, trebat će se isključiti za svaki program pojedinačno, što znači da će čovjek morati pokretati sve programe samo kako bi u svakom od njih isključio tu mogućnost. Neka me netko ispravi ako nije tako.

Čak nije ni problem što takva funkcionalnost ("startup boost") postoji, nego je problem što će biti uključena po defaultu.

9 godina

Oni koji dulje pamte mogli bi se sjetiti da su nekad davno Office programi (Word, Excel, PowerPoint) imali MDI (multiple document interface) što je u nekom trenutku (mislim još tamo krajem devedesetih) zamijenjeno SDI-em (single document interfaceom) kojeg imamo i danas. Dakle, nekad je unutar npr. Word glavnog prozora bilo moguće otvoriti više dokumenata svakog u svom prozoru. 

Sad toga nema, pa nema ni intuitivnog načina zatvaranja pojedinog dokumenta osim spomenutog (CTRL-F4 i i CTRL-W).

Inače te kratice često koristim u browserima kad neke stranice "nasilno" otvaraju druge tabove ili prozore (obično reklame) pa je to najbrži način njihova zatvaranja.

Life is jazz. Play it cool.
16 godina
mbaksa kaže...
..

Koliko sam shvatio, trebat će se isključiti za svaki program pojedinačno, što znači da će čovjek morati pokretati sve programe samo kako bi u svakom od njih isključio tu mogućnost. Neka me netko ispravi ako nije tako.

Čak nije ni problem što takva funkcionalnost ("startup boost") postoji, nego je problem što će biti uključena po defaultu.

-da, + .. da je barem konfigurabilno ne samo za office (ili 365?) .. no to već radi os, agresivan keš, ikone, .. svi to već rade, browser s keširanjem i učitavanjem unaprijed stranica koje će možda juzer trebati.. možda neće. i to sve defaultno uključeno, što naravo troši resurse i usporava, jer se mora dohvatiti-učitati npr novi sadržaj weba.. i usporava sve ostalo dok ubrza samo taj task ako ga juzer uopće treba tj ako baš treba tu stranicu i otvori je..

-ja radim upravo suprotno, isključujem takve 'fičere' npr u browseru.. no što s ostalim-prosječnim-većinom juzera, .. upale računalo i koriste, .. ne znaju gdje su resursi, zašto je sporije-brže, nit svatko mora sve znati, no ms bi mogao raditi pametniji os, pravila, rutine.. ne tudumski suprotne, jer ako s jedne strane u jednom scenariju nešto ubrza, u svim ostalim scenarijima je usporio sve ostalo.. tj računati na većinu u slučaju potrebe office appsa i nekog strašnog vremenskog gubitka-dobitka je bezvezarija žešće klase.. pri čemu prosječan juzer ne zna ni to da možda ima kompletan office i da ga možda nikad nije ni pokrenuo-otvorio (pirat-trgovac..) pa do tog da ako i nije pirat, dolazi kao smeće-reklama free recimo 3mj unutar win pa i 'kupnje' za nula eura prvih 3mj.. takav mso365 može godinama sjediti u meniju da ga juzer nikad nije ni kliknuo, čak ni deinstall.. a po ovome će i takav trošiti resurse i time usporiti ostatak što zbog keširanja, što zbog potrošnje slobodnog resursa na bedastoću koja je nepotrebna i time slabije performanse ostatku kojeg juzer ekšli korisit.. tj ono što os radi odlično duže vrijeme je kvalitetno korištenje slobodnih resursa, viška dok ne zatrebaju.. a ako se za nešto koristi, tad je višak manji, nema ga.. i tad je ovo čista suprtonost pametnom agresivnom kešu koji je unazad desetljeća bio jedan od boljih win fičera ..

