U suradnji s HUB385, Zagrebački inkubator poduzetništva je održao prvi ovogodišnji ZIP Master Class u prostorijama HUB385.

2015. godine ZIP je ostvario strateško partnerstvo sa SpeedInvestom, kako bi pružili veću potporu svojim timovima. SpeedInvest je vodeći fond rizičnog kapitala za tehnološke kompanije u ranoj fazi razvoja iz centralne i istočne Europe, te su 2016. godine investirali 450.000 € u hrvatski startup Amodo, koji je ujedno jedini hrvatski startup u koje je SpeedInvest investirao do sada.

ZIP je uvidio kako bi mogli pružiti poduzetnicima, startupovima i pratiteljima startup scene drugačiji pogled na cijeli proces investiranja VC fonda u startup, te  su zbog toga odlučili pozvati, na svoj prvi ovogodišnji Master Class, Marie-Helene Ametsreiter, kao predstavnicu SpeedInvesta i Marijana Mumdžijeva kao predstavnika Amoda.

Zanimljiva je činjenica da su partneri Marie-Helene Ametsreiter bili u dvojbi, hoće li investirati u Amodo ili ne, ali je na kraju odgovor bio pozitivan. Pojasnila je i koliko je zapravo dugotrajan proces samog dogovora prije investicije, koji je u ovom slučaju  trajao godinu dana. Pri kraju prezentacije prikazala je metriku njihovog operativnog rada s Amodom – preko 200 sastanka, ‘callova’ i preko 2000 emailova. Naglasila je kako je rad i praćenje startup tima nakon same investicije jako važan, uz njen osobni zaključak da je nužno da startup prođe kroz inkubacijski program ili nešto slično.
Drugom dijelu predavanja priključio se i Marijan koji je odmah rekao kako oni kao startup nisu u tom trenutku razmišljali o investiciji i da je činjenica da su „naletjeli“ na investiciju od strane SpeedInvesta puka sreća. Rekao je da je SpeedInvest posebna tvrtka, jer svi partneri u toj tvrtki imaju poduzetničku pozadinu, odnosno razumiju proces kreiranja startupa i sudjeluju u tom procesu, za razliku od „bankarskih investitora“ – koji daju novce i ne žele aktivno sudjelovati kroz procese rada.
Mnogobrojna pitanja publike koja su uslijedila nakon predavanja pozitivno su iznenadlia predavače ali i same organizatore.

Podijeli:

Vezane objave