Foxconn će dobiti rotirajuću upravu?

Jedna od razmatranih opcija predviđa četiri izvršna direktora, koji bi se mijenjali svakih šest mjeseci

Mreža petak, 12. travnja 2024. u 15:45
📷 Tan Xin Kun (Wikipedia)
Tan Xin Kun (Wikipedia)

Foxconn razmatra uvođenje sustava rotirajućih izvršnih direktora u velikoj reviziji svoje upravljačke strukture osmišljene za njegovanje budućih talenata.

Rotirajuća izvršna struktura nije uobičajena pojava, ali može promovirati timski rad i spriječiti da se vodstvo ukorijeni, kao i potaknuti razvoj nove generacije talenata.

Reuters navodi kako je taj plan odgovor na opetovane pozive investitora za poboljšanjem korporativnog upravljanja odvajanjem uloge izvršnog direktora od predsjednika.

Young Liu je od 2019. obnašao je obje uloge u 50 godina staroj tajvanskoj tvrtci, koja je najveći svjetski ugovorni proizvođač elektronike te veliki dobavljač za Apple i Amazon. 

Kraj vladavine jednog čovjeka

Viši menadžeri Foxconna raspravljali su o planu rotirajućih izvršnih direktora tijekom nekoliko mjeseci. Jedna od razmatranih opcija predviđa četiri izvršna direktora, koji bi se mijenjali svakih šest mjeseci. 

Konačne odluke zasad nema jer je uprava Foxconna raspravljala o tome kako će predloženi sustav funkcionirati, mogućim kandidatima za rotirajuće uloge izvršnih direktora, njihovim odgovornostima i načinu na koji će surađivati s Liuom.

Od rotirajućih izvršnih direktora očekivalo bi se nadgledanje Foxconnovih šest temeljnih poslova, koji uključuju pametne telefone, osobna računala i televizore, ali isključuju operacije glavnih podružnica kao što su Foxconn Interconnect Technology, FIH Mobile i Foxconn Industrial Internet.

Takva bi promjena mogla označiti kraj sustava "vladavine jednog čovjeka" u Foxconnu, uspostavom strukture u kojoj se menadžeri izmjenjuju kako bi nadgledali Foxconnove operacije koje uključuju stotine podružnica i operacija u više od 20 država.

Liu je preuzeo uloge predsjednika i izvršnog direktora nakon umirovljenja milijardera Terryja Goua, koji je tvrtku osnovao 1974. i vodio ju kao izvršni direktor i predsjednik tijekom većeg dijela svog mandata.

Huawei je uveo rotirajući sustav 2011., prema kojem se tri najviša rukovoditelja izmjenjuju kao vršitelji dužnosti glavnog izvršnog direktora na šest mjeseci.