New York Times tuži OpenAI i Microsoft zbog kršenja autorskih prava

NYT tvrdi da su te tvrtke "sudjelovale u širokom kopiranju iz mnogih izvora", ali i da su "poseban naglasak" stavile upravo na sadržaj njihovih novina

Mladen Smrekar četvrtak, 28. prosinca 2023. u 12:20
NYT zasad nije tražio konkretan iznos odštete, ali u tužbi se spominje odgovornost za milijarde dolara štete 📷 Alican Helik/Pexels
NYT zasad nije tražio konkretan iznos odštete, ali u tužbi se spominje odgovornost za milijarde dolara štete Alican Helik/Pexels

Ugledna novinska kuća The New York Times prva je velika medijska tvrtka koja je tužila tvrtke koje se bave razvojem umjetne inteligencije zbog kršenja autorskih prava. Predstojeća pravna bitka mogla bi postaviti presedan za to kako sudovi definiraju vrijednost sadržaja vijesti u obučavanju velikih jezičnih modela i kolika je šteta nastala zbog prethodne upotrebe njihovih informacija.

Tužbe i dogovori

Drugi izdavači, kao što su njemački medijski div Axel Springer ili novinska agencija Associated Press počele su sklapati pojedinačne poslove s tvrtkama za umjetnu inteligenciju. Ti aranžmani uključuju plaćanja novinskim tvrtkama u zamjenu za pravo korištenja njihovog sadržaja za treniranje AI velikih jezičnih modela.

Druge vrste nositelja autorskih prava, uključujući velike glazbene kompanije, autore i komičare, također su tužile generativne AI tvrtke po sličnim osnovama.

Nezakonita upotreba tuđeg rada

U tužbi podnesenoj u srijedu u južnom okrugu New Yorka navodi se da OpenAI i Microsoftova "nezakonita upotreba rada The Timesa za stvaranje proizvoda umjetne inteligencije ugrožava sposobnost The Timesa da pruži tu uslugu." NYT tvrdi da su te tvrtke "sudjelovale u širokom kopiranju iz mnogih izvora", ali i da su "poseban naglasak" stavile na sadržaj NYT-a.

NYT je analizirao skup podataka o alatima za indeksiranje weba koje koriste AI tvrtke za treniranje svojih algoritama 📷 The University of Oregon Libraries
NYT je analizirao skup podataka o alatima za indeksiranje weba koje koriste AI tvrtke za treniranje svojih algoritama The University of Oregon Libraries

"Tuženici se žele besplatno okoristiti velikim ulaganjem The Timesa u svoje novinarstvo koristeći ga za izradu zamjenskih proizvoda bez dopuštenja ili plaćanja", stoji u tužbi.

Analiza podataka

NYT je analizirao najnoviji dostupni skup podataka o alatima za indeksiranje weba koje koriste AI tvrtke za treniranje svojih algoritama, navodi se u tužbi. Iz tih je podataka zaključio da se njegov sadržaj vjerojatno koristio više od ostalih široko dostupnih skupova sadržaja na mreži za treniranje AI velikih jezičnih modela. NYT zasad nije tražio konkretan iznos odštete, ali u tužbi kaže da ih "nastoji smatrati odgovornima za milijarde dolara zakonske i stvarne štete".

Novinske tvrtke i dalje žele eksperimentirati s novom tehnologijom, čak i dok se bore protiv AI tvrtki 📷 rawpixel.com
Novinske tvrtke i dalje žele eksperimentirati s novom tehnologijom, čak i dok se bore protiv AI tvrtki rawpixel.com

Ova tužba, slažu se komentatori, označava veliku prekretnicu u ionako spornom odnosu između velikih tehnoloških tvrtki i novinskih kompanija. Izdavači vijesti proveli su zadnje desetljeće lobirajući u američkom Kongresu za zaštitu od velikih tehnoloških tvrtki koje su iskoristile njihov sadržaj za razvoj društvenih mreža i angažman u tražilicama.

Eksperimenti s novom tehnologijom

Pojava umjetne inteligencije pokrenula je novi pokušaj lobiranja među izdavačima koji tvrde da tehnološke tvrtke nemaju pravo upotrebljavati njihov sadržaj prema parametrima trenutnog zakona o autorskim pravima.

Mnogi strahuju da bi bez odgovarajućih zaštitnih ograda tvrtke za umjetnu inteligenciju mogle ugroziti poslovanje novinskih kompanija na koje se oslanjaju kako bi obučile svoje algoritme, stvarajući tako egzistencijalnu prijetnju redakcijama.

Pravnu bitku između izdavača vijesti i AI tvrtki dodatno komplicira to što novinske tvrtke i dalje žele eksperimentirati s novom tehnologijom, čak i dok se bore protiv tvrtki AI-a. NYT je tako prije dva tjedna zaposlio direktora koji će voditi njihov odjel umjetne inteligencije.