Prijetnje u 2023. godini - Kibernetički kriminalci i dalje rade non-stop.

Zvonko Pavić četvrtak, 18. svibnja 2023. u 06:00

Kampanje koje su koristile usklađivanje našeg bankarskog sustava s eurom nastavljene su i u ovoj godini. U phishing porukama, napadači su se predstavljali u ime banaka i obavještavali potencijalne žrtve o nedostupnosti kartica te ih navodili na "provjeru" podataka o kartici pomoću phishing poveznica u porukama e-pošte. Takve poruke pisane su s pravopisnim i gramatičkim pogreškama.

Poteškoće u radu Microsoft Office alata. Za vrijeme trajanja te poteškoće, u prvim mjesecima ove godine, korisnici nisu mogli razmjenjivati poruke, uspostavljati pozive, niti koristiti ostale mogućnosti Microsoft Teams aplikacije.

CEO fraud. Krajem siječnja zapažena je pojava novih vrsta poslovnih prijevara – CEO fraud. To je oblik poslovne prijevare, gdje napadač lažira polje pošiljatelja da izgleda kao da je e-pošta poslana s legitimne adrese, ili kompromitira stvarni korisnički račun e-pošte kako bi stekao financijsku korist, a najčešće je usmjeren prema financijskim i računovodstvenim odjelima tvrtke žrtve. Napadači se najčešće predstavljaju kao osoba na rukovodećoj poziciji (direktor, ravnatelj, dekan, zamjenici) ili tajnica, te obično traže hitan prijenos određene svote novca na strani bankovni račun. Nacionalni CERT savjetuje da na takve poruke ne odgovarate te da ih prijavite na adresu incident@cert.hr uz priložena zaglavlja kako bi što prije zaustavili širenje takve kampanje.

Članak dostupan pretplatnicima

Kako bi mogao pročitati cijeli članak, moraš biti prijavljen na Bug.hr sa svojim podacima te imati status pretplatnika.

Mreza 6 / 2023 lipanj 2023.

Digitalna otpornost