Boeing svojim Starlinerom prvi put lansira astronaute u orbitu

Dok im možda baš i ne ide najbolje u segmentu komercijalne avijacije, američki Boeing u svemirskoj domeni ulazi u igru lansiranja astronauta. Prva posada trebala bi prema ISS-u poletjeti ove noći

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 6. svibnja 2024. u 14:30

Boeingova putnička svemirska kapsula Starliner spremna je za svoje prvo lansiranje s posadom. Lansiranje će biti obavljeno, prođe li sve prema planu, u noći s ponedjeljka na utorak po našem vremenu, raketom Atlas V, u izvedbi United Launch Alliancea. Na Međunarodnu svemisku će postaju dvoje astronauta, Butch Wilmore i Suni Williams, stići otprilike 24 sata nakon lansiranja.

Starliner je projekt koji se razvija, uz majne ili veće poteškoće, već godinama, a zbog raznih je problema budžet bio probijen za oko 1,5 milijardu dolara. Prvi testni let bez posade bio je zakazan još za 2015. godinu, pa je odgođen za 2019., a taj pokušaj bio je neuspješan. Novi je uslijedio u svibnju 2022. (odgođen s 2021.), bio je uspješan, ali su i tada zabilježeni manji tehnički problemi.

Suni Williams i Butch Wilmore 📷 NASA
Suni Williams i Butch Wilmore NASA

Predviđeni termin lansiranja otvara se pola sata nakon ponoći, a raketa bi mogla poletjeti koji sat nakon toga. Bude li lansiranje uspješno, Boeingov Starliner postat će drugi aktivni američki pružatelj usluga lansiranja astronauta u orbitu, uz SpaceX, koji to već nekoliko godina obavlja kapsulom Dragon Crew. Velik je ovo događaj za Boeing, koji bi mogao odrediti budućnost te kompanije, uzevši u obzir brojne nedavne probleme u domeni komercijalne avijacije.

NASA je i ovoga puta organizirala video prijenos uživo, koji će biti moguće pratiti putem NASA TV-a ili njihovog kanala na YouTubeu. 

NADOPUNA (7.5.): Lansiranje je odgođeno dva sata prije planiranog termina, zbog dodatnih sigurnosnih provjera. Sljedeći pokušaj uslijedit će najranije u petak.