Globalno tržište legaltecha dosegnuti će 50 milijardi dolara do 2027.

Globalno tržište pravne tehnologije (legal tech) značajno je poraslo posljednjih godina, a generativna umjetna inteligencija (GenAI) će ubrzati taj rast

Gorden Knezović ponedjeljak, 29. travnja 2024. u 10:05

Kako procjenjuje Gartner Inc. tržište legal techa će dosegnuti vrijednost od 50 milijardi američkih dolara do 2027. godine.

"GenAI ima veliki potencijal za uvođenje veće automatizacije u pravni prostor", rekao je voditelj istraživanja u ordinaciji Gartner for Legal, Risk & Compliance Leaders Chris Audet te dodao: “Brzi razvoj GenAI-ja i široka dostupnost potrošačkih alata kao što su OpenAI-jev ChatGPT i Googleov Bard, brzo će povećati broj utvrđenih slučajeva korištenja pravne tehnologije, stvarajući rastuće tržišne uvjete za sve veći broj pravnih usmjerenih alata.”

Došlo je do značajnog rasta u upravljanju potrošnjom, e-naplati, upravljanju životnim ciklusom ugovora, upravljanju pravnim stvarima i pravnim dokumentima jer pravni odjeli sve više traže učinkovitosti vođene tehnologijom. Uključivanje GenAI-ja u ove aplikacije samo će ubrzati kupnju i usvajanje.

Preporuke

Pravni čelnici moraju barem razmotriti usvajanje razvojnih pravnih tehnologija kako bi zadovoljili poslovne zahtjeve i izbjegli buduće proračunske pritiske. "Kako razne poslovne funkcije teže automatizaciji, pravni čelnici mogu se naći pred teškim pitanjima višeg vodstva ako nisu procijenili njen potencijal u pravnom odjelu", rekao je Audet.

Bit će jednako važno da odvjetnici razumiju ograničenja i rizike korištenja GenAI-ja kao i njegov potencijal. Bitno je provjeriti rezultate GenAI-ja. U ovoj fazi to nije prikladna tehnologija za izvršavanje zadataka bez pregleda.

GenAI ima potencijal prisiliti pravni odjel i strukturu plaćanja na prilagodbu. Na primjer, može biti teško pratiti "naplative sate" kada su pravni dokumenti djelomično generirani umjetnom inteligencijom. Štoviše, portfelj pravnih usluga potrebnih za obavljanje posla, omjer troškova internih i vanjskih savjetnika, omjer općih i specijalističkih odvjetnika te potrebe za talentima unutar tvrtke mogu zahtijevati značajne promjene kako bi se osigurala uspješna implementacija GenAI platformi .

"Nove tehnologije mogu iz temelja promijeniti način na koji legalne organizacije posluju, a GenAI ima ogroman potencijal za to", rekao je Audet te dodao: "Iako u početku tehnologija može obećati više nego što pruža, to može biti podjednako povezano s prilagodbom novim načinima rada kao i s nedostacima u tehnologiji."

Bug i Mreža 28. svibnja organiziraju šestu konferenciju LegalTech. Više informacija i ulaznice potražite na ovom linku.