Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani na svojem Twitter profilu objavio je kako je osnivač Facebooka Mark Zuckerberg prihvatio je poziv Europskog parlamenta i doći će u Bruxelles kako bi na sastanku s predstavnicima Europskog parlamenta razjasnio pitanja vezana uz korištenje osobnih podataka.

“Osnivač i predsjednik Uprave Facebooka prihvatio je naš poziv i bit će u Bruxellesu što je prije moguće, nadamo se već sljedeći tjedan, sastati se s čelnicima političkih skupina i predsjedateljicom i izvjestiteljem Odbora za građanske slobode, pravosuđe i domovinu (LIBE)“, objavio je Tajani.

“Naši građani zaslužuju puno i detaljno objašnjenje. Pozdravljam odluku Mark Zuckerberga da se osobno pojavio pred predstavnicima 500 milijuna Europljana. To je korak u pravom smjeru prema vraćanju povjerenja“, dodao je predsjednik Europskog parlamenta.

Tajani je ustvrdio kako su u Europskom parlamentu dodano odlučili organizirati i raspravu s Facebookom i drugim zainteresiranim stranama. Ta će rasprava, kako smatra predsjednik Europskog parlamenta, pružiti članovima LIBE odbora, kao i drugim relevantnim odborima mogućnost provođenja detaljne analize aspekata vezanih uz zaštitu osobnih podataka. „Poseban naglasak stavit će se na potencijalni utjecaj na izborne procese u Europi. Prioritet parlamenta je osigurati pravilno funkcioniranje digitalnog tržišta, uz visoku razinu zaštite osobnih podataka, učinkovitih pravila o autorskim pravima i zaštiti prava potrošača. Web divovi moraju biti odgovorni za sadržaj koji objavljuju, uključujući lažne i lažne sadržaje“, naglasio je Tajani.

Poziv iz Europskog parlamenta osnivaču Facebooka Marku Zuckerbergu uslijedio je nakon njegovog svjedočenja  pred Senatom SAD zbog otkrića skandala s tvrtkom Cambridge Analytica, u kojem su procurili osobni podaci milijuna korisnika Facebooka, a u korist predsjedničke kampanje Donalda Trumpa. Cambridge Analytica je tvrtka za političke konzultacije povezana s kampanjom američkog predsjednika, koja je prikupila podatke 87 milijuna korisnika te društvene mreže.

‘Ja sam pokrenuo Facebook i ja sam odgovoran za to što se dogodilo. Žao mi je. Moramo to ispraviti. Imamo odgovornost ne samo da napravimo alat, već da se on koristi za pozitivne stvari. Dok god vodim Facebook, oglašivači neće imati prednost pred korisnicima’, izjavio je na tom svjedočenju Mark Zuckerberg.

Podijeli:

Vezane objave