Intel Optane – prevara ili memorijski Sveti gral?

poruka: 34
|
čitano: 12.047
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Intel Optane – prevara ili memorijski Sveti gral?".
15 godina
offline
Re: Intel Optane – prevara ili memorijski Sveti gr

ili (kad je već MS nekako upetljan u temu o HW..) .. :))

-podsjetnik na RL, stanje, desktop win+90%, server lin +90%.. godinama se to ne mijenja, a upravo ubuntu DE vraća swapfile :)) indikativno.

(pošto se konkretna komponenta ipak primarno odnosi na servere, treba i takve sitnice uključiti u formulu, na kraju, HW daje stverne mogućnosti, dok SW treba znati podesiti ovisno o ....) :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
12 godina
neaktivan
offline
Re: Intel Optane – prevara ili memorijski Sveti gr
Feudalac kaže...

MS preporučuje da swap bude na boot particiji zajedno s windowsima.

 

Mogu oni preporučivati i da skačem oko računala s zapaljenim borovim grančicama u obrnuom smjeru od kazaljke na satu.

Na toj mašini nisu Windowsi, naime.

16 godina
offline
Intel Optane – prevara ili memorijski Sveti gral?

sam dobro shvatio, ta optane memmory podržava samo sistemski disk?
- ako je tako to je totalna debilana, prije par dana sam ugradio wd nvme ssd i imam dva hdd-a wd black od 1tb di su igre i wd green di su doc, muzika, data....,od 2 tb

  e ploča ima 


1 x M.2 Socket 3, with M key, type 2242/2260/2280/22110 storage devices support (PCIE 3.0 x 4 mode)*
Intel® B250 Chipset :
6 x SATA 6Gb/s port(s),
1 x M.2 Socket 3, with M key, type 2242/2260/2280 storage devices support (SATA & PCIE 3.0 x 4 mode)
Intel® Optane™ Memory Ready *
- i nepručavajuči mislio sam super os sam riješio da se diže brzo i sve 5, sad još u ovaj slot ubacim 16gb optane memmory za keš i milina.
uglavnom ptanje, jel fakat  taj optane samo za disk di je os, nepostoji nikakva mogučnost ga upogonit sa mehaničkima diskovima?
hvala!!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Intel Optane – prevara ili memorijski Sveti gr
mrakky kaže...

.. nepostoji nikakva mogučnost ga upogonit sa mehaničkima diskovima?

hvala!!

 -mehaničkim? .. upravo zato i služi, keš-ubrzavanje.. tj disk može biti mehanički ili ssd-nvme.. 'chip-ram..' što nema veze s time jel sys-osovski ili storage.. tj sadržajem.

-ubrzavaš mehanički, dodatnim kešom.. to radi na nivou biosa tj ne kontroliraš taj dio diska-rama-keša nego jednako kao interni keš u klasičnom hddu.. ili sličnije segateovom hibridu...

-optane je zastarjeli fičer, nepotreban širenjem ssd-nvmeovima.. tj logičnije je dodati m2 disk, ne optane-memory.. keš, jedino što bi ti želio ubrzati neki stari-hdd .. a to možeš keširanjem što radi sam os (ne samo win).. pa možeš podesiti agresivan keš, povećati ga .. ili napraviti ramdisk kao najbrži disk no malo juzera ima toliko viška rama da se to ralno može..

-sporiji disk koristiš za storage, brži za rad-os-app.. tj pametnim rasporedom možeš dobiti konkretnu brzinu kao korištenje prometa-gužve u gradu, pri čemu će sporiji disk uvjek biti sporiji a keš je samo keš.. tj ubrza ako je traženi podatak u kešu, ne pomaže  ako nije (čak usporava, jer kad s ekoristi tad se prvo traži u kešu, što bi bilo preskočeno da se ne koristi time za taj gubitak ciklusa sporije tj keš algoritam u pravilu 70-80% pogađa i daje više nego što gubi..).

 

brzina? imaš dvije stvari za hdd, seek time i transfer (kao mreža-internet ping-latencija i propustnost).

-seek, važan za pronalaženje podatka i važniji što je medij-disk-storage veći.. + što više paralelnih traženja a to os radi stalno, npr učitavanje-pokretanje osa, ikone, fontovi, sve.. a na to appsi i tempovi koji čačkaju po disku. U tome je ssd neusporedivo brži, hdd mehanika ima granice i ne može se pozicionirati glava čitača brže na neki sektor.. tek kad si došao do tog sektora možeš čitati-pisati, tad ide propustnost-transfer R/W tu je opet ssd jači, tj usko grlo je i sam interni kontroler (u hddu) kao i recimo sata-1-2-3 standardi koji idu do 600mb, tj mehanički hdd ide do sata1 (150-200mb) dok ssd može +550mb skoro do granice standarda tj nikad do granice jer imaš kontrolne podatke-gubitke.. nikad 100% od mogućeg, samo manje recimo 90%. + ne razvija se dalje kao sata4.. nego je uveden baypass tj drugi port-kontroler, ne sata nego direktno na sabirnicu-pciex kao nvme storage.. i tu su brzine rasle sad već 10x više od sata oko 6000 na gen4, gen3-3000, .. prosječno 1-2000 što je recimo 2-3 puta više nego što sata3 teoretski može porpustiti..

 

... tj mehaničke hdd možeš ubrzati, ne seek, nego propustnost, spajanjem u RAID, 2-više.. tj s 4 diska dođeš do granice propustnosti sata3 kontrolera.

