Action Notch - još jedna aplikacija koja prednju kameru telefona pretvara u višefunkcijski gumb

Riječ je o još jednoj od aplikacija namijenjenih Android telefonima koje su unazad godinu-dvije postale prilično popularne, a koje omogućuju da se na jednostavan način iskoristi prednja kamera telefona kako bi se, ovisno o gesti, izvodile različite radnje…

Matija Gračanin četvrtak, 9. svibnja 2024. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Action Notch
Namjena Korištenje prednje kamere telefona kao gumba
Android Google Play
iOS Nema
Cijena Besplatan / 1,39 eur 

Action Notch lijepo je izvedena aplikacija koja će gotovo bezbolno transformirati prednju kameru telefona u višefunkcijski gumb. Koncept je sada već dobro poznat, nakon sasvim tipične instalacije, aplikaciji je potrebno dati odgovarajuće dozvole, a onda ostaje definirati koja će akcija biti izvršena ovisno o izvedenoj gesti.

Dakako, i taj je dio prilično jednostavan. Samo se odabere neka od dostupnih radnji (jedan dodir, dvostruki dodir, zadržani dodir, klizanje lijevo ili klizanje desno), a onda se samo na popisu dostupnih akcija naznači koju se želi koristiti za tu radnju.

Među akcijama doista ima svega, od pokretanja aplikacija, aktivacije snimke zaslona i pokretanja kamere, preko upravljanja reprodukcijom multimedije, pa sve do upravljanja svjetlinom zaslona, isključivanja zaslona ili pokretanja opcije brzog biranja.

Važno je znati da je samo dio mogućnosti dostupan u osnovnom izdanju, a oni koji se odluče za inačicu Pro, dobit će i neke dodatne mogućnosti. Konkretnije, kako je moguće naznačiti i da se pokreću određeni alati poput kalkulatora, Action Notch nudi i pokretanje vlastitog integriranog alata i to čitač QR kodova.

Mogućnosti i detalja ima još (umjesto prednje kamere, moguće je koristiti čitavi statusni panel na vrhu), pa oni koji žele iskoristiti prednju kameru i kao praktični gumb i spremni su platiti za izdanje Pro 1,39 eura jednokratno (barem dok je još aktualna akcija) ili se mogu zadovoljiti s ograničenom no besplatnom inačicom, Action Notch se nameće kao jedno od boljih rješenja.