Novi podaci globalne organizacije mobilne industrije GSMA pokazuju da globalni mobilni operateri ostvaruju snažan napredak u maksimiziranju korištenja obnovljive energije u svojim mrežama.

Međutim, istraživanje pokazuje da će operateri na globalnoj razini do 2030. zahtijevati pristup dodatnih 64 terawatt-sata (TWh) obnovljive električne energije – što je otprilike jednako godišnjoj potrošnji energije u Austriji, jer nastoje dekarbonizirati svoje opskrbe energijom. Ti su zahtjevi detaljno navedeni u nedavnom GSMA dokumentu o politici pristupa obnovljivoj energiji.

prosječna obnovljiva električna energija u mreži u regijama svijeta i prosječna obnovljiva električna energija koju izravno kupuju telekom operateri, izvor GSMA

Europa najzelenija

Nova analiza GSMA, koristeći podatke 33 operatera u 86 zemalja i približno 50% globalnih mobilnih veza, pokazuje rezultate povećanje upotrebe obnovljive električne energije u cijelom mobilnom sektoru. Europske mreže vodeće su na globalnoj razini, kupujući u prosjeku 71% obnovljive energije. Mobilne mreže u 41 od 86 ispitanih zemalja koriste više od 75% obnovljive energije. Mobilne mreže u 29 od 86 zemalja koriste manje od 25% obnovljive energije. 32% obnovljivih izvora energije koje koriste operateri nabavlja se putem ugovora o kupnji električne energije s proizvođačima energije. 63% ostvaruje se putem certifikata za obnovljivu energiju s tržišta električne energije. 4% proizlazi iz vlastite proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Podaci pokazuju da su operateri u Europi i Sjevernoj Americi posljednjih godina uspjeli pristupiti i povećati količinu obnovljive električne energije koja se koristi za napajanje njihovih mreža. Nasuprot tome, pristup obnovljivoj električnoj energiji još uvijek je izazov u mnogim zemljama, što pokazuju niže tržišne regionalne brojke u Africi, Bliskom istoku, Aziji i Južnoj Americi.

Podijeli:

 

 

Vezane objave