-možda lakši primjer za prosječne juzere.. npr ikone, meniji, tilesi.. to su resursi koje os mora učitati u startu, kako bi ih prikazao, animirao.. troše dio resursa, npr ikone desktopa kao i sam desktop-pozadina.. i učitavaju-keširaju se u startu.. kao i npr fontovi-slova i sl. sys dijelovi koje sve, os-appsi, koriste.. ako tad recimo 'ubrzivačima' (cleaneri i sl.) recimo počistimo keš, keširane ikone.. tad smo zapravo usporili os-boot, jer tad u idućem paljenju mora ponovo stvoriti bazu, keširati ikone, indexirati .. na to troši vrijeme na rebuildanje keša, .. tad su takvi 'ubrzivači-čistaći' osim trošenja juzerskog vremena na klik-čišćenje ili automatiku dodatno usporili os umjesto reklamiranog ubrzanja .. tj treba počistiti smeće, ono što je višak, za brisanje, npr sadržaj kante za smeće, kao i obavljene updateove-ažuriranja koji više nemaju smisla no zauzimaju storage, kao i sve prethodne tempove koje appsi ostavljaju umjesto da ih uredno za sobom počiste.. ko kokoši po dvorištu, seru di stignu i boli ih kiki.. no to smeće se može obrisati, čak ubrzati-olakšati rad jer ako je u nekom temp folderu ili ažuriranju tisuće smeća-fileova to već tim brojem usporava, jer tamo se nalazi i trenutno potrebno-aktivno-radno.. a sam pristup na nivou filesysa je sporiji-teži kad su tisuće fileova koje filemanager mora handlati mada su smeće.. za usporedbu otvoriti folder s 10 slika ili s 10.000 slika.. za svaki file, manager učitava svojstva, veličinu, timestamp, preglednu umanjenu sličicu-ikonu itd.. i to je tad osjetna razlika ..

-barem jednom godišnje juzer bi trebao isprazniti npr download fodleru u kojem su ažuriranja-smeće-višak tj jednom kad je obavljeno treba ukloniti jer je nepotrebno a zauzima sys-os storage i s vremenom se nakupi više gb.. ono što ručno nudi diskcleanup.. no za to nema dobre-prave automatike, dok za ssd besmislen defaultno ima uključeno defrag .. onak, smisao vs nonsens..

-tisuće takvih malih sporednih defaulta, npr defaultno pitanje-potvrda za brisanje koje je nekad bilo defaultno, sad nije.. juzer treba podesiti, .. smisao? sigurnost? brzina? korist za os ili korisnika? .. tko smišlja-odlučuje i po kojem kriteriju? .. napušeni hypsteri..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
9 godina
ihush kaže...

-tisuće takvih malih sporednih defaulta, npr defaultno pitanje-potvrda za brisanje koje je nekad bilo defaultno, sad nije.. juzer treba podesiti, .. smisao? sigurnost? brzina? korist za os ili korisnika? .. tko smišlja-odlučuje i po kojem kriteriju? .. napušeni hypsteri..

E, ovo je jedna od većih Microsoftovih bedastoća. Slučajni klik ili slučajni pritisak na tipku Del briše datoteku bez pitanja i upozorenja. Ne da je netko bio napušen, nego je neopisivi kreten koji u životu nije radio neki konkretni koristan posao, pa zato izmišlja toplu vodu.

Na žalost izgleda da u Microsoftu na djelu neka gadna negativna selekcija, pa što veći kreten to ima viši položaj i utjecaj na dizajn proizvoda.  

15 godina
mbaksa kaže...

Dok recimo LibreOffice te pita kod instalacije želiš li da bude u memoriji za brže podizanje. Naravno možeš isključiti.

7 mjeseci

MAC OS, i nećeš vjerovati restrata se samo kod bitnog updatea.Nisam pokrenuo gašenje od odlaska na more prošle godine.

17 godina
Macumba kaže...

Oni koji dulje pamte mogli bi se sjetiti da su nekad davno Office programi (Word, Excel, PowerPoint) imali MDI (multiple document interface) što je u nekom trenutku (mislim još tamo krajem devedesetih) zamijenjeno SDI-em (single document interfaceom) kojeg imamo i danas. Dakle, nekad je unutar npr. Word glavnog prozora bilo moguće otvoriti više dokumenata svakog u svom prozoru. 

Sad toga nema, pa nema ni intuitivnog načina zatvaranja pojedinog dokumenta osim spomenutog (CTRL-F4 i i CTRL-W).

Inače te kratice često koristim u browserima kad neke stranice "nasilno" otvaraju druge tabove ili prozore (obično reklame) pa je to najbrži način njihova zatvaranja.

Malo kasnije, Office 2007 je još MDI (meni je i dalje daily driver :))

Tu i tamo ne otvori ispravno neku složeniju excelušu pa moram paliti 2016/19 ali mi je i dalje draži baš zbog tog MDI koncepta i malog zauzeća resursa.

9 godina
Mladen kaže...

Malo kasnije, Office 2007 je još MDI (meni je i dalje daily driver :))

Tu i tamo ne otvori ispravno neku složeniju excelušu pa moram paliti 2016/19 ali mi je i dalje draži baš zbog tog MDI koncepta i malog zauzeća resursa.

Eh, taj Office 2007 je bio odličan. 

Nakon toga su počeli brljaviti i trpati svakakve gluposti, ali su zato MDI uklonili 

Mislio sam da je MDI maknut još prije. Sve mi se gubi u povijesnoj magli. 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice