slijevanadesno_leomrsic_robertkopal_igorkaludjer

Prvi Europski Big Data Hackathon održat će se od 13. do 15. ožujka 2017. godine u Bruxellesu, a Hrvatsku će predstavljati tim znanstvenika tvrtke IN2data – doc.dr.sc Robert Kopal, dr.sc. Leo Mršić i mr.sc. Igor Kaluđer. Njih je ocjenjivački sud izabrao između brojnih timova koji su se javili na javni poziv Državnog zavoda za statistiku. Hackathon će se održati u sklopu konferencije “Nove tehnike i tehnologije za statistiku ” (NTTS).           

Data Hackathon je vrsta intenzivnog natjecanja koja uključuje rješavanje zadataka iz domene znanosti o podacima i izradu prototipa složenih analitičkih proizvoda.

Prvi Europski Big Data Hackathon bazira se na pet postavljenih ciljeva: rješavanju problema iz domene statistike primjenom algoritama manipulacije podacima, prepoznavanju najboljih europskih podatkovnih znanstvenika, promociji i poticanju partnerstva između istraživačkih institucija i privatnog sektora te izradi inovativnih proizvoda i alata koji uključuju naprednu vizualizaciju, a s ciljem poticanja upotrebe najrazličitijih podataka u društvu.

Nacionalni zavodi za statistiku Europskih država članica, nominirali su ukupno 32 tima koji će se baviti efikasnošću primjene znanosti po podacima u odgovaranju na aktualne izazove s kojima se suočava Europa. Uzorci podataka koji će se koristiti bit će pripremljeni slijedom inicijative opisane kao prioritete Europske Komisije organizirane u deset područja. Najbolji europski podatkovni znanstvenici tijekom dva dana natjecanja razvijat će prototip rješenja usmjerenog na zadanu temu. Kriteriji uspješnosti nastupa mjerit će se ocjenjivanjem relevantnosti, metodologije, kvalitete informacije, inovativnog pristupa te mogućnostima primjene.

Više informacija o hackathonu (na engleskom jeziku) dostupno je ovdje:

http://ec.europa.eu/eurostat/cros/system/files/european_big_data_hackathon_-_description.pdf

Podijeli:

Vezane objave