-u paljenju recimo bootanje osa, osjetniji-važniji je seek, tu hdd nema šanse protiv ssd-a .. dok u transferu može s odgovarajućim raidom i tad običan ssd ima performanse koje ograničava sam sata + ima i seek pa se već odavno raid ne koristi za top-mašine kad se želi max.. nego se koriste ssdovi, ili novije m2-nvme tj to je usko grlo kontrolera na koji se medij spaja, kao usb, sata, pci-ex.. dok je ram ili grafička daleko brže a najbrže je interna sabirnica u cpu, interni keš-registri u cpu.. tj sam cpu, dok je ostatak ovisan o chipsetu-sabirnici i fizičkim ograničenjima (smetnje, napon..) kao i kapaciteti..

 

npr macpro podržava do 1,5TB rama.. na takvom računalu možeš napraviti recimo 1TB ramdisk, ne postoji brže, brži (trajni) medij.. no mana, nije trajni, nego ga gašenjem gubiš kao što gubiš sve što nije zapisano u trajnu memoriju tj što je u radnoj-ramu.. tj tad imaš dodatni mehanizam koji to recimo kopira i to radi ako se ne desi neki kvar-problem. To možeš zamisliti kao 1tb keša ili optane-memorije.. slično, tj da je optane iz današnjeg vremena i da je veličine recimo 1tb tad bi mogao upravo tako iskoristiti 1tb mehanički hdd dok bi optane bio keš ili ramdisk.. a s kalsičnim recimo 16gb je beznačajan danas, čak je usb-flash disk jeftikaner veći-brži-korisniji dok su ssd-ovi jeftini tj jeftinije ti je uzeti ssd nego kemijati s optaneom + uvjek je stvar omjera keša i storagea, pa što je veća razlika manja je korist od keša tj statisički-pogodak-promašaj tj rezultat je brzina ili sporost .. npr neće ti pomoći u učitavanju neke igre, appsa, osa.. praktički ništa, može samo usporiti za milisekundu, ali će iduće učitavanje iste app ako je u kešu biti brže, jer je taj medij-keš kao optane brži od sporijeg storagea-hdda tj samo zato se i koristi keš.. a optane se danas ne koristi jer imamo ssd i nvme + cijena + preformanse .. + neisplativo ako gledaš što time dobiješ jer dobiješ vrlo malo .. tj može biti ok ako ga koristiš na što manjem disku-hdd, tj tad je 16gb recimo u omjeru više, npr na hddu od 250gb.. ali noviji hdd od recimo 2tb je brži, ima više internog keša (16-32-64-128mb) pa već time daje bolje rezultate na istom računalu nego stariji hdd koji je iste mehaničke brzine ali manjeg keša .. a optane je ostao na tim kapacitetima-veličinama iz onog vremena, kad je recimo računalo imalo 2-4gb rama.. tj za sve imaš neko vrijeme, nešto se razvije nešto odumre jer se pređe na nešto drugo-treće kao sata3-4 i pci-nvme.. dok usb3 ide dalje prema 4 itd.

 

-gle sad usporedbu starog b250 chipseta, pcie 3.0 x4 .. i novi gen3-4 .. na novom chipsetu nvme može do 6000, što god radio na starom ne možeš ni blizu + cijena koju ćeš dati za staro-brže jer novo je jeftinije-brže.. dođeš do granice chipseta-sabirnice, pa tako i optanea, koji u idealnom slučaju radi kao seagateov shdd-hibrid, koji se nije pokazao baš nešto tj sličniji običnom hdd-u i praktički ne možeš u radu osjetiti da je brži od bilo kojeg sličnog-običnog diska, pa jednako vrijedi za optane.. tj da je to stvarno ubrzanje tad bi i u ono vrijeme više računala imala taj dodatak.. koristilo bi se više, ovako je samo poneki primjerak imao optane i brzo je zamjenjen tj došao je jeftiniji ssd+nvme.. i brži.

-sad već jeftikaner računala dolaze s nvme diskom, jer je jeftiniji + brži, tj u odnosu na ssd je isto-brže-jeftinije jer je za proizvođača zapravo ista stvar (ram-pločice) ali manje materijala čisto zbog standarda-formata-dimenzija + konektori tj diskovi su 2.5" (i 3,5") dok su m2 manji.. tj možeš m2 ugraditi u adapter-kućište i dobio si ssd.. tj za toliko je skuplji + sata ograničenje brzine koje eliminira pciex-m2.. jedino što ga starije mbo nemaju jer je fizički novi utor-konektor .. pa starije mbo mogu samo ssd.

-da je optane bio barem nešto slično, bio bi popularniji.. nije ga se krositilo ni za recimo skuplje-gamerske pcje.. pa ti je to neki kao dokaz da je zanemariv skoro beskoristan tj pogrešno vrijeme i kapaciteti da bi danas imao smisla.

 

-da nema problema fizičke nekomaptibilnosti cpu-mbo.. bilo bi logičnije uzeti novu mbo s m2.. jeftinije-brže, no tad mijenjaš i cpu + ram.. itd.. ili pola računala jer to je tako, da je isti socket za cpu i ram bilo bi lakše i tad bi bilo jasno zašto se opane ne isplati, ne koristi.. zastario, cijena, omjer-kapacitet + nešto s intel patentima itd..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice