Za potrebe Ministarstva zaštite okoliša i prirode provodi se projekt Jačanje kapaciteta Ministarstva zaštite okoliša i prirode za prilagodbu klimatskim promjenama te priprema Nacrta Strategije prilagodbe klimatskim promjenama koji se financira sredstvima iz Prijelaznog instrumenta tehničke pomoći EU.

U okviru projekta 2016. godine nabavljen je računalni sustav – superračunalo VELEbit.

Temeljem načelnog dogovora između Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO), Ministarstvo zaštite okoliša i energetike (MZOE) i Srca, resurs je udomljen u Srcu.

U dogovoru s MZOE-om i voditeljima projekta od 4. kolovoza 2017. godine omogućeno je korištenje 50 posto procesorskih resursa VELEbita (32 radna čvora s ukupno 896 procesorskih jezgri, svaki radni čvor sadrži 28 procesorskih jezgri, 128 GB radne memorije i 900 GB lokalnog diskovnog prostora) svim korisnicima Isabelle, dok su ostali resursi i dalje dedicirani samo za potrebe projekta.

Inače, računalni klaster Isabella je nastao 2002. godine s ciljem da omogući svim zainteresiranim hrvatskim znanstvenicima pristup računalnom klasteru i rad na europskom projektu DataGrid kojeg vodi CERN.

Sada se Isabella sastoji od 40 računalnih čvorova koji ukupno sadržavaju 704 procesorske jezgre i kao zajednički resurs svih znanstvenika u Hrvatskoj omogućava korištenje značajnih računalnih resursa pri zahtjevnim obradama podataka u sklopu znanstveno-istraživačkih projekata.

Dio čvorova povezan je u jedinstveni virtualni računalni sustav (Single System Image, SSI) pomoću sustava ScaleMP – ukupno 160 procesorskih jezgri i 2 TB radne memorije.

Svim suradnicima projekata prijavljenih pri Ministarstvu znanosti obrazovanja i športa omogućena je uporaba klastera.

Podijeli:

 

Vezane